Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciezarnaa

liczenie tygodni ciazy

Polecane posty

Gość ciezarnaa

witam. zastanawiam sie jak sie liczy tygodnie ciazy. ostatni okres mialam 24 wrzesnia 2011 r wspolzylM OD 21 DO 24 WRZESNIA pozniej juz nie, wiec wtedy musialam zajsc w ciaze. Jak powninnam liczyc tygodnie ciazy skoro od ostatniego okresu wychodzi 16 tyg i tak wychodzi rowniez od zaplodnienia, a wiekszosc kobiet ma liczone od okresu a zachodzi np 2 tyg po okresie.

Gość ciezarnaa
nurtuje mnie to poniewaz czytajac na stronkach o rozwoju dziecka nie wiem czy czytac 16 tydz, czy 16tydz od zaplodnienia

Ja mialam ostatnia @ 18 wrzesnia i od zaplodnienia minelo 15 tygodni a kalendarzowych to 17 czyli lekarze licza 17 tydzien ciazy..

wszystko zalezy od tego kiedy doszlo do zaplodnienia...jesli masz cykle 28dni i od ostatniego @ minelo 16tyg to jest to 14tydzien od zaplodnienia jesli masz cykle np 35 dniowe a od @ minelo 16 tyg to od zaplodnienia jest to 13tydzien. Ciaza od zaplodnienia trwa 38tyg ale kazdy lekarz liczy od ostatniej @. troszke nagmatwalam ale mam nadzieje ze wytlumaczylam :)

Gość ciezarnaa
no ja mam ten problem ze zaszlam przed okresem albo w dzien okresu no i lekarz liczy ze 16 tydz teraz jestem. a jak na usg mowia ktory tydz ciazy to mowia wiek plodu tak? nie licza od miesiaczki ze sie zgadza tylko od zaplodnienia ile minelo???

a poza tym chyba podalas jakies bledne informacje..24 wrzesnia ostatnia @ a 21-24 wrzesnia wspolzylas i doszlo do zaplodnienia?

Gość ciezarnaa
dobre daty podalam bo wspolzylam tylko 3 dni przed okresem i rano 24 wrzesnia a wieczorem okres dostalam wiec musialo to byc najpozniej 24 wrzesnia. lekarz liczy od ostatniej miesiaczki i mowi 16 tydz. na usg bylam w 13 tyg ciazy wg lekarza, a na usg mi powiedzial 12 tyg i 5 dni i nie wiem czy wlasnie na usg mowia od zaplodnienia ile minelo czy tez tak licza jak ginekolog

Gość xyzzzzzzzzzzzzz
jaki termin porodu wyznaczył lekarz z OM, a jaki z USG?

Gość ciezarnaa
1 lipiec wyznaczyl lekarz, na usg nie wyznaczal mi daty porodu. tylko napisal 12 tyg 5 dni

Gość xyzzzzzzzzzzzzz
a jak byłaś na USG to który to był tydzień wg ostatniej miesiączki?

Gość ciezarnaa
wg miesiiaczki 13 tydz na usg powiedzial 12tyg 5 dni

Gość mama trzylatka
Tygodnie ciazy sa ustalane wg ostatniej miesiaczki a usg podaje swoje przyblizone tygodnie wg wymiarow dziecka. Dlatego powstaja pewne roznice miedzy nimi co dopoki miesci sie w jakichs normach nie jest powodem do paniki.

Gość ciezarnaa
wiec na usg mowia wiek dziecka tak? bo gdy czytam na stronach o ciazy to w tym 13tyg od poczecia dziecko powinno miec 10 cm a mialo 7cm , wiec podlug tycg stron wychodzi ze za male jest

Gość mama trzylatka
Usg wylicza jakis swoj wiek wg rozmiarow ale nie martw sie ze dziecko jest za male. Jest duzy margines odnosnie tych wymiarow i nie ma co tak dokladnie sie ich trzymac. Pytalam kiedys lekarza o to i mowil ze roznice musialyby byc naprawde duze zeby byl powod do zmartwien.

Gość ciezarnaa
no mam taka nadzieje :)

Gość xyzzzzzzzzzzzzz
wg miesiączki 13w0d, a wg USG 12w5d? oznacza to więc, że wielkość płodu jest adekwatna do wieku ciąży wynikającego z OM