Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Michaił.

Dobry wieczór

Polecane posty

Pode mnie podszywali się już nie wiem ile razy,prawie tyle samo razy kradli nicka i w końcu udało mi się zaczernić:-P

Gość bobki
nikt nie lubi?

Gość santo39
powiem ze wy jestescie jeszcze mlodzi i nie znacie zycia ale jak sadze poznacie je

Gość rysiu z klanuuuuuu
maciuś?

Gość Maciekkkkkkkkkkk
taaaaaato łazienka jest zamknięta!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość rysiu z klanuuuuuu
Michał01 gdzie mój syn? zamknąłeś mu łazienkę?

Mała więc może kojarzysz takie strony jak Lubaczów Horyniec Zdrój? Bo to w sumie niedaleko

Gość mmaniaaaa
ech. Gdzie można znaleść fajnego faceta ? :)

Gość rysiu z klanuuuuuu
Ja już niedługo bede do wzięcia bo zostawiam GRAZYNKĘ W ŻALOBIE

Gość mmaniaaaa
długa nazwa ale mojego miasta dłuższa.

Gość zaiwex
to ja grażyna, rysio zabije cie, juz nie żyjesz!

Gość santo39
mmaniaa w domu tam go mozna znalesc

Gość rysiu z klanuuuuuu
odpowiedźcie mmmmania i ten michaił01 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość oooooooooooo
Kordian Kordian Zanim zdasz na studia, czeka Cie matura. Pomożemy... Kordian plakat Jerzego Czerniawskiego Wyłącz reklamy na miesiąc rok Okoliczności powstania utworu Praca Słowackiego nad Kordianem, pisanym w Genewie, trwała od lata do listopada 1833 roku. Dramat został wydany po raz pierwszy w 1834 r. w Paryżu, a jego prapremiera odbyła się dopiero w 1899 roku w Krakowie. Utwór powstał w czasie ostrego sporu Słowackiego z Mickiewiczem (więcej o tym w opracowaniu Słowacki kontra Mickiewicz dwie wersje mesjanizmu polskiego) - klp.pl bez reklam, 30 dni tylko 1,23 zł. Zamów teraz! Tytuł i motto Dokładny tytuł brzmi: Kordian. Część pierwsza trylogii Spisek koronacyjny. Zwraca on uwagę na fakt, że dramat, który mamy przed sobą miał być pierwszą częścią trylogii. Część druga nie powstała, a część trzecia (zapowiedziana w katalogu księgarni Januszkiewicza) została najprawdopodobniej zniszczona przez autora. Przyjęło się użycie dla części pierwszej tytułu całej trylogii. Motto utworu pochodzi z Lambra, poematu autorstwa Słowackiego i brzmi następująco: Więc będę śpiewał i dążył do kresu; Ożywię ogień, jeśli jest w iskierce. Tak Egipcjanin w liście aloesu Obwija zwiędłe umarłego serce; Na liściu pisze zmartwychwstania słowa; Chociaż w tym liściu serce nie ożyje, Lecz od zepsucia wiecznie się zachowa, W proch się rozsypie Godzina wybije, Kiedy myśl słowa tajemne odgadnie, Wtenczas odpowiedź będzie w sercu na dnie. Związek pomiędzy mottem a całością dramatu opiera się głównie na pojawiającym się motywie serca. Istnieje zatem pośredni poprzez odniesienie do łacińskiego wyrazu cor (serce) związek między mottem a tytułem utworu, będącym zarazem imieniem głównego bohatera. Mapa serwisu: Juliusz Słowacki - biografia Streszczenie Kordiana Kordian - streszczenie w pigułce Kordian - bohaterowie Charakterystyka Kordiana Charakterystyka pozostałych bohaterów Kordiana Kordian - opracowanie Znaczenie imienia głównego bohatera Geneza Kordiana Koncepcja bohatera romantycznego przedstawiona przez Słowackiego w Kordianie Kordian jako dramat romantyczny Budowa i podział Kordiana Rola poezji i poety w Kordianie (Prolog) Monolog na szczycie Mont Blanc Spisek koronacyjny w Kordianie Obraz Europy w Kordianie Tragizm i klęska Kordiana Polskie społeczeństwo w Kordianie Ocena powstania listopadowego w Kordianie Kordian - treść Kordian - motto Kordian - Przygotowanie Kordian - Prolog Kordian - Akt I Kordian - Akt II Kordian - Akt III Słowacki kontra Mickiewicz dwie wizje roli Polski i narodu polskiego ciekawostki Kordian - cytaty

Gość klanorób
życie, życie jest nobelon!

Gość rysiu z klanuuuuuu
kordianie...nobelon

Gość rysiu z klanuuuuuu
michaił01 halo ? pryk pryk fuu ale śmierdzi

Gość rysiu z klanuuuuuu
porozmawiaj ze mną :(

Gość klanorób
Jak "Pory Roku" Vivaldiego Zmienia się światło w Twoich oczach Powiedz mi życie coś miłego Nie pędź tak, proszę, daj odpocząć Życie, życie jest nowelą, której nigdy nie masz dosyć Wczoraj biały, biały welon, jutro białe, białe włosy Życie, życie jest nowelą, raz przyjazną, a raz wrogą Czasem chcesz się pożalić, ale nie masz do kogo Każda rodzina jest, jak drzewo Łamie się, chwieje, czas je zmienia Jak w "Porach Roku" Vivaldiego Szczypta zachwytu, łyk cierpienia Życie, życie jest nowelą, której nigdy nie masz dosyć Wczoraj biały, biały welon, jutro białe, białe włosy Życie, życie jest nowelą, co wciąga, jak rzeka Chciałbyś dziś żnąc przyszłość, lecz musisz poczekać /2X Śpiewać dzieci! toż to poezja!!!!!!!!!!!

Gość rysiu z klanuuuuuu
żnąc? tyle lat tam gram a nie znam tekstu....

Gość mmaniaaaa
daj spokój nie mogę sobie normalnego faceta znaleźć tylko slinotoka lecącego na moją dupe :(

Gość rysiu z klanuuuuuu
rychu rynkowski pil ze mną brderschafta

Ano mam smutne wspomnienia związane z tamtymi okolicami:( drugi koniec Polski bo ja pomorze a jednak

Gość mera4114
smutno i zasnac nie moge.