Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mysiapysia

Korzystanie z nocnika, chyba mamy problem

Polecane posty

Gość mysiapysia

Witam, kiedy jest najlepszy czas na to aby dziecko zaczelo z niego korzystac. Moja córka ma 13 miesiecy i kupilismy nocnik. Siada na nim bardzo chetnie i na tym siedzeniu sie konczy... A im dluzej siedzi tym bardziej zaczyna sie wyglupiac, podskakuje na nim wrzuca w niego wszystko co sie da... Ale ani siku ani kupy nie ma, jak juz to wsatnie i zrobi siku obok. Nie mam pojecia jak ja tego nauczyc. Moze podzielcie sie tym jak u was to wygladalo. Bede bardzo wdzieczna.

Gość portalu o22
Twoje dziecko ma DOPIERO 12 miesięcy, jeżeli oczekujesz, że ono w najbliższym czasie nauczy się korzystać z nocnika, to gratuluję bezmyślności :o

Gość portalu o22
tfu! 13 miesięcy, ale to żadna różnica.

Gość agataaaaaa
moj nie chce siedziec na nocniku ma 16 miesiecy tylko zawsze robi siku na stojaco, zawsze jak mowie Maksiu sikaj:P

Gość mamama27
do autorki - niestety nauka nocnika nie trwa 2 dni - mój ma 14 m-cy skończone - sadzam go już od 9 m-ca życia - efekt jest taki że siedzi i przeważnie jest siku no i kupki też są - ale nie siada sam itd tylko ja go sadzam - teraz mamy po wstaniu rano godz - dwie bez pieluchy i przed kąpaniem - i jest dzień że co go posadze to ladnie nasika i biega - znów go posadze ze jakieś 45 min i znów sika i biega - ale jest dzień że niesika a wstanie i za 3 minuty się posika - ale znam obok przypadki 2,5 - baa nawet 3,5 latka którzy dalej sikają na nocnik więc wole wcześniej zacząć niż potem mieć problem

dajcie spokój dzieci za małe są zacznijcie jak skończą 1,5 roku, to nauczą się w 2 tygodnie

Gość ja sadzałam roczniaka
przez całe wakacje, jak było ciepło i miałam więcej czasu - niestety nie załapał, nocnik zakładał na głowę a sikał obok :P zrezygnowałam więc jesienią, następnego roku (czyli jako 2 latek) nauczył się W JEDEN DZIEŃ! ...uważam więc, że sadzać na nocnik i oswajać warto jak najwcześniej, natomiast nie należy oczekiwać cudów w tym wieku, owszem pewnie niektóre dzieci załapią, ale na pewno nie wszystkie!

Gość mysiapysia
niczego nie oczekuje. Moje dziecko jak na swoj wiek i tak jest bardzo madre. Ja poprosilam tylko o rady i tym ktorzy je udzielili bardzo dziekuje.

Gość hgfkyj
moj 2,5 latek za nic nie chce usuąśc na nocnik

mądrość nie ma nic do tego, nie będzie korzystać nocnika, dopóki nie będzie w stanie panować nad zwieraczami owszem, możesz wysadzać i łapać siku czy kupę, ale nauczy się robić to samo i tak w tym samym wieku, jakbyś tego nie robiła wg mnie szkoda czasu

Gość gość
Ja mojego syna posadziłam na nocnik 31 grudnia miał 10 miesięcy i sama się zdziwiłam od razu zrobił kupę i siku i popołudniu również i wieczorem też Sadzam codziennie konsekwentnie teraz już więcej razy niż 3 razy jak narazie wszystko ok Za każdym razem jak syn wstaje z nocnika to sam się odwraca i patrzy co zrobił i wtedy mówie mu że dobrze i bravo Jak narazie skutkuje :)

Gość gość
Mój przypadek potwierdza że i młodsze dziecko może korzystać z nocnika i od pierwszego dnia może sikać i robić kupę :) Wiadomo niewie dokładnie jeszcze co to potrzeba fizjologiczna ale mimo to konsekwentnie z niego korzystamy.

Rafinka całkiem się z Tobą zgadzam - sadzanie dziecka na nocnik w tym wieku jest szczytem niezrozumienia natury dziecka - wystarczyłoby poczytać o rozwoju dziecka żeby wiedzieć, że nawet jak się uda złapać sik czy kupę, to jest to czysty przypadek a potem, po paru miesiącach sfrustrowane matki się wkurzają na te biedne dzieci że tyle miesięcy i nie zajarzyły dalej o co chodzi...

Mania, tylko nie dziw się potem, że jak będzie w odpowiednim wieku, to odmówi korzystania z nocnika... na razie to dla niego atrakcja, ale moze już wkrótce mu się znudzić

Gość gość
Ucząc dziecko w wieku 1,5 roku jak to napisałaś też za jakiś czas może się znudzić więc przepraszam ale gdzie tu logika ?

Gość mamama27
hmm mój 14 miesięczny synek jak stoi w wannie i mówie zrób siku to patrzy w dół i widać że chce zrobić siku - spina brzuch itd - da się to zauważyć i zawsze wtedy sika - nieraz ze 2 razy - więc nie mówcie mi że dzieci niekumają i że łapie się sikanie - synek siada na nocnik i są dni że sika do niego w pare sekund po posadzeniu

Gość chyba was pogielo
ale wy tu bzdury piszecie moja mala ma 14 msc codziennie rano mowi do mnie mama bebe i leci na nocnik no i jest kupa. Fakt siku jeszcze nie wola ale kupe juz wie ze musi zrobic w nocnik.

Wiecie co, moje obie córki około w wieku 1,5 roku jak posadziłam na nocnik kazałam zrobić siku to robiły i dokładnie wiedziały o co chodzi. Jednak dojście do tego kiedy trzeba iść by majtki były suche zajeło im znacznie dłużej( z kupą jakoś łatwiej dzieciom skojarzyć :P ). Następowało to w okolicach 2 lat. Chyba ważniejsze jest kiedy dziecko samo idzie do toalety załatwić się a nie to, że mama myśli za nie. Mnie się przynajmniej zdaje, że to dopiero jest sukces.

Gość gość
Rafinka nie muszę czytać bo opiekowałam się wieloma dziećmi i każdy przypadek był inny nie opieram się na tym co wypisują w książkach tylko na tym co jest w praktyce. Myślę że to tyle w tym temacie :)

jasne :) mi tam było szkoda czasu łapać kupy, wolałam coś konstruktywnego zrobić, tym bardziej, że pieluchy tanie jak barszcz... a dzieci w odpowiednim czasie uczyły się błyskawicznie ale kazdy robi jak lubi

Gość gość
Dokładnie :)