Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Eveline92

Wyniki tsh, ft3 i ft4. Pomocy

Polecane posty

Gość Eveline92

Witam. Jestem w 34tc- właśnie odebralam wyniki TSH-5.390 FT3-4.36 FT4-13,53 tarczycy jest wynik ponad normę a ft3 i ft4 w normie. Więc jak to mam rozumieć? Proszę o promoc.

Gość Eveline92
Czy ktoś coś wie na ten temat?

Gość ślubniczka 2012
na wyniku masz dokładnie napisane co jest w normie co podwyższone a co ponizej normy, napewno sie uspokój, ja zaczęłam mieć problemy z tarczycą w 2 miesiacu ciąży, córka ma ponad 2latka i jest dobrze wszystko, zaczęło sie od niedoczynnosci po lekach juz było ok, teraz jest nadczynność i guzki biorę leki i jest ok,

Wskaż normy przy wynikach. Jeżeli TSH jest podwyższone, a ft4 i ft3 w dolnych granicach norm, wskazuje to na niedoczynność tarczycy. Idź z wynikami do lekarza endokrynologa, przepisze Ci euthyrox (syntetyczny hormon ft4), który pozwoli na unormowanie wyników.

Gość niedoczynność ewidentna
dobrze, że chociaż ft4 mieści się w normie, ale w dolnej granicy, a powinna być w górnej jednak jest to trudne do uzyskania w okresie ciąży wiadomo - koniecznie euthyrox

Nie podałaś norm, więc ciężko powiedzieć czy ft3 i ft4 w normie. Na końcu ciąży nie jest już to tak ważne, ale generalnie masz niedobór hormonu, powinnaś brać wyższą dawkę eutyroxu, najlepiej idź do endokrynologa, bo nam na forum trudno Ci coś doradzić jak nie wiemy czy masz samą niedoczynność ciążową, czy niedoczynność chorobową , czy hashimoto?

Gość Eveline_92
Dziękuję za odp:)