Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 bardzobardzobardzo boli

B贸l w mostku :(

Polecane posty

Mam go od kiedy sko艅膰zy艂am 10 lat, od wypadku w k贸rym straci艂am rodzic贸w. Pojawia si臋 raz na dzie艅 lub dwa, raz na miesi膮c lub raz na p贸艂 roku. Nie ma regu艂y - po jedzeniu, na czczo, w nocy, w dzie艅, podczas stresu, na spokojnie. Potrafi艂 mnie b贸l wybudzi膰 w nocy albo zaskocy膰 w trakcie lekcji lub ostatnio - pracy. Trwa od kilku minut do nawet kilku godzin - s膮 mocne zrywy i momenty, kiedy prawie ju偶 nie boli ale wci膮偶 bardzo irytuje. Mia艂am robion膮 gastroskopi臋, prze艣wietlenia kr臋gos艂upa, badania krwi, ci艣nienia... Nikt nie wie nic Kiedy艣... Lekarz mi wypisywa艂 np. na 3 strzykawki jakiego艣 leku rozkurczowego czy innego przeciwb贸lowego (robi艂am je sobie w brzuch, mia艂y kr贸tk膮 ig艂臋) i mia艂am je w razie potrzeby - minuta i b贸lu nie ma. A teraz nie mo偶na ich wypisywa膰 jak normalne leki a 偶aden lekarzn ie chce mi wypisa膰 bo "nie wiadomo co mi jest". Mia艂am podejrzenie chorej trzustki, raka dwunastnicy, zawa艂 serca... Nic. W lutym tego roku uznano 偶e mam zapalenie trzustki, le偶alam w szpitalu.Po 4 dniach pod kropl贸wk膮 mnie z艂apa艂 ostry b贸l. Dosta艂am 艣rodek przeciwb贸lowy i przesta艂o. Dzie艅 p贸藕niej mnie od艂膮czono i jad艂am "ostro偶nie", ale nie wymiotowa艂am ani nie bola艂o od jedzenia. Od jedzenia nic mi nie by艂o, szybko przesz艂am (w ci膮gu kilku dni) na diet臋 nie-trzustkow膮 a zwyk艂膮 ze wszystkim co lubi臋. Teraz si臋 ju偶 ponad godzin臋 ci膮gnie. I ju偶 odchodz臋 od zmys艂贸w! By艂am na pogotowiu 2 tygodnie tmeu jak mnei z艂apa艂o. Z艂apa艂o mnie przed snem, ko艂o 23. Siedzia艂am do 4 nad ranem, bo mnie przesta艂o potem bole膰 ju偶. A i tak jecha艂am prawie godzin臋 autobusem bo mieszkam sama bez auta ;/ Co mnie boli? Pod mostkiem, splot s艂oneczny. Promieniuje do kr臋gos艂upa na wysoko艣膰 mo偶e 15cm, z przodu tylko pod mostkiem boli. Mam uderzenia gor膮ca. Siedzialam dzisiaj na balkonie chwil臋 (10 minut!!) w samej pi偶amie i wci膮偶by艂o za gor膮co. Jak boli w spos贸b d艂ugotrwa艂y zaczyna mnie bole膰 g艂owa. Czuj臋, jakby splot s艂oneczny by艂 "艣ciskany" mocno. Nie mam wymiot贸w, biegunki, niech臋ci do jedzenia, wy偶szego ci艣nienia (o dziwo! mimo b贸lu), odr臋twienia, podwy偶szonej temperatury. Nie mam sucho艣ci w ustach ani nic innego. Do lekarza ztym chodz臋 raz na 2-3 miesi膮ce ale ju偶 si臋 badania powtarzaj膮. Mo偶e jakie艣 nerwob贸le, ale neurolog nic nie znalaz艂... A to ju偶 12 lat :( Teraz siedz臋 i p艂acz臋 od ponad godziny, bo boli straszliwie, gor膮co mi niezmiernie, mieszkam sama... A jutro o 7 wstaj臋... Albo dzi艣... A co jak nie przejdzie? Bywa艂y i takie prawie ca艂odniowe :(

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 xdcgvhjkl;'
ja mam bol w mostku od stresu i u ciebie tez tak moze byc nerwica. moze z tego wypadku sie wziela u ciebie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 xdcgvhjkl;'
ostatnio myslalam ze mam zawal taki bol, i jeszcze jedno taki bol moze promieniowac zupelnie skad indziej to moga byc np nerki a boli mostek. to taki przyklad

Udost臋pnij ten post

Na uczelni siedze i stoj臋 (mam sudia artystyczne, wi臋c si臋 wierc臋 du偶o klej膮c albo rze藕bi膮c albo stoj臋 przy sztaludzie i po 2-3 godziny), w pracy siedz臋, ale nie przy komputerze (pracuj臋 nie wi臋cej ni偶 4 godziny dziennie, studiuj臋 od 3 do 9, w zale偶no艣ci od planu). Najmniej mnie boli jak k艂ad臋 si臋 na biurku ramionami i opieram g艂ow臋 - mam brzuch nieco "艣ci艣ni臋ty" i nieco mniej boli o ile nie ma tymch bardzo mocnych a te 艣rednie lub mniejsze b贸le :(

Udost臋pnij ten post

mia艂am badane nerki, w膮trob臋... wyniki w膮trobowe byly nieco niepokoj膮ce, ale po odstawieniu tabletek anty na kilka dni si臋 okaza艂o, 偶e to one "fa艂szuj膮" wyniki.... cholesterol, cukier, tsh i inne w normie zupe艂nej :(

Udost臋pnij ten post

kiedy艣na te b贸le - na pocz膮tku - pomaga艂a nospa forte. ale potem chyba is臋 przyzwyczai艂am i tylko te zastrzyki dzia艂a艂y. Bra艂am je chyba 7 czy 8 lat i by艂o super, mia艂am zawsze jeden rpzy sobie :( a teraz nie mog膮 wypisa膰 "bo boli"........

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 xdc
to moga byc nerwobule. poszukaj na forach dalam ci linka ,ludzie maja takie same bole jak ty moze cos pomoze. i zmien lekarza na wszelki wypadek.

Udost臋pnij ten post

codzi艂am do wielu lekarzy, jestem prywanite ubezpieczona niestety, nie ma "pogotowia" prywatnego tylko NFZu. spyta艂am kiedy karetka mog艂aby by膰 - w ci膮gu 3 godzin, ale i tak b臋d臋 musia艂a siedzie膰 bo "nie umieram" :| czytam te tematy (w ko艅cu i tak nie mog臋 spa膰), juz g艂odna si臋 robi臋 bo jad艂am o 20...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 xdc
bol w mostku trwajacy kilka lat? nie wiem stres i nerwica.wypadek odbil sie na twoim organizmie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 halloUK
To mo偶e by膰 woreczek 偶贸lciowy (kamica) lub objawy pewnej dolegliwo艣ci, kt贸ra atakuje coraz mlodsze osoby. Ma to zwi膮zek ze stresem. Uczucie to, mo偶e przypomina膰 b贸l 偶o艂膮dka, np. podobny, kiedy jeste艣my bardzo glodni, ale nasila si臋 i zaczyna promieniowa膰 w okolice klatki piersiowej oraz ty艂u (np w okolicach kr臋gos艂upa). Czasami mo偶na odnie艣膰 wra偶enie, jakby co艣 utkn臋艂o nam w prze艂yku lub du偶o ni偶ej. Mo偶na mie膰 wyra藕ne uczucie, 偶e co艣 du偶ego stan臋艂o w drodze do 偶o艂膮dka. B贸l ten jest przemienny i w ci膮gu takiego napadu/ stanu, mo偶emy okre艣li膰 kilka jego odmian. Nie jest jednostajny- jest zmienny. Trwa膰 mo偶e kr贸tko, 艣rednio d艂ugo lub kilka godzin. Nie mo偶na przewidzie膰, kiedy nast膮pi, ale latwo jest go rozpozna膰, poniewa偶 trwa progresywnie. Poczatek jest lekki, ale ca艂y czas b贸l ro艣nie, a偶 osi膮gnie "apogeum". Po okreslonym czasie zaczyna zmniejsza膰 swoje nat臋偶enie, a偶 do ca艂kowitego zanikni臋cia. Mo偶na zaliczy膰 t膮 przypadlo艣膰 do swego rodzaju nerwic. Uk艂ad trawienny jest bardzo delikatny i 艂atwo mo偶na wplyn膮膰 na jego destrukcj臋, stres, nieodpowiednia dieta, brak witamin. je偶eli Twoje dolegliwo艣ci s膮 identyczne, a wykonane badania nie potwierdza 偶adnych chor贸b, to mo偶e wla艣nie cierpisz na to samo, co ja. Tego prawdopodobnie nie mo偶na wyleczy膰, nie wed艂ug lekarzy. Jednak偶e organizm czlowieka jest w stanie si臋 regenerowa膰, przy odpowiedniej pomocy i ch臋ciach. Pozdrawiam

Udost臋pnij ten post

by艂am lecozna na kamic臋 偶贸艂ciow膮, mia艂am usuni臋ty woreczek bo faktyznie jaki艣 proszek znaleziono.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 xdc
o rany a jak to sie medycznie nazywa.? ostatnio mialam taki bol ze myslalam ze zawal mam.nie umialam oddychac i myslalam ze zaraz zemdleje.trwalo to z 15 minut.a 3 dni chodzilam polamana/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 halloUK
Mog膮 to by膰 r贸wnie偶 kamienie, kt贸re mia艂a艣 wowczas w przewodzie 偶贸艂ciowym, a nie wyci膮gni臋to ich/ jego. Kamienie potrafi膮 sie r贸wnie偶 same odnawia膰 w przewodzie i wcale nie potrzebuj膮 do tego woreczka. Radz臋 zrobi膰 kolejne USG i wykluczy膰 tak膮 ewentualno艣膰. A co z refluksem (czyli niedomykanie si臋 odzwiernika).??

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 xdc
nerwob贸l p贸艂pa艣cowy?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 halloUK
xdc- typowy objaw kamicy 偶贸艂ciowej- czyli woreczek. Czasami mog膮 jednak promieniowa膰 b贸le z nerek. Je偶eli w nerkach s膮 kamienie, b贸l idzie na kr臋gos艂up, a czasem na klatk臋 piersiow膮. Do "bardzoboli...", Ciebie tez to si臋 mo偶e tyczy膰.

Udost臋pnij ten post

Mia艂am 2 tygodnie temu badane drogi 偶贸艂ciowe - nie ma piasku. Mia艂am tez gastroskopi臋 par臋 dni po藕niej (prywatne wizyty to dobra rzecZ). Nic nie znaleziono :( si臋 ci膮gnie ten b贸l i ci膮gnie... ju偶 nie wyrabiam psychicznie. Jestem g艂odna, chce mi si臋 spa膰. wypi艂am du偶o wody (nie lubi臋 jes膰 w tym stanie bardzo, bo potem musz臋 do 艂azienki a to nie jest przyjemne, bo boli bardziej mostek przy no... wiadomo) bo bym si臋 odwodni艂a przez to pocenie... A za 2 godziny mus偶e si臋 ubra膰, umalowa膰, zabra膰 z wielk膮 teczka i hajda u艣miecha膰 ca艂e 6 godzin ;/

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 halloUK
Opcji jest wiele, bo wiele chor贸b ma podobne objawy. Potrzebane s膮 konkretne badania lub hospitalizacja chorego i wykonanie wszystkich kompleksowych bada艅.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 halloUK
Hmm, a badanie w kierunku Helicobacteri Pyroli by艂o robione?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 xdc
zjedz tabletke przeciwbolowa i sprobuj zasnac. jezeli zrobilas tyle badan to nerwobule wystepuja u ciebie. stres .moze byc podloze tego wszystkiego wypadek

Udost臋pnij ten post

szczerze m贸wi膮c nie mam poj臋cia, mia艂am wszystkie badania 艂膮cznie z ginekologicznymi czy oklusitcznymi! (no bo a nu偶 ci艣nienie wy偶sze w oku a mnie boli?) lekarze naprawe si臋 starali W szpitalu nie zrobiono mi ani jednego badania jak by艂am. Jedyne czego si臋 nabawi艂am do 艣wie偶bu (pozdrawiam szpital na Banacha!) i historyjek o wypadaj膮cym odbycie. By艂am na sali z 3 starszymi paniami... Nie, zaraz! To by艂 korytarz! I od 8 do 15 remont koryatrza obok :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 halloUK
Mo偶e wrzody 偶ol膮dka lub dwunastnicy albo przewlek艂e zapalenie 偶ol膮dka spowodowane przebytym stresem, brakiem w odzywianiu, a 偶贸艂膰, kt贸ra trafia do pustego lub prawie pustego 偶ol膮dka podra偶nia jego 艣ciany. Tutaj najrozs膮dniejszym badaniem by艂aby gastroskopia pol膮czona z popraniem wycink贸w, ze 艣ciany 偶o艂膮dka i okre艣lenie, w jakiej kondycji si臋 ona znajduje. Dodatkowo test na Helicob. P. Zastanawiam si臋 te偶 nad zespolem jelita nadwra偶liwego. W sumie, to kilka schorze艅 mo偶esz mie膰 naraz! To ca艂kiem niewykluczone.

Udost臋pnij ten post

Bra艂am no-sp臋 forte, a po 20-30 minutach Nurofen Forte. My艣la艂am 偶e pomog艂o, bo po 15 minutach b贸l zel偶a艂, ale zanim nala艂am wode do wanny znowu zacz臋艂o bole膰. Nurofen Forte przynajmniej pom贸g艂 na b贸l g艂owy

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 xdc
Mam go od kiedy sko艅膰zy艂am 10 lat, od wypadku w k贸rym straci艂am rodzic贸w to ma podloze psychiczne idz do jakiegos dobrego terapeuty,prosze cie nic z tym nie zrobisz sama.

Udost臋pnij ten post

No niestety mam czas ograniczony (Sesja, oddawanie obraz贸w - egzaminy trudne do nauczenia a jeden obraz to czasem i 2 tygodnie roboty codziennie) i lekarz na razie nie by艂 mi w stanie pom贸c. Na pogotowiu - nie chcieli. Jak by艂am w szpitalu to nie dosta艂am lek贸w przeciwb贸lowych z marszu (z marszu podpi臋li mnie do kropl贸wki "偶ywieniowej") , tylkodopiero jak zrobi艂am dzik膮 awantur臋 jak mnie rozbola艂o 4 dnia pobytu. Ju偶 mam naprawde do艣膰. Ostatnio mnie bola艂o 2 tygodnie temu, ale wczesniej w czerwcu (pami臋tam, bo mia艂am wyjecha膰 i dzie艅 przed mnie rozbola艂o). Pami臋tam dobrze rok 2010 - nie bola艂o mnie ANI RAZU. I my艣la艂am, 偶e si臋 pozby艂am tego., Jedyne co by艂o inne w 2010 toto, 偶e mnie chlopak zostawi艂 i przyty艂am ze smutku 15kg. Potrzem zrzuci艂am

Udost臋pnij ten post

Chodzi艂am do terapeuty d艂ugo, ca艂e gimnazjum i kawa艂ek podstaw贸wki. Teraz czekam na termin do psychiatry znowu, bo neurolog nic nie znalaz艂 ale zaleci艂 testowo terapi臋. Problem polega na tym - post wy偶ej - 偶e s膮 super nieregularne i nie wiadomo, czy to cos pomaga czy nie :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 halloUK
Lekarze.. tak, znam ich z autopsji. Nie jedn膮 diagnoz臋 postawilam, jako pierwsza, w dodatku trafn膮.. Troch臋 interesuj臋 sie medycyn膮, ale sa to informacje bardzo powierzchowne, nie jestem ekspertem. Jednak偶e od strony ukladu gastrologicznego przeszlam wiele i to przez stres i niedo偶ywienie. Raz dwa, doigralam sie bakterii w 偶o艂膮dku i stan贸w zapalnych. Wystarczy jeden b艂膮d, a nieprzyjaciel zaatakuje bez ostrzezenia.. Zagl膮dn臋 tu jeszcze, ale teraz musz臋 i艣膰 spa膰. Trzymaj si臋 i naciskaj na lekarzy.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 xdc
ja sama jestem po takim wypadku z moimi dziecmi. taka trauma sie ciagnie latami ....zawsze ,poglebia sie w stresie. smutku

Udost臋pnij ten post

Do lekarza i tak pewnie p贸jd臋, ale mam 艣rednio co 3 miesi膮ce nowe wyniki. Jakbym robi艂a z NFZ badania specjalistyczne to zmiast w 2 tgodniach bym si臋 zamyka艂a w 2 latach ;| XDC - bardzo mi przykro to s艂ysze膰 :(

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 xdc
musisz sie wsluchac w swoj organizm kiedy masz te bole. jak odpoczywasz ,czy jak chlopak odszedl .czy swieta i refleksja rozumiesz?

Udost臋pnij ten post