Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość synneve

JĘZYK ROSYJSKI CZY NORWESKI?

Polecane posty

Gość synneve

Mam do wyboru naukę dwóch jezyków rosyjskiego i norweskiego, który wybrać?

Gość Don Oskaro
wybierz francuski-oralny albo hiszpański-siusiak między cyckami

Gość minilokówka
Norweski, jeśli lubisz skandynawskie klimaty, a rosyjski, jeśli chcesz się faktycznie szybko i łatwo nauczyć ;) norweski dość podobny do niemieckiego i angielskiego, trochę miks, ale łatwością nie umywa się do rosyjskiego...

Gość synneve
a koreanski latwy?

Gość minilokówka
nie wiem, koreańskiego się nie uczyłam, ale chyba bym się nie podjęła, nie chciałoby mi się uczyć tych wszystkich krzaczków i zupełnie obco brzmiących słów ;) a gdzie w ogóle masz opcję nauki norweskiego? na uczelni?

Gość jesli lubisz sie uczyc jezyków
to radze norweski ....:) rosyjski jest dla polakaków stosunkowo łatwy więc kiedyś tam jak zechcesz to sie nauczysz ...

Gość synneve
skąd, podszywie, wynalazłeś koreański? Lubię skandynawskie klimaty, ale boję się, że będzie za ciężko, trudny jest bardzo norweski?

Gość synneve
w pracy mamy możliwość wyboru kursu językowego i tak się zastanawiam....

Gość minilokówka
nie jest ciężki, ile lat będziesz miała na naukę i ile godzin w tygodniu zajęcia?

Gość gosc.0
ucz sie wietnamskiego KOCIAKU

Gość synneve
to byłby podstawowy kurs 10miesięczny, jeszcze nie wiem jak ma wyglądać organizacja, dopiero pojawiła się taka propozycja.

Gość minilokówka
jeśli przynajmniej 2h w tygodniu, to ja bym brała norweski, będziesz w stanie się w miarę nauczyć, jak trochę przysiądziesz w domu, ale jeśli godzina, albo 1,5, to pewnie nie zawracałabym sobie głowy, bo wtedy chyba jednak szkoda by mi było stracić opcji nauczenia się rosyjskiego na rzecz samej przyjemności, jaką była dla mnie nauka norweskego ;)

Gość synneve
to ma być intensywny kurs i na pewno będzie więcej niż 2h, chyba:) a ty uczyłas się norweskiego? ile Ci zajeła nauka? powiedz coś o tym języku.

Gość minilokówka
no obiektywnie, to Ci wiele nie powiem... ale powiem, że się zakochałam w Norwegii, bo tam wyjechałam na wakacje, w ludziach, ich mentalności i w języku właśnie. Tak się zajarałam, że przysiadłam, włączałam sobie taki program "Anki" i klepałam słówka, słuchałam na youtube no i rozmawiałam przez skype z przyjacielem, Norwegiem, kazałam mu wszystko co mówi do mnie po angielsku tłumaczyć na norweski :D nie powiem Ci, ile zajmuje normalna nauka, bo mój "czas" nic Ci nie powie ;) ale wiem od tego właśnie Norwega, że osoba, która np. przyjedzie tam i jest zmuszona się nauczyć języka, oże opanować go po roku w stopniu komunikacyjnym, takim, że prawie wszystko rozumie i dużo wytłumaczy. Dość twardy i jednocześnie trochę "sepleniący" język, ale jak zaczniesz odróżniać pojedyncze słowa, to popłyniesz ;) chyba najprzyjemniejszy język, jakiego się uczyłam. Ale ja norgefilka... :D

Gość synneve
ja też lubię Norwegię i tak po cichutku cieszę się z tego kursu :) chciałabym mieć właśnie taką osobe na skype, która by mi pomagała, a ten program mozna zakupić lub ściągnąć skądś?

Gość minilokówka
można łatwo ściągnąć, wygooglaj sobie :) nazywa się ANKI. Łap się w takim razie za norweski, a co do takiej osoby na skype, to zawsze możesz poszukać kogoś w sieci, proponując w zamian naukę polskiego :)

Gość serbon
Witam) W moim wypadku mi bardzo pomógł ta web strona http://preply.com/pl/rosyjski-przez-skype Szukałam fachowców , które nie tylko znają że robią, ale i mają konieczne jakości, z doświadczeniem pracy i z ogromnym bagażem wiedz i umiejętności. Jeśli Państwu trzeba korepetycje z języka rosyjskiego, "native speaker" nośnik mowy doradzam tę stronę internetową. Tam prawdziwi fachowcy, bardzo odpowiedzialny podchodzą do swojej pracy nie tylko z dorosłymi ale i z dziećmi. I całkiem możliwy do przyjęcia koszt. tak że spróbujcie)) język rosyjski bardzo łatwo mi poszedł po Skype zajęciach ) Można otrzymać lekcje online Skype za darmo! nauka na Skypa jest bardzo efektywna ! Doradzam)

Gość gość
Zależy który Ci się bardziej podoba. Myślę, że oba mogą być przydatne. Ja osobiście uwielbiam rosyjski. :) Uczę się go od 2 lat w http://www.jezykrosyjski.com.pl/ i mówię już bardzo dobrze. To naprawdę fajna szkoła.

Gość Orolka
Jeśli np. później będziesz chciała sprawdzić sobie faktyczny poziom wiedzy z danego języka to wykonaj sobie ten test na http://www.e-korepetycje.net/baza-testow Uważam, że jest kompetentny i wiarygodny. Sama uczyłam się j. rosyjskiego i uwielbiam ich kulturę. Na dodatek w wielu krajach można się dogadać po rosyjsku, po norwesku nie mam pojęcia :-( nie znam go.