Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość adrianaL

Czy na weselu da się zarobić?

Polecane posty

Gość adrianaL

Tak się zastanawiam.. wszyscy płaczą ile to trzeba kasy wydać na wesele, a przecież w dzisiejszych czasach prawie wszyscy gości dają kasę zamiast prezentów.Ja zazwyczaj daję koło 250-300 zł, więc jest to na pewno trochę więcej niż wynosi koszt wesela w przeliczeniu na osobę. Pytanie do osób, które już brały ślub. Jaką część kasy udało się odzyskać w prezentach?

Gość ejjjjjjj
140% :)

Gość nagle mu zabrakło słów
też tak myslałam dopóki nie dostałam zaklejonych pustych kopert bez nazwiska gościa:(

Gość adrianaL
pustych?? to juz mega chamstwo!!

Gość my wydalismy jakies 40 tys
dostalismy ok. 36-38 :)

Gość spinster spinster
po pierwsze zarabia się na pracy, inwestycjach albo nieruchomościach. wesele to jednak od czego innego jest. a po drugie wątpię. dobrze jest jak się wyjdzie na zero z kasą. policz sobie: fotograf, zespół, sala, menu, suknia, garnitur, zaproszenia, kościół, inne rzeczy i się uzbiera konkretna kwota.

Gość gość
Da się... :D

nie sadze ze 250 czy 300 osob pokrywa koszt jednej osoby. Moze talerzyk, ale dolicz jeszcze dekoracje, zaproszenia, stroje mlodych, samochod, kapele itd. Poza tym jeden da 300 zl a drugi 100 albo wcale. Jesli masz np bogatych chrzestnych to moze oni poratuja. Moj brat dostal od chrzestnej 2 tysiace. Nie wiem jak od rodzicow i chrzestnego wiec to zalezy od rodziny, gosci i tego za ile robisz wesele bo mozesz zobic za 15tys albo i za 70tys.

Gość adrianaL
Nie chodzi mi o to, żeby dosłownie zarabiać na weselu.. Po prostu, jeśli masz dostać w prezentach 36 tys zł jak pisze ktoś wyżej to chyba w takiej sytuacji nie problem wydać 40 tys, nie?

no wtedy nie jest to problem, ale nie wiesz z gory ile pieniedzy dostaiesz :) chyba ze zbierasz przed weselem :)

Gość ja tam nie myślałam w ogóle
o zarobku za swoje wesele, bez przesady :( Nawet wolałam dostać jakiś prezent niż kasę, nawet jakby się trafiło 7 kompletów pościeli :) z tym, że racja, że ludzie nie mają za grosz wyczucia. Zdarzały się koperty puste lub z pociętymi gazetami... Nie wiem w jakim celu to? Rozumiem, ktoś może nie mieć kasy ale wtedy niech nie robią takiego chamstwa, wystarczyłaby kartka z życzeniami a nie puste koperty czy z gazetami :o Moim zdaniem ludzie to robią specjalnie, z czystego chamstwa, żeby komuś zrobić przykrość a na weselu się wybawi super... Z tym, że tu akurat rodzince która to zrobiła nie poszło bo wszystkie kartki były podpisane i wiem kto dał kopertę z gazetami :o Najlepsze jest to, że właśnie nie dawno oni zaprosili nas na ślub i oczywiście w zaproszeniach był wierszyk, gdzie nie chcą prezentów tylko kasę. Wielce się oburzyli jak powiedziałam,że nie przyjdziemy. Owszem, mogłabym zrobić to samo i dać kopertę z pociętymi gazetami ale ja nie jestem taka i jak ktoś jest fałszywy wobec mnie to nie mam zamiaru iść do nich na wesele i udawać że wszystko jest ok

Gość adrianaL
a ile wy przecietnie dajecie w kopercie?

Gość ja tam nie myślałam w ogóle
Rzadko chodzę na wesela bo u mnie to albo już dawno po albo dopiero planują ale w zeszłym roku trafiły się 2 i jedno u przyjaciółki, dałam 600zł a drugie u dalszej kuzynki i dałam 400zl i prezent w postaci dwóch porcelanowych filiżanek. Byłam z mężem.

Gość calineczka1123
@ ja tam nie myślałam w ogóle a na co Ci tyle kompletów poscieli.. jeszcze ci kolor nie podpasuje, a co gorsza rozmiar!! wywalone pieniadze w bloto