Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zakręconyTENvat

jaki Vat?

Polecane posty

Gość zakręconyTENvat

Witam, Szkoda gadać.Mąż wrobił mnie w wypisywanie faktur. Nigdy wcześniej nie miałam z tym do czynienia, a on jest od "roboty", a nie papierków - tak myśli. Masakra. Pytanie brzmi: FIRMA MĘŻA JEDNOOSOBOWA NA KSIĘDZE PRZYCHODÓW I ROZCHODÓW - BUDOWLANKA/USŁ. ELEKTYCZNE WYSTAWIAM FAKTURĘ DLA FIRMY W KTÓREJ WYKONYWAŁ USŁUGI - JAKI PODATEK NA FAKTURZE? 7 CZY 23% Wcześniej był na ryczałcie i proste to wszytsko było :-( a do księgowej nie będę dzwoniła i robiła z siebie idiotki

Gość zakręconyTENvat
up pomocy - nikt nie wie?

Gość rewrwtrtewwwtr
myślę,że 23%

Gość rewrwtrtewwwtr
si, 23 % :)

Gość księgowa basia ,,,,,
Dla firm zawsze wystawiasz ze stawką 23% a tak na marginesie to nie ma już VATU 7% tylko 8, tą obniżoną stawkę można zastosować przy usługach, ale tylko dla osób fizycznych i to nie zawsze!

Gość zakręconyTENvat
ok - dzięki - na pewno? to tak piszę

Gość a w ogole jestes vatowcem ?
jeśli jesteś to 7% bo na usługi jest 7% nawet jeśli usługa wiązała się z zakupem. jedna najważniejsza zasada jak się nie wie to sie nie wystawia bo za to są później potężne kary i trzeba korygować wszystkie faktury i deklaracje.

Gość zakręconyTENvat
dzięki Basiu ... jestem do tyłu ... ciężka ciąża, teraz buszujący bobas, który zbiera kolekcje sinioli ;-) i jeszcze teraz to ... na marginesie, mąż chyba myśli, że ja nie mam co w domu robić ... aj ... dzięki czyli zawsze 23 - ok - aaaa BAsiu a co oznacza skrót w rubryce PKWiU czy coś powinnam tam wpisać?

Gość zakręconyTENvat
no jest na Vacie od 1 stycznia masakra i dlatego jestem już głupia ... więc jak to jest w końcu?

Taka rada dla ciebie, jak czegoś nie wiesz to lepiej zzadzwoń do urzędu skarbowego i dopytaj, jak w urzędzie nie będą wiedzieć (czasami się zdarza choć nie powinno) to zadzwoń na BIURO INFORMACJI PODATKOWEJ zanjdziesz nr w internecie.

PKWiU Polska Klasyfikacja Wyrobów i Usług wtedy się pisze gdy stosujesz stawki obniżone też znajdziesz gdzieś w internecie ten wykaz

Nic ci nie zrobią jak zastosujesz stawkę 23% zamiast 8% ponieważ nie oszukałaś skarbu pańsstwa, ale po co więcej płacić VATU jak nie trzeba. Lepiej dowiedz się jaki VAT możesz zastosować dla osób fizycznych, pamiętaj że wystawiając faktury firmom zawsze stosujesz VAT 23% ZAWSZE!!!

Gość powiem ci jedno
czasami chytry 2x a może i więcej płaci biznesem zajmuję się już parę lat i wiem jedno od tego typu spraw masz licencjonowanych doradców podatkowych i licencjonowane biura rachunkowe które biorą odpowiedzialność [umowa na piśmie] za twoje podatki myślę że taka mała firma jak twojego męża to koszt 200zł/miesiąc pomyśl czy wam to się opłaca 🖐️ :classic_cool:

Gość jesoj
Biuro rachunkoe nie wystawia faktur, więc i tak autorka musi iedzieć jaki vat, a przecież pisze że do księgowej nie bedzie dzwonić wiec wnioskuję że mają księgową

księgowa basia --- VAT 23% ZAWSZE a może zapoznasz się z wykazem Towary i usługi ze stawką 8% VAT a dopiero później napiszesz słowo ZAWSZE

ZAWSZE gdy wystawiamy faktury dla firm!!!

I nie ma Vat-u za usługi dla firm 8 % ? :) no to gratuluję wiedzy Pani .

Gość brrr księgowa basia....
Taka księgowa jak z koziego ogona trąba. Bzdurą jest, że stawka vat zależy od tego czy to firma czy osoba fizyczna. Obniżoną stawkę vat 8% w przypadku usług budowlanych stosuje się do dostawy, budowy, remontu, modernizacji, termomodernizacji lub przebudowy obiektów budowlanych lub ich części zaliczonych do budownictwa objętego społecznym programem mieszkaniowym. Jeśli robisz usługi budowlane dla np. dewelopera w budynku o przeznaczeniu mieszkalnym jest to 8% gdy np. w użytkowym jest to 23%. Do autorki: takich pytań nie zadawaj na forach typu kafeteria zadzwoń sobie lepiej na 0801055055 - ogólnokrajowa informacja podatkowa.