Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Nie rozumiem tego KRAJUUUUUUU

Dlaczego lekarzom w publicznej op.zdr. sie PŁACI w kopercie????

Polecane posty

jestem w szoku; gadalam wlasnie z kolezanka co bedzie rodzic w publicznym szpitalu za pare tyg, i juz szykuja koperte z kasa dla poloznej, lekarza... Lekarz sam sugerowal ile chce....... Duzy, publiczny szpital. Mowie kolezance,ze to lapowkarstwo, ze po co to,ze przeciez lekarz sam z siebie musi sie zajac a polozne opiekowac,a ona mi mowi,ze wszyscy daja :O

I on sobie 1500 za porod zaspiewal a dla poloznych po 300 :O kolezanka sie boi,to jej pierwszy porod,jest mloda,wiec da... :O :O

Dlaczego milczycie?????? tez dajecie takie "dowody wdziecznosci" za cos co wam sie prawnie nalezy?? za opieke, za leczenie? mimo placonych skladek........

Gość adas099
za taka kase to do prywatnego niech idzie lepiej

taniej wyjdzie kilka kijów bejsbolowych kupić i rozdać kolegom - niech sobie postoją przy aucie lekarza plus parę piw;)

Chodzi mi o to ze wielu ludziom wkolo mnie wydaje sie ze tak trzeba i nalezy dawac kase/cos w podziekowaniu lekarzom

dają po nie rozumiem tego, tym bardziej,ze oni teraz mega oszczedzaja by miec dla lekarza:O a potem ebda miec mase wydatkow zw.z dzieckiem,nie przelewa im sie... skad taka mentalnosc??? dlaczego , do cholery, ci lekarze wciaz biora??

A moze dzis ktos mi powie czy wy znacie tez takich, co placa...?

Gość sghiou
na forum trojmiasto pisza dziewczyny ze placa.Ja osobiscie slyszalem jak jakis facet w szpitalu studenckim przed gabinetem mowil ze Ci lekarze(mial na mysli ortopedow w gdansku) nie chcieli go operowac bo nie dal koperty.Operowali go w Elblagu bez lapowek.

Gość bo teraz rządzi PO
To i nie boja sie brac łapówek. Jakby to był PIS u rzadów to by sie bali że ktos ich przymknie :D Nie dosyć ze dużo zarabiają to jeszcze w łapę biorą. Oczywiście mozna nie dać ale wtedy róznie może być a każdy chce być traktowany w szpitalu jak człowiek a nie jak przedmiot który nalezy traktowac jak zło konieczne

Gość bo teraz rządzi PO
pamiętam jak kilka lat temu moja mama w szpitalu była w okresie rządów pisu po kilku głośnych sprawach za łapownictwo lekarzy, nagłosnionych w mediach, to nikt łapówek nie chciał brać tak byli przestraszeni lekarze :D:D

Gość bo teraz rządzi PO
mniej brali bo sie bali :D Możesz nie wierzyc ale tak bywało:P

owszem nie wierze bo lapowki juz a komuny byly choc niekoniecznie w formie pienieznej bo pieniadze mial kazdy. a co do lekarzy to brali biora i beda brac bo sa tego nauczeni a klika lekarska tylko utrzymuje ich w przekonaniu ze sa powyzej przecietnych ludzi.

Gość wrrrrrrrrrrraaa
ja w ogóle nie rozumiem idei czegokolwiek w dowód wdzięczności. Na litość boską to jest ich praca!!! A niskie zarobki lekarzy to mit!!! Jak idziesz do urzędu zarejestrować samochód to też potem urzędniczce wręczasz bombonierkę albo kwiatek (nie wspominając o kopercie)? Nie, bo trafnie sądzisz, że wykonuje ona swoje obowiązki, za które otrzymuje wynagrodzenie. Niestety lekarze, położne w przytłaczającej większości są w Polsce PRZYZWYCZAJENI do otrzymywania łapówek. Bo skoro dają prawie wszyscy to głupi by byli gdyby nie brali. I potem jak pojawia się pacjent, który łapówki wręczyć nie zamierza to jest traktowany jak gorszy. Albo lekceważony. Gdyby WSZYSCY przestali wręczać "dowody wdzięczności" to raz dwa zeszliby na ziemię. W wielu krajach to jest nie do pomyślenia, żeby lekarz brał cokolwiek od pacjenta. I co? I żyją, a wręcz cieszą się gdy ktoś im zwyczajnie dziękuje. Bo wielu pacjentów tego nie robi wychodząc z założenia, że otrzymali usługę, za którą ZAPŁACILI W POSTACI SKŁADEK.

ps. moze teraz nie jest najlepiej ale jakos nie pamietam zeby za pisu ludziom mlekiem i miodem splywalo. boom pokomunistyczny tez nie byl za pisu. tylko ludzie jakos lubia sie uwsteczniac i... o za komuny to bylo lepiej, za gierka, za pisu... kto wie moze za x lat beda mowili ze za po bylo lepiej.

Gość a kase biora ogromną
w porównaniu do zarobków przeciętnego polaka. U mnie w biednym szpitalu w niedużym mieście anestezjolog na godzinę ma z 90 zł. Ciekawe ile maja inni na etacie. Tak sie pieniądze rozchodzą z naszych podatków

uwazam ze lekarze powinni miec kasy fiskalne i byc surowo karani za branie czegokolwiek. wiem ze jest to malo osiagalne bo lekarze trzesa dyrekcja. zarabiaja kilkadziesiat tys co roku zadaja podwyzki a jak sie im odmowi to strasza masowymi wypowiedzeniami itd. a zwykly personel sie cieszy jak dostanie 1,8 tys na reke... bez podwyzek premii, a czasami z potraceniem. oczywiscie nie mowie o jakis malych placoweczkach ktore ledow sie utrzymuja.

Gość jahgggggggggggge
no wlasnie = spoleczenstwo w Polsce jest PRZYZWYCZAJONE do otrzymywania/dawania kasy za cos, co nalezy do obowiazku lekarza :O i sami z siebie chcą dawać, bo uważają, że powinni

Gość 997 simian raticus 666
odbiorę poród za darmo.....

Dla mnie to po prostu SMUTNE, ze tak tu jest..

Gość dlaczego zenujace
??? A to normalne że lekarz na panstwowym etacje zarabia 10 razy tyle co zwykły przecietny pracownik?? A niech sobie zarabiaja i 100 razy tyle ale niech sobie otworza prywatny szpital, gabinet i nie biore z tego zadnych pieniedzy z naszych podatków.. Lekarz po darmowych studiach panstwowych powinien robic tak jak w Przystanku Alaska, byc zeslany na kilka lat na jakies zadupie az nie zwroci kosztów studiów

Gość ptasiek nastroszony
ocho zaczelo sie juz ktos ujada i demagogie sieje na lekarzy . tylko jak cie chorobsko ndopadnie ton do kogo sie zwrocisz o pomoc? m sie chcialo uczyc , wykorzystali talent i zdolnosci dla wcale nielatwej pracy