Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zaciekawionaaa

mam pytanie do wegetarian

Polecane posty

Gość zaciekawionaaa

Jak zapatrujecie się na picie mleka i spożywanie produktów mlecznych? Ostatnio głośniej jest o kampanii "Nie kradnij! Mleko jest dla cieląt, a nie dla człowieka". Postanawiając bliżej się zainteresować tym zagadnieniem, dowiedziałam się, jak właściwie mleko szkodzi człowiekowi. http://www.weganizm.com/mleko%20info.html Tu jest o tym dłuższy artykuł. I nawet fakt, że mleko mi szkodzi bym pominęła, bo kocham produkty mleczne i jest to spora część moich posiłków, to najbardziej mnie uderzyły fakty dotyczące krów, np: "Życie krów hodowanych przemysłowo składa się z nieprzerwanego cyklu ciąż i karmienia, w tym częstych ciąż w czasie laktacji, co bardzo obciąża ich organizm i skazuje na przedwczesną śmierć z wyczerpania [w normalnych warunkach krowy żyją około 20 lat, te w fabrykach po 5 latach są tak wyeksploatowane, że nadają się tylko do zarżnięcia]." Dla mnie zrezygnowanie z mleka byłoby naprawdę sporą zmianą w życiu. Zero sera (!), twarogu, jogurtów, mleka do kawy. Tak, wiem, że mogłabym pić mleko sojowe, ale nie wiem ile kosztuje? Czy ktoś z Was ma jakieś zdanie na ten temat? Osobom które chcą pisać "wegetarianie to śmieci, a zwierzęta są po to by je jeść" dziękuję, nie trudźcie się pisząc w tym topiku.

Gość zaciekawionaaa
nikt?

Ekoterroryzm. Mleko podobno szkodzi... Jesteśmy jedynymi ssakami ( oprócz kota, ale to inna historia) które po okresie niemowlęctwa wciąż piją mleko. Nie wyobrazam sobie zrezygnowac z przetworów mlecznych, bo je lubię. Mleko sojowe jest niedobre, a poza tym najczęsciej jest produkowane z soi modyfikowanej genetycznie.

Gość 23523523
ludzie piją, ale innych gatunków, co jest naprawdę niezdrowe, a cała kampania "Pij mleko, będziesz wielki" to był wielki przekręt, żeby zwiększyć dochody jednej (przodującej) firmy mleczarskiej