Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bgtdjtdyjetjreagfwet4whjtyjtyi

Rekrutacja do pracy - chcą skan dowodu osobistego?

Polecane posty

Ludzie, doradźcie coś. Wysłałam CV na ofertę pracy, taka tam studencka praca, i dostałam maila zwrotnego, że w celu dalszej rekrutacji proszą o przesłanie mailem skanu dowodu osobistego z dwóch stron. Nigdy się z czymś takim nie spotkałam i wydaje mi się to podejrzane.;/ A może to normalna procedura? Jak myślicie, wysyłać?

Gość Roman Polański
hahahaha taka tam,pewnie na zmywaku

Gość lalalalalla
ja się z tym nie spotkalam...owszem, podawałam swoje dane, ale w kadrach, jak już zostałam przyjęta:) a co to za praca?

Gość baśka-32
nie wysyłaj

Gość Mandarynka987
Nie maja prawa żądać takich dokumentów na etapie rekrutacji bo jest ochrona danych osobowych!!!. Nie daj się nabrać!!

Gość NIE WYSYLAJ!
sciemniacze. popatrz na trojmiasto.pl na forum praca tez byl ten watek poruszany. nie wysylaj

Słuchajcie, teraz tak mnie tknęło: bo oni mają moje CV, czy z te informacje jakoś mogą wykorzystać? I w sumie po co im te skany, co to za akcja?

Gość LoverDancer
tak moga bede np wysylac do ciebie swoje reklamy bo zgodzilas sie na przetwazanie danych osobowych

to pół biedy, spam zniosę, ale żeby innych problemów jeszcze z tego nie mieć... ehh, szukam tej pracy i szukam i jak ktoś odpowie to takie gówno;/

Gość lalalalalla
Twoich danych nie mogą wykorzystać w żaden naciągaczy na kasę sposób..tyle co przedmówca- reklamy:) a najlepiej to wydrukować cv i samemu chodzić po sklepach, przez neta to ciężko znaleźć prace:)

Gość lalalalalla
a jakie masz wykształcenie i umiejętnosci? masz jakieś doświadczenie?

"można iść na rozmowę bez cv i innych głupot" - tylko najpierw trzeba być na nią zaproszonym z jakiegoś powodu, a najczęściej zapraszają po otrzymaniu aplikacji, Jen. :)

Gość ja ci powiem...
a co oni Ci mogą zrobić ze skanem Twojego dowodu...??? Myslę, że nic, większość danych i tak mialaś w CV...

Gość ania@@
"Witam! W celu dalszej rekrutacji proszę o przesłanie skanu, bądź zdjęć dowodu osobistego z dwóch stron" z poważaniem sp.ds. zatrudnień Małgorzata Kornet Sklep nosił nazwę- miał sie chyba otworzyć Limon, uważajcie;/ ja oczywiscie nie wysłałam nic

Gość SandWoman
Widac ta sama rekrutacja, chyba w roznych miastach - sklep jak domniewam z artykulami papierniczymi i jakimis odzdobkami?! Oczywiscie, ma dopiero powstac ? To chyba musi byc jakis przekret w takim razie...

Gość asssssgs
W żadnym razie nie wysyłaj skanu dowodu osobistego. Ostatnio było o tym w telewizji , jak facet poszedł do takiego punktu doradczego i tam zrobili mu ksero dowodu. Po kilku miesiącach bank przysłał mu monit dlaczego nie spłaca kredytu, i wtedy się dowiedział , że ktoś wziął kredyt na jego nazwisko. Punkt doradczy zamknął swe podwoje i przeniósł się w inne miejsce a oszukanych w ten sposób było sporo ludzi.

Gość kurka11
To fakt, że przytrafiają się rekrutacje po angielsku, ale to zależy od rodzaju pracy i czasem zagranicznego pochodzenia firmy. Nie mniej wiekszość pracodawców i tak patrzy na znajomość angielskiego w cv, więc umiejętność posługiwania się tym językiem to norma.