Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

gupijohnny

Sos serowy

Polecane posty

Gość najprostszy przepis
pól litra śmietany do tego wrzucasz 2 kostki serka topionego i gotowe :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość hiughkjglugjlik
1 łyżeczka oliwy 1 łyżeczka mąki 1/3 szkl. mleka 2 łyżki startego sera żółtego do smaku: sól, pieprz mielony, cukier, tarta gałka muszkatołowa 2 łyżki grubo siekanej natki pietruszki Na patelni po smażeniu grzybów rozpuścić resztę masła, dodać mąkę, dokładnie wymieszać, wlać mleko i zagotować mieszając, dodać ser i przyprawy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A ma ktoś może bez użycia sera topionego. Chciałbym chcieć jeść taki z kostki goudy serka. :>

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość najprostszy przepis
zetrzyj goudę i rozpuść w śmietanie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mimo wszystko - up. :( Im więcej osób się wypowie, tym więcej będzie alternatyw. Dla wszystkich! :D Zapraszam! >:-(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość najprostszy przepis
przepis, ktory podałam można bez zasmażki :) a samą zasmażkę- rozpuść masło, dodaj odrobinkę oliwy (wtedy masło się nie przypala) do tego dodaj 2-3 łyżki, ale nie kopiaste mąki i mieszając czekaj aż się zarumieni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mam nadzieję, że pomoże. A wypróbowany ów przepis został? Bo płonie wy mnię tęsknota do sosu serowego z kina, podówczas spożywanego.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość uhiyguft
z czym jesz ten sos serowy ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość uhiyguft
halo do czego sie je ten sos serowy ?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość niby jest równouprawnienie
do gotującego się bulionu albo wina białego dajesz czosnek i starty ser, mieszasz do rozpuszczenia, robisz zagęszczacz z mąki najlepiej kukurydzianej i bulionu chłodnego lub wina - zagęszczasz sos, przyprawiasz gałką muszkatołową, ew sokiem z cytryny, białym pieprzem, ew jakimś ziółkiem np tymiankiem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Czyli najpierw bulion, ser, i czosnek, a później zagęścić to mieszaniną zimnego bulionu i mąki? I jakie ilości? W sensie - dużo mąki, dużo bulionu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość niby jest równouprawnienie
to zależy ile tego sera masz i jak się całość będzie po rozpuszczeniu zachowywać, czy będzie gęsta czy rzadka. Spróbuj np z niepełną szklanką bulionu, ewentualnie trochę dolejesz jak Ci się kit zrobi, tylko weź rondel z grubym dnem i na małym ogniu wszystko mieszaj. Czosnek warto wycisnąć przez praskę, a jak nie masz to wrzuć w ząbkach i przed włożeniem sera wyłów. Zagęszczasz w ten sposób - zdejmujesz z ognia garnek - w kubku mieszasz powiedzmy łyżeczkę mąki z płynem (w tym wypadku bulion np), rozmieszane bez grudek wlewasz do garnka w którym intensywnie mieszasz najlepiej trzepaczką - stawiasz znów na palnik i mieszasz , żeby się zgotowało pare minut

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
MOżesz rónież iść na łatwiznę i kupić gotowy z Knorr (Sos serwowy) lub (cztrey sery) w 200 ml wody rozpuszczasz stawiasz na gaz mieszasz i gotowe.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość niby jest równouprawnienie
w ciepłym nierozmieszana mąka utworzy kluski

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A do czegóż to stosowaliście ów kupny sos serowy? Do zwykłych dań, czy może do przekąsek, jak grzanki, czy nachos? :>

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość niby jest równouprawnienie
ja nie biorę odpowiedzialności za to, jak ci ten sos wyjdzie:0 Kup lepiej gotowy może:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No w sumie to dużo odpowiedzi i przepisów mi podaliście. Dziękuję. :) Jeśliby ktoś miał jakieś porady odnośnie tematu, to zapraszam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
soooooooooooooooooossssssssssssssss... ssssssssooooooooooooooooooooooooossssssssssssssssssssssss...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×