Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość a tam sie martwisz

Doradźcie proszę..

Polecane posty

Gość a tam sie martwisz

Witam,czy orientuje się jakaś mama ile może się ciągnąć sprawa o ustalenie ojcostwa,alimenty i ograniczenie praw?moja sytuacja jest taka,iż mam rocznego synka.Jego ojciec jak dotąd go nie uznał w urzędzie(nie chcę by miał tylko jego nazwisko,a on na podwójne nie chciał się zgodzić).Otrzymywałam od niego dobrowolne alimenty,w urzędzie dowiedziałam się,że takich alimentów nie biorą pod uwagę,więc dostałam wraz z zasiłkiem rodzinnym dodatek dla samotnej matki.Jednak od listopada spłacił połowę kwoty,w grudniu nic nie dał.Rownież w grudniu odebrałam ostatnią zapomogę z opieki,a następne podania będą przyjmowane po 15stycznia..Na rozpatrzenie opieka ma miesiąc..Nie wiem jak mam ten miesiąc przetrwać za 238zl?czy sad moze w takiej sytuacji szybciej zadzialac?jakie dokumenty trzeba okazac?

Gość a tam sie martwisz
bardzo prosze o rade

Gość a tam sie martwisz
up

Gość a tam sie martwisz
up

Gość mamaDwojki
Wydaje mi się ze sad szybciej nie zadziała, ewentualnie może Mops Ci pomoże i przyzna jakiś zasiłek na ten miesiąc czy dwa. Bo na sprawe w śadzie bedziesz czekać napewno niemniej niż miesiąc, u mnie się czeka 1,5 -2 miesiące. Pocieszeniem jest to że jeśli sąd uzna że rzeczywiście jest ojcem dziecka to od razu na tej sprawie o ojcostwo wnosisz o alimenty i masz wszystko naraz, bez zakładania kolejnej sprawy o alimenty. Niestety takie nasze prawo i nkit się nie zastanawia czy przez ten czas masz co do garnka włożyć.

Gość a tam sie martwisz
Mops dal mi zapomogi 157zl ale do grudnia,a w styczniu podania dopiero 15 przyjmuja

Gość a tam sie martwisz
up

Gość mamaDwojki
a te 157 zł to jest co? zasiłek jaki? ja mam na myśli zasiłek okresowy ( na 3 miesiace ), składasz podanie, przychodzi Pani na wywiad, i na tym wywiadzie prosisz o zasiłek okresowy na np srodki czystości w wysokości np100zł miesięcznie, na dofinasowanie żywności, na zakup opału na zime, na buty zimowe dla dziecka, na leki itp. Ja tak dostałam i musze Ci powiedzieć ze zaskoczyła mnie kwota jaka mi przyznali, przypuszczałam że nawet polowy z tego nie dostane. Po 3 miesiącach miałam złożyć nowy wniosek ale już miałam alimenty i więcej nie składałam. Na te zasiłki też decyzje maja wydać czas do miesiąca , ale ze względu wlasnie na taka sytuacje jak i Ty opisałaś po 2 tyg pieniądze miałam na koncie. Decyzja miała nadany rygor natychmiastowej wykonalności czy coś takiego.