Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czarna olwikaaa111

ROZDZIELNOSC MAJATKOWA-ZNA SIE KTOS?

Polecane posty

Gość czarna olwikaaa111

Sytuacja wyglada tak. Krótko przed ślubem dostałam w spadku (darowizna) po dziadku dom, dokładnie 3/4 domu przepisał na mnie, 1/4 jest mojego ojca. Obecnie jestem juz mężatką. Mąż ma firme i kredyt hipoteczny, niestety obecnie firma jest w kryzysie, zalegał ze spłatą rat i sprawa jest już u komornika. Obecnie z tego co wiem ( nie mieszam się za bardzo w sprawy tej firmy,prowadził ja jeszcze z poprzednią żona) splaty rat jakby zostały zablokowane i musiałby teraz spłacic całość kredytu,ok 250000 zl,jesli tego nie zrobi firma zostanie zlicytowana. Ale mniejsza o to. Chciałabym się dowiedziec czy w sytuacji jesli rzeczywiscie doszłoby do licytacji,czy komornik moze polożyc rękę na moim domu?O ile wiem,to co nabyło się przed zawarciem małzeństwa nie należy do wspólnego majątku. Czy więc mogę byc spokojna?Dodam,że jest jeszcze poprzednia zona, z która nie mieli rozdzielności,a ni ona nie zrzekła się majątku ( dzieci nie mieli).Mąż firmę założył jeszcze przed slubem z poprzednią zoną,ale w trakcie trwania ich małżenstwa wspólnie ja prowadzili i rozbudowali. Wydaje mi się wiec, że w razie czego komrnik zjawi się także u jego bylej zony, czy mam racje?Moge być spokojna o majątek, który nabyłam przed slubem? Przepraszam za literówki.

Gość czarna olwikaaa111
Jeśli ktoś jest obeznany w temacie, bardzo proszę o odpowiedz.

Gość HMS..KL...Petard
Ja nie wiem. Podoba mi się temat, wiec ci podniosę.

Gość Emmett Fitz-Hume
Dom stanowi Twój majątek odrębny więc możesz być o niego spokojna.

Gość jakieś wady,bo mi się wydaje
art.41 Kodeksu Rodzinnego i Opiekuńczego

Gość kokokokokoko11
Co nabyte przed ślubem to twoje. Inaczej jakbyś to nabyła po ślubie. Natomiast jeśli jego poprzednia żona "widnieje w papierach" firmy to moze zostac pociągnięta do odpowiedzialności

Gość pytanie moje brzmi
czy ten kredyt mąż wziął jak jeszcze nie byliście małżeństwem czy w trakcie trwania małżeństwa?

Na majątek wspólny składają się aktywa zgromadzone w ciągu małżeństwa. Także to co miałaś przed małzeństwem nie zalicza się do wspólnego majatku

Gość czarna oliwkaaa111
kredyt wziął oczywiscie zanim wzielismy slub, w trakcie poprzedniego małeżeństwa.