Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bvbvcbvccvbvccb

Zupy w proszku bez glutaminianiu sodu

Polecane posty

Gość bvbvcbvccvbvccb

Winiary wypuściło własnie takie zupy, reklamują, że nie ma w nich konserwantów ani glutaminianiu sodu (jest więc pewnie co innego :D). Niemniej chciałam się zapytać, czy próbowaliście? Ja od roku nie jem sztucznych zup, ale może tę spróbuję? :D

Gość samotna i przygnebiona.
hahaha

Gość asasasasahghy67765
teraz tu ha ha ha ?? idx pilnuj swojej lokatorki w wannie :P

Gość bvbvcbvccvbvccb
Boska, a patrzyłaś na skład? Co tam wrzucili?

Gość hhhhhhh
po pierwsze takie zupy są już na rynku od bardzo dawna po drugie glutaminian sodu nie jest szkodliwy!!! ale wy jesteście durni, aż głowa boli!!! najpierw się zorientuj, a potem odzywaj, głupia babo

Gość bvbvcbvccvbvccb
Może i jest bezpieczny, ale nie zdrowy, GŁUPIA BABO :P

Gość bvbvcbvccvbvccb
Chyba, że twierdzisz, że zupa w proszku to samo zdrowie i witaminki :D

Gość hhhhhhh
nie ma ŻADNYCH BADAŃ, który by potwierdzały, że jest niezdrowy. Chińczycy stosują go od tysięcy lat. weź się dokształć, idiotko, ja czytać nie mogę takich głupot. coś kiedyś słyszała od sąsiadki i teraz powtarza. przeczytaj sobie chociaż informacje na głupiej wikipedii, debilko

Gość bvbvcbvccvbvccb
Widzę, że jesteś świetnie poinformowana, szkoda tylko, że zapomniałaś o kulturze :O A zupy chińskie i glutaminian sodu w nich zawarty NIE JEST zdrowy.

Gość bvbvcbvccvbvccb
Poza tym glutaminian uzależnia (wszak do "wzmacniacz smaku"), czego sama doświadczyłam "wywołuje „tylko sztuczny apetyt, zakłócając funkcjonowanie rdzenia mózgowego, który (układ limbiczny) reguluje podstawowe funkcje naszego ciała a także odczucia a zatem i poczucie głodu. Poprzez wpływanie na układ limbiczny glutaminian powoduje nadmierne pocenie się, reakcje stresowe jak bóle żołądka, podwyższone ciśnienie krwi, kołatanie serca oraz migreny. Percepcja zmysłowa oraz zdolność uczenia się i koncentracji po konsumpcji glutaminianu jest wyraźnie ograniczona przez kilka godzin. U alergików glutaminian może wywołać atak epileptyczny a nawet paraliż układu oddechowego."

Gość hhhhhhh
proponuję się powoływać na wiarygodne źródła, a nie bzdety wyssane z palca. bełkot na blogu to nie jest źródło. poza tym jakim trzeba być głupcem, żeby w ogóle rozważać JAKIEKOLWIEK zupy z proszku, ręce opadają

Gość kari ta
glutaminian powoduje cellulit, dla mnie to wystarczający argument, zupy gotuję sama

Gość spinster spinster
jak chcesz zdrowe i w proszku to w sklepach z eko żywnością jest seria Zupy Babci Zosi- same suszone warzywka i przyprawy ;) strona producenta: http://www.sysiak.pl/

Gość chińczycy używają
glutaminianu z glonów, a my z drożdży, ot cała różnica i w cenie i zdrowiu! ...a te zupki pewnie maja w składzie ekstrakt drożdżowy zamiast glutaminian sodu wpisane i to cała tajemnica marketingowa :O

Gość tak glutaminian
nie jest szkodliwy, tyle że jestem na niego uczulony. wystarczy, że zjem łyżkę czegoś z nim a rzygam jak kot :O w restauracjach muszę się pytać czy potrawa jest bez (wystarczy kostka rosołowa) a i tak czasem kłamią