Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość asdfghjklpoiuytr

Wyrzucenie na "bruk"

Polecane posty

Gość asdfghjklpoiuytr

Prosze o opinie. Matka mojego faceta nie placila czynszu mimo ze on jej dawal na to pieniadze, bylo to z 10 lat temy, kilka lat temu wyszla za mąż i wyprowadzila sie do innego miasta - nie utrzymuje ze swoimi dziecmi kontaktu. Mieszkanie zostalo zadluzone na kwote okolo 5 tysiecy. Rok temu zostalo uzgodnione ze moj Ł splaci to mieszkanie tzn 1200 zł jednak w grudniu okazalo sie ze zostalo do splaty 2300 i mama nie zamierza juz splacic ani grosza. Wczoraj dostal sms ze ona ma zamiar zrezygnowac z tego mieszkania na poczatku lutego. Pytanie brzmi czy moze jesli mieszkanie jest zadluzone i kolejne: moj facet jest osoba niepełnosprawna, czy mozna tak wyrzucic osobe niepelnosprawna na bruk?

Gość huntaHinte
teraz mozna, tusk zmienil prawo chyba od listopada 2011

Gość asdfghjklpoiuytr
up

Gość asdfghjklpoiuytr
Administracja mieszkania powiedziala ze noclegownia jest oplacona na miesiac. Przeciez to jakas paranoja. Poza tym z tego co pamietam okres ochronny trwa do marca.

Gość huntaHinte
nie ma juz okresu ochronnego, ostatnio wyrzucili kaleke na wozku i kobiete z niepelnosprawnym dzieckiem na szczescie ludzie sie organizuja, robia blokady zglos sie, pomoga ci zrobic blokade, wydluzysz chociaz troche

Gość asdfghjklpoiuytr
To nie jest moje mieszkanie, ja tu owszem tez mieszkam, narazie zadnej decyzji o eksmisji on nie dostał.

Gość asdfghjklpoiuytr
up

Gość asdfghjklpoiuytr
ze pojawia sie jeszcze jakies opinie

W przypadku wykonywania przez komornika obowiązku opróżnienia lokalu czyli eksmisji, komornik może jej dokonać do pomieszczenia tymczasowego, albo do noclegowni. Jak wynika z ustawy, obowiązek wskazania pomieszczenia, gdzie zostanie eksmitowana osoba z lokalu mieszkalnego spoczywa na gminie, która wskazuje tymczasowe pomieszczenie albo noclegownię, schronisko lub inną placówkę zapewniającą miejsca noclegowe. Gmina nie będzie miała obowiązku wskazania miejsca do przeprowadzenia eksmisji, jeżeli pomieszczenie takie, które odpowiada wymogom tymczasowego pomieszczenia wskazał wierzyciel lub dłużnik albo osoba trzecia. 16 listopad 2011 wchodzi w życie :(

Gość ypsylonik27
co za roznica czy padnie pod mostem czy z braku lekow ? mam nadzieje nie jest po zawale lub przeszczepie bo niektore leki to poszly do gory z 1 zl na kilkaset, los biednych w dzisiejszej polsce jest przesadzony

Gość hjfdhgrsh
a pracujesz? a twoi rodzice nie mogą wam/Ci pomóc?

Gość rosołek ze smacznym
zobacz do ustawy o ochronie lokatorów

Gość poza tym obowiązuje jednak
do końca marca okres ochronny ponadto, jest szansa na otrzymanie w wyroku lokalu socjalnego (w przypadku mieszkania komunalnego lokal taki bezwzględnie się niepełnosprawnemu należy): "Art. 14. 1. W wyroku nakazującym opróżnienie lokalu sąd orzeka o uprawnieniu do otrzymania lokalu socjalnego bądź o braku takiego uprawnienia wobec osób, których nakaz dotyczy. Obowiązek zapewnienia lokalu socjalnego ciąży na gminie właściwej ze względu na miejsce położenia lokalu podlegającego opróżnieniu. 2. Jeżeli w wyroku orzeczono o uprawnieniu, o którym mowa w ust. 1, dwóch lub więcej osób, gmina jest obowiązana zapewnić im co najmniej jeden lokal socjalny. 3. Sąd, badając z urzędu, czy zachodzą przesłanki do otrzymania lokalu socjalnego, orzeka o uprawnieniu osób, o których mowa w ust. 1, biorąc pod uwagę dotychczasowy sposób korzystania przez nie z lokalu oraz ich szczególną sytuację materialną i rodzinną. 4. Sąd nie może orzec o braku uprawnienia do otrzymania lokalu socjalnego wobec: 1) kobiety w ciąży, 2) małoletniego, niepełnosprawnego w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 29 listopada 1990 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 1998 r. Nr 64, poz. 414, z późn. zm.) lub ubezwłasnowolnionego oraz sprawującego nad taką osobą opiekę i wspólnie z nią zamieszkałą, 3) obłożnie chorych, 4) emerytów i rencistów spełniających kryteria do otrzymania świadczenia z pomocy społecznej, 5) osoby posiadającej status bezrobotnego, 6) osoby spełniającej przesłanki określone przez radę gminy w drodze uchwały - chyba że osoby te mogą zamieszkać w innym lokalu niż dotychczas używany".

Gość jaki prezent dla szefaaaaaaaaa
co ty podajesz ? przepisy sie zmienily nie kumasz ???

Osoby, które dostaną nakaz eksmisji, a sąd nie przyzna im prawa do mieszkania socjalnego, mogą trafić do... noclegowni. Już teraz wiadomo, że zagrożonych jest prawie tysiąc rodzin. A to dopiero początek. Bo zgodnie z nowymi przepisami gmina jest zobowiązana dostarczyć lokal również osobom eksmitowanym z prywatnych budynków. Skierowanie do noclegowni umożliwia nowelizacja ustawy o ochronie praw lokatorów, która weszła w życie 17 listopada. Jadwiga Tajchman, prezes Stowarzyszenia Krakowska Grupa inicjatywna Obrony Praw Lokatorów, była radna, nauczycielka, to jedna z osób zagrożonych eksmisją. Zarabia zbyt mało, by opłacić horrendalnie wysoki czynsz (3,5 tys. miesięcznie) ustanowiony przez nowego właściciela kamienicy, jednak zbyt dużo, aby móc starać się o lokal komunalny od gminy.

a Ty kumasz, że zmieniło sie tylko kpc, a ustawa o ochronie praw lokatorów nie?? :O

sam/a zresztą podajesz: "a sąd nie przyzna im prawa do mieszkania socjalnego"

no wlaśnie, sąd nie przyzna i do widzenia

a skąd wiadomo że nie przyzna :O

bo teraz nie przyznaja zobacz ile bylo ostatnio eksmisji ludzi chorych właśnie

Można. Wróciła eksmisja na bruk. Zimą chyba nie mozna - dopiero od marca chyba. Tak się oburzacie na takie przepisy a chcielibyście,żeby w waszym pokoju, w waszym domu/mieszkaniu ktoś zamieszkał, zył sobie i nie płacił ani grosza?

jakoś nie zauważyłem

dainty powtarzasz chyba i chyba ! dowiedz się najpierw. Nie ma żadnego okresu ochronnego.

Gość Dainty ma racje
Ja wynajmuje mieszkania, to jest moje źródło utrzymania i nie prowadze akcji dobroczynnej. Możecie przyjąć niepłacacych czynsz pod swój dach...

ciężko mi też żyć, płacić czynsz ale zobacz ci ludzie niektórzy zostali przejęci przez prywatnych właścicieli, którzy każą im płacić czynsz 3,5 tyś albo lepiej. Nie byłoby mnie stać dlatego jestem po ich stronie. Po drugie nie wiesz jakie nieszczęście cię spotka, może wypadek może choroba, skąd wtedy brać na czynsz ?

jaki prezent dla szefaaaaaaaaa} przestań wprowadzać w błąd, jak sie nie znasz, bo pieprzysz straszne bzdury zarówno okres ochronny (do końca marca), jak i możliwość uzyskania lokalu socjalnego, nadal obowiązują

Piszę chyba, bo kiedyś jak studiowałam prawo to od października do marca nie mozna było wyrzucać "na bruk", jak jest teraz kiedy po przerwie przepisy wróciły - nie wiem. Dlatego piszę "chyba" po nie jestem pewna. I mogę sobie tak pisać. 🖐️