Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość basiulka123

łzawiące i ropiejące oczko - kto pomoże?

Polecane posty

Gość basiulka123

Oczko mojego dziecka łzawi i ropieje od 2 dni, terminy u okulisty dopiero końcem tygodnia. Płukanie solą fizjologiczną nie pomaga. Co to może być?

Gość mamama27
a nie możesz iść do pediatry? my dostaliśmy kropelki od pediatry - na dyżurze całodobowym bo był weekend - bez problemu ci da - jak to zapalenie spojówek to nie ma na co czekać - sól fizjologiczna nie pomoże - krople z antybiotykiem

Gość 17073731-1-1-1333
moze kanalik łzowy się zapchał. idz do lekarza

Gość przystaw lusterko
ile ma dziecko?

basiulka mojemu synkowi od urodzenia prawie łzawiło oczko i nastraszyli mnie niedroznym kanalikiem łzowym,i pediatra kazał jechać do okulisty na przetykanie go,a to podobno okropny ból dla maluszka,ja oczywiście nie pojechałam i dobrze zrobiłam bo sam z tego wyrósł i jak miał 4 miesiące to oczko było już super,przemywałam rumiankiem,albo solą fizjologiczną,maluchy podobno tak mają i u większości kanalik sam się poszerza poprostu bo noworodki mają wąski i stąd to łzawienie i ropienie,a teściowa mi jeszcze podpowiedziała żeby od czasu do czasu przemywać własnym mlekiem!!! sceptycznie do tego podeszłam ,ale parę razy przemyłam i w końcu niewiem może od tego mu przeszło,chociaż sama w to do końca nie wierzę:)

Gość totalnie niezdecydowana
no z kanalikiem nie drożnym u nas też samo przeszło 5 m-cu - tak z dnia na dzien ale synek miał to od 2 tyg życia.. a nagłe ropiejące czerwone oko u dziecka to przeważnie spojówki

a czy maluch jest przeziebiony? ma np katar? czesto przy infekcjach gornych drog oddechowych zatykaja sie kanaliki lzowe i tak to wyglada. po przejsciu infekcji objawy powinny ustapic.

To może być ten kanalik aby to sprawdzić po prostu pomasuj dziecku i jak będziesz widziała że wychodzi ropa to znaczy że ma jednak zapchany ten kanalik. Moja miała z obydwoma oczkami tak, ropiały i cały czas miała mokre, łzy jej same spływały. Masuj jej.

Moja córcia też miała zatkany kanalik. Krople od pediatry nie pomogły, od okulisty tez nie i masaże też nie. Już miała takie poważne ropienie i łzawienie, że miała podrażnienia w kącikach oczka i miała ciągle czerwone i tarła. Okulista wysłał nas na przetykanie kanalika, trwało to może 2 minuty. Lekarz pokazywał co robią. Maja strzykawkę napełniona jakimś specjalnym roztworem z tępą igiełką i nie wkładają tego całego do kanalika tylko czubeczek i wypłukują kanalik tą substancją. Płakusiała, a to nie z bólu tylko dlatego ze nas wyprosili i ją trzymali obcy ludzie. Już była na tyle silna, ze nie mogli sobie dać rady. Po wszystkiemu oczko czyściutkie. Zabieg dziewczynki, która była przed nami trwał znacznie krócej a to dlatego, że była młodsza o 2 miesiące. Strasznie się bałam, że coś się jej może stać, ale było tyle dzieci do przetykania kanalika, że stwierdziłam, że będzie dobrze. Moim zdaniem, jeśli jest aż takie straszne ropienie jak moja córcia miała to lepiej iść na przetkanie jak najwcześniej póki dzidziuś nie ma w sobie aż tyle siły.

Moja córcia też miała zatkany kanalik. Krople od pediatry nie pomogły, od okulisty tez nie i masaże też nie. Już miała takie poważne ropienie i łzawienie, że miała podrażnienia w kącikach oczka i miała ciągle czerwone i tarła. Okulista wysłał nas na przetykanie kanalika, trwało to może 2 minuty. Lekarz pokazywał co robią. Maja strzykawkę napełniona jakimś specjalnym roztworem z tępą igiełką i nie wkładają tego całego do kanalika tylko czubeczek i wypłukują kanalik tą substancją. Płakusiała, a to nie z bólu tylko dlatego ze nas wyprosili i ją trzymali obcy ludzie. Już była na tyle silna, ze nie mogli sobie dać rady. Po wszystkiemu oczko czyściutkie. Zabieg dziewczynki, która była przed nami trwał znacznie krócej a to dlatego, że była młodsza o 2 miesiące. Strasznie się bałam, że coś się jej może stać, ale było tyle dzieci do przetykania kanalika, że stwierdziłam, że będzie dobrze. Moim zdaniem, jeśli jest aż takie straszne ropienie jak moja córcia miała to lepiej iść na przetkanie jak najwcześniej póki dzidziuś nie ma w sobie aż tyle siły.

Gość jak mojemu ropiało
to też mi położna kazała własnym mlekiem przemywać.. próbowałam oczywiście.. i też solą fizjologiczną. nie wiem co pomogło, pewnie sól bo z tym mlekiem to sądzę, że jakaś lipa. Przeszło mu po paru dniach przemywania oczka.

mojemu synowi tez ropialo oczko i bylismy w szpitalu na zabiegu - udal sie dopiero za drugim razem. jesli jest zatkany kanalik mozna probowac go masowac.

Gość MedPolonia
Szanowni Państwo, wzrok dziecka to bardzo ważny i delikatny zmysł, dlatego powinniśmy zwrócić na niego szczególną uwagę. Pieczenie, swędzenie, opuchlizna oraz pojawiająca się gęsta wydzielina to najczęstsze objawy infekcji i stanów zapalnych gałki ocznej lub aparatu ochronnego oka. Za tego typu dolegliwości odpowiadają głównie bakterie i wirusy oraz mechaniczne urazy, takie jak zatarcia czy zadrapania. Aby uchronić dziecko przed infekcją, niezbędne jest zachowanie odpowiedniej higieny, przemywanie oczu gazikami nasączonymi solą fizjologiczną, a także wyrobienie u malucha nawyku częstego mycia rąk. Ważne jest też, aby jak najprędzej ustalić konsystencję wydzieliny pojawiającej się w oku. Ta może pomóc nam odróżnić infekcję od alergii czy zwyczajnego załzawienia oka. Przezroczysta wydzielina, która przypomina łzy, jest charakterystyczna dla chorób pochodzenia wirusowego, śluzowa dla alergii, ale mętna, żółta i gęsta może świadczyć o poważniejszej infekcji bakteryjnej i wymaga pilnego kontaktu ze specjalistą. Ten rozpozna chorobę i określi jej przyczyny, a także zdecyduje, jakie leczenie będzie dla dziecka odpowiednie. Zespół poznańskiego Szpitala Med Polonia