Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kingsize

ciąża pojedyńcza czy bliźnacza?

Polecane posty

Gość kingsize

Hej, jestem w 9 tygodniu ciąży, w sumie to dopiero skończyłam 8. Niby wszystko jest w porządku, ale Mam jednak pewną obawę, a mianowicie mój brzuch jest już znacznie widoczny, a nawet więcej. Swoją wielkością wygląda na 4-5 miesięczną ciąże. Dlatego zastanawiam się, czy jest możliwe żeby była to ciążą bliźniacza. 2 tygodnie temu miałam wykonywane UGS i lekarka powiedziała, że widzi tylko 1 serduszko .... ale aparat w tamtejszej przychodni jest słabej jakości. Dodam, że jest to moja 1 ciąża, mam 21 lat, a moja budowa ciała jest drobna- waże 48kg/163 cm....

Niektóre szczupełe dziewczyny dostaja brzuszka szybciej niz inne choc nie ma reguly. Moje 2 przyjaciolki bedac w ciazy, obie bardzo szczuple, jedna miala w 3 miesiacu brzuch wiekszy niz ta druga w piatym. Nie stresuj sie.

Gość kingsize
Dzięki;] nie stresuje się, nawet bym się cieszyła ;)

Gość xyzzzzzzzzzzzzz
a może to wzdęcia? są normalne na początku ciąży

Gość kingsize
Nieee, raczej nie wzdęcia. Nie czuje się wzdęta a ni nie mam problemów z gazami

Gość We wczesnej ciąży
brzuch jest przeważnie wzdęty. W twoim organiźmie szaleją teraz hormony, które także regulują trawienie no i inne sprawy oczywiście. Teoretycznie nie możliwe jest alby macica w tak małej ciąży przybrała aż takie rozmiary i każdy ginekolog ci to powie. Przeważnie u osób szczupłych wyraźniej widac ciążę niż u puszystych, ale to też nie jest regółą. Na TLC leci program "Ciąża z zaskoczenia" czy jakos tak, i te kobiety mają niemal płaskie brzuchy w dniu porodu. Macica w 40 tyg sięga tylko 10 cm powyżej pępka.

Gość We wczesnej ciąży
P.S nie musisz czuc wyraźnych wzdęc, co nie oznacza że ich nie masz. W ciąży wszystko jest jakieś dziwne.

Gość kingsize
Wybacz, ale co do zdania ginekologów to nie uwierzę już nigdy żadnemu. Są zbyt pewni siebie, a z pacjentów robią idiotów. Masz racje co do rozmiarów macicy i tego, że jest to raczej niemożliwe aby się tak rozpulchniła. Chociaż mój przypadek jest specyficzny, być może jest to po prostu bardziej zaawansowana ciążą niż określił to ginekolog, albo jak twierdzisz wzdęcia. Martwie się jedynie, że może dziać się coś niedobrego z moją fasolką ;(

W moim przypadku różnica miedzy ciaza bliźniacza a pojedyncza na tak wczesnym etapie polegała na silnych mdłosciach, ktorych w ogole nie bylo w ciazy pierwszej, i duuuzym brzuchu, ktory tez w pojedynczej ciazy byl malenki. Natomiast podczas usg w 12 tc lekarz badajac mnie dowcipnie widzial tylko jeden plód! Gdyby nie to, ze mial problem z odczytaniem przeziernosci karkowej i probowal przez powloki brzuszne, nie wiedzialabym o bliźniakach do usg połówkowego :-O

Gość kingsize
Sztuką jest trafić na dobrego lekarza;] Właśnie ja również miałam straszne mdłości, bez wymiotów na szczęście ale trwały one całymi dniami od 4-5 tygodnia, dopiero tabletki ma mdłości pomogły, ale sporadycznie dalej je mam. No i brzuszek rośnie w oczach ;)

Gość gość
Każda z Nas inaczej przechodzi ciąże i każdej z nas w innym tempie rośnie brzuszek Bez obawy :)