Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamuusia

zla dieta w ciazy

Polecane posty

Gość mamuusia

jestem w 17 tc i mam ogromny problem z odzywianiem. od poczatku ciazy schudlam 3 kg, teraz powoli przybylo 1,5 kg. od samego poczatku nie mialam apetytu, nie czulam glodu. teraz dosc szybko odczuwam glod, ale jak mialabym cos zjesc to jest mi niedobrze i mdli mnie. zmuszam sie do jedzenia chociaz malenkich porcji. rano jak wstaje pije jogurt pitny, potem zjem jedna kanapke z jajkiem/serem/wedlina lub mleko z cgrupkami, w ciagu dnia jakis budyn/jogurt/batonik/ciasto/ i potem obiad jednodaniowy. do tego mandarynki/pomarancz/banan/jablko. rzadko kiedy zjem jeszcze kolacje, najwyzej przed samym snem przegryze plasterek wedliny. boje sie ze to stanowczo za malo, staram sie jesc wiecej, zeby nie udczuwac glodu. czy to moze miec ogromny wplyw na dzidziusia? moze cos mu sie stac?

Gość przyszła mama w 23tc
Ja jem podobnie rano 2lub3 kromki razowego chleba (małe to i cienkie) zazwyczaj z serem albo almette (na to pomidor, rzodkiewka lub surowa papryka), później banan, na obiad zupa warzywna z kawałkiem mięsa albo drugie danie z odrobiną ryżu i surówką, po południu jabłko lub marchewka, na kolację 2 kromki chleba czasami z wędliną albo jajko, zazwyczaj z tym co nie jadłam na śniadanie. Czasami w ciągu dnia kawałek ciasta ale rzadko bo nie mam ochoty na słodycze. Dostaję opierdziel od rodziny że mam jeść "za dwóch". Nakładają dla mnie porcję jak chłopu do kosy a mnie roi się niedobrze na myśl o tłustym sosie spływającym po tym. Mam mało ruchu, trochę w domu ogarnę i przejdę się chwilę po dworze i to wszystko

Gość Joooannaaa
Nie jesz tak mało. Bierz tylko dodatkowo jakieś witaminki, żeby niczego nie zabrakło. Ja wczoraj zjadłam trochę więcej, ale pózniej wymiotowałam. 6 tc, jadłam: - dwie szklanki mleka - pół banana - kilka migdałów (na mdłości, jak banan) - spagetti z warzywami i mięsem mielonym - placki z jabłkami - znowu spagetti (zachcianka) - kiwi i winogrona Dziś nic jeszcze nie jadłam oprócz migdałów, bo mi niedobrze...

Gość ggiiffete
czemu masz złą dietę??? nie musisz jeść jak przysłowiowa świnia, ja przytyłam tylko 6 kg w ciąży, a dziecko ważyło prawie 3700 g i jest idealnie zdrowe. jadlam może mniej niż ty, dziecko leżało na żołądku chyba, nie dalo mi zjeść i nie chciałam. jadłam za to same zdrowe rzeczy, owoce, warzywa, białę mięso. dzięki temu nie ucierpiałam fizycznie po ciąży i maluszek czuje się znakomicie. masz jeść i dla siebie i dla dziecka ale nie za 2 osoby. organizm aż tyle jedzenia nie potrzebuje wbrew pozorom. ze mną w szpitalu leżała dziewczyna, przytyła 22 kg a jej syn ważył 2300 g .....

Gość ggiiffete
mi było non stop niedobrze, wymioty nieustanne, znajomy lekarz mi powiedział, że im większe mdłości to tym ciąża jest zdrowsza, u nas się sprawdziło

Gość a ile masz wzrostu
i ile ważyłaś przed ciążą?

Gość mamama27
e i tak nieźle jesz - ja miałam taką wrażliwość na zapachy że były dnie że jadłam frytki i inne takie bo nie byłam w stanie przełknać czegoś - samo otwarcie lodówki bylo okropne - zapach magi - jeju - a tez planowałam super zdrowe odżywianie: kupiłam nawet parowar to tak się stało że mialam taki wstręt do niego i zapachu warzyw że musiałam go ręcznikiem przykrywać żeby nawet stojącego na lodówce nie widzieć..

Gość ser plesniowy
Jesz dobrze. Ale co.do tekstu im wieksze mdlosci, tym ciaza zdrowsza to brednie jakies... To .chyba konowal a nie lekarz powiedzial.

Gość mamuusia
przed ciaza wazylam 63 kg przy 169cm. z witamin biore zelazo hela-ferr i magne-b6. dzieki za pocieszenie, bo dzis w nocy obudzilam sie z taka mysla, ze jem za malo i malo zdrowo. staram sie przynajmniej pic duzo sokow jednodniowych z zurawiny alo burakow.

Gość a ile masz wzrostu
no to masz odpowiedź;) nie ważyłaś najmniej więc dziecko ma z czego ciągnąć;) ja mam tyle samo wzrostu i teraz właśnie ważę 63 kg, a jestem w 30 tc

Gość xyzzzzzzzzzzzzz
Autorko najważniejsze żebyś jadła pełnowartościowe produkty, a nie batoniki czy ciasto. Przed ciążą ważyłaś sporo, ja ważyłam tyle jak szłam rodzić, a jestem Twojego wzrostu, więc nie powinnaś zbyt wiele przytyć

Gość greta88
Ja właśnie dlatego zaczęłam stosować harmonizatory, najlepszy moim zdaniem jest bio info 7. Wszystko ustąpiło po tygodniu stosowania :)

Gość MaRTuniAk
siemka, nie dawno byłam w ciąży, już po wszytkim na szczęście i wszystko jest w porzadku. Miała wiele zachcianek ale trzymałam sie diety i wcale nie musialam sobie wiele odmawiać, jadłam zdrowo i ze smaczkiem . wiec kochane mamusie przyszłe i nie tylko. Poczytajcie jak cudownie możecie sobie upięknić kupki smakowe jak i mieć zdrowego dzidziusia! :)

W ciąży nie musisz jeść ogromnych ilości pożywienia, ważne by dieta była zróżnicowana. Polecam serdecznie tę stronkę: http://byc-rodzicem.pl/ Znajdziesz tam informację na temat diety w ciąży oraz inne teksty dla przyszłych rodziców :)

Gość gośćgościowi 35
im wieksze mdłosci tym ciążżą zdrowsza?... rzygałam okropnie przez 3 miesiace, wstret do mięsa i urodziłam w 30 tygodniu

Gość klarkama
Jest sporo zdrowych olejów które warto wprowadzić do diety. Ja oprócz rzepakowego mam w domu też lniany i sezamowy chociażby. Do tego oczywiście oliwa virgin. Używam ich wszystkich do kanapek, sałatek itp. A, no i jeszcze olej kokosowy do smażenia albo do wypieków. Zresztą w ciąży w ogóle trzeba uważać na to co się je i nie przejadać się tylko jeść zdrowo. Bez suplementów też się niestety nie obejdzie

Gość tarantullka
skoro się już mamy tak zdrowo odżywiać to po co te suplementy? Przecież to sama chemia

Gość klarkama
Zależy co się wybierze, ale nie jesteś w stanie sobie tego wszystkiego dostarczyć naturalnie nawet w zdrowej zróżnicowanej diecie. Nie masz np. szans żeby suplementować naturalnie dha, witaminę d albo cholinę chociażby. Można jeść produkty które to wszystko zawierają ale to i tak za mało

Gość devilisme
no wlasnie i w sumie na to samo uczulal mnie lekarz. bralam w koncu prenatal, najpierw uno, potem duo i tam bylo wszystko co wazne

Gość tarantullka
to co dokładnie tam miałaś? jaki był skład?

Gość devilisme
prenatal uno to kwas foliowy, witamina b6, b12, d3, jod i imbir ktory lagodzi ewentualne mdlosci. w prenatalu dio masz dodatkowo dha, choline, żelazo, selen

Gość Ber_y
Ja korzystam ze stronki Świadome Macierzyństwo - tam jest też wiele ciekawych i gotowych jadłospisów dla kobiet w ciąży, zerknijcie sobie. Mi większość rzeczy bardzo smakuje ! :)

Gość mamajagaladygaga
BARDZO ważna w czasie ciąży i karmienia piersią jest odpowiednia dieta. Nasze maluszki potrzebują odpowiednich wartości odżywczych. Ja przez całą ciążę stosowałam dietę bardzo zbilansowaną. Tu macie przykładowe menu: http://pregna.com.pl/prawidlowa-dieta-w-ciazy

Gość ewcia43
Ja w ciąży przytyłam 6kg, jadłam normalnie tak jak zawsze jedyne na co zwracałam uwagę to jak najwięcej warzyw i owoców. Organizm sam ci podpowie co i kiedy jeść (nie słuchaj w tym temacie mam i babć żeby jeść za dwoje) Zresztą bardzo fajny artykuł znalazłam na ten temat ostatnio na adamed.expert nawet koleżance w ciąży go pokazywałam

Gość fiftussiieekk
Ewcia dzięki za polecenie tego portalu adamed.expert Często przeglądam takie portale jak adamed no ale tego jeszcze nie znałam. Jestem w połowie wszystkich artykułów i polecam każdemu przeczytać