Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Agata298

Pytanie do życzliwycz , pomocnych kobiet

Polecane posty

Gość Agata298

Życzliwe pomocne kobiety mam pytanie ;). Mój cykl trwa średnio 21 dni (raz 19 raz 25 nawet 27) - pomimo swoich dwudziestu kilku lat nie może mi się ustabilizować ale nie przejmuję się podobno to u mnie rodzinne. W każdym razie ostatnią miesiączkę miałam 19.12 więc okres powinnam dostać między ok. 9.01 - 13.01 a 3.01 mogło dojść do zapłodnienia. Robiłam test wczoraj - oczywiście rano - wyszedł negatywny. Czy to oznacza ,że nie jestem w ciąży ? A może test nie mógł jeszcze tego wykryć ? Robić kolejne czy czekać spokojnie na miesiączkę ? Proszę Was o radę :) Pozdrawiam :)

Jeżeli chodzi Ci o to, że 3. stycznia doszło do ryzykownego seksu to na test z sików jeszcze za wcześnie.

Gość Agata298
Czyli twoim zdaniem muszę nadal czekać na @ ewentualnie zrobić kolejny test - tylko kiedy najlepiej ? Chciałabym już wiedzieć:)

Gość ale po co
jesli stac cie na wspolzycie,niech bedzie cie stac na odpowiedzialnosc i znajomosc podstawowych zagadnien z kobiecej biologii i zabezpieczaj sie a nie jojczysz teraz

Gość Agata298
ale dlaczego miałam się zabezpieczać skoro obydwoje z "świeżym" mężem :) w zasadzie chcemy tego dziecka - jesteśmy tylko ciekawi czy tak czy nie :). Czy jeżeli pójdę do ginekologa od razu - stwierdzi ciążę ? Czy na to też za wcześnie ? Przepraszam, e tak pytam ale nigdy nie byłam w ciąży , ani nawet nie podejrzewałam ,że jestem. Ps. nadrabiam zaległości

Nie pozna. Zarodek ledwie zaczął się zagnieżdżać. Poszukaj sobie w google i poczytaj o zapłodnieniu.

Gość ale po co
tym bardziej musisz doczytac i sie doszkolic

Gość Agata298
a test z krwi ? Czytałam ,że one wykażą nawet bardzo wczesną ciąże ? Czy ginekolog robi taki test ?

Jasne, pobierze Ci krew w gabinecie i od razu w podręcznym laboratorium zbada poziom beta-hcg. Może Ci co najwyżej dać skierowanie, na wynik czeka się co najmniej kilka godzin do jednego dnia. Ale nie wiem czy dostaniesz skierowanie. I wyluzuj. W ciążę nie zachodzi się tak łatwo. A test z krwi można zrobić po ok. 10 dniach.

ginekolog może jedynie na takie badanie dać skierowanie, ale nie musisz specjalnie po to iść bo to badania można zrobić bez żadnego skierowania od ręki w każdej przychodni, natomiast badanie usg pokaże dopiero ciążę w 5/6 tyg

Gość Agata298
Dzięki :) Wiesz jak to jest - chciałoby się wiedzieć czy cos tam gdzieś w tobie rośnie. Poza tym w ten weekend wybieram się na imprezę (jakiś dziwny bal u męża w firmie) i nie wiem czy mogę sobie pozwolić na jakąś ilość alkoholu . Co o tym myślicie ?

Gość ale po co
mysle ze mozesz sobie spokojnie golnąć

możesz bo zarodek początkowo nie odżywia się od matki tylko przez ciałko żółte, specjalnie tak to jest skonstruowane bo przecież nikt nie wie z dnia na dzień czy jest w ciąży czy nie i czy może pić alkohol, dlatego przez około pierwszy miesiąc zarodek nie odżywia się jeszcze z krwi matki

Gość ale po co
a potem juz tak,kochany wampirek

Gość Agata298
Super:) Znaczy w tym kontekście ,że nie muszę się stresować czy wyrządzam mojemu maleństwu jakąś krzywdę. Czyli w najbliższym czasie udaję się do rodzinnego po skierowanie na badanie krwi, a na razie sugeruje się brakiem miesiączki.

przecież napisałam że nie potrzebujesz żadnego skierowania, idziesz do przychodni i prosisz o pobranie krwi na beta hcg i robią to od ręki

Gość ale po co
możesz walić wódę do samego porodu

Gość Agata298
jakoś zawsze mieliśmy pecha - szczególnie dlatego, że zawsze próba była wynikiem chwili uniesienia a nie zaplanowanym działaniem. Z moich obliczeń wynika że trafiliśmy w dni niepłodne ale może ... przy moich nieregularnych cyklach przecież wszystko jest możliwe

Gość Agata298
wierz mi w mojej przychodni wszystko jest strasznie pomieszane, poza tym moja dietetyk chce badania tarczycy morfologie itp. więc wszystko zrobię za jednym zamachem :) Ps. "ale po co" - daruj sobie naprawdę wszelkie prymitywne komentarze i po prostu się nie wypowiadaj jeśli nie masz do powiedzenia nic bardziej odkrywczego niż "walić wódę" - nie mój poziom ;|

Gość ale po co
twoim poziomem jest wczesna podstawówka-przynajmniej w kwestii znajomości biologii

Gość Agata298
Ważne ,że pytam, krytykować należy jeśli ktoś nie pyta i ślepo brnie w swoją własną ciemnotę. Gdyby nie pytanie takie jak moje i - przyznaje - niewiedza takie dobre fora jak to nie miałyby racji bytu. Myślę że nie ma sensu dyskutować - Pozdrawiam Cię

Gość moim skorpmnym zdaniem
powinnaś sobie mierzyć i zapisywać temperaturę rano żeby sprawdzić czy masz cykle dwufazowe krótko mówiąc czy masz owulację. Masz niepokojące długości cykli w sensie dosyć krótkie. Taka krótkość cykli może wskazywać na kłopoty z owulacją albo z niewydolnością ciałka żółtego. Brak owulacji nie muszę tłumaczyć a niewydolność ciałka żółtego może prowadzić do zagrożenia ciąży w pierwszych jej dniach a nawet trymestrze. temperatura najlepiej pozwoli to sprawdzić. Prawidłowy wykres powinien mieć przynajmniej 12- 16 temperatur wyższych które są poprzedzone przynajmniej 6 temperaturami niższymi. Jeśli masz mniej niż te 12 tepmeratur wyższych to może oznaczać niewydolność ciałka żółtego, a jeśli w ogóle nie ma takiego podziału to znaczy że prawdopodobnie nie doszło do owulacji.

Gość Agata298
Dzięki za podpowiedź. Jeśli chodzi o długość cykli byłam z tym nawet u ginekologa i on ( we wrześniu - NFZ -więc traktował mnie dość przedmiotowo) nie widział w tym nic dziwnego i nie uważał ,że należy cokolwiek z tym robić - ja byłam innego zdanie ale nie chciałam podważać jego kompetencji. Robił USG i cytologie - wszystko wyszło dobrze. Może powinnam jednak pójść do innego specjalisty i skonfrontować ich opinie ze sobą (?)

ja wychodze z założenia że nikt o moje zdrowie nie zadba tak jak ja sama. Dziwi mnie że lekarz nie zobaczył w tym nic dziwnego ani nic nie budziło jego zastrzeżeń. Warto poczytać na ten temat i czasami nawet zapytać o opinie na forum, czasem ktoś odpowie czasem nie. Także warto zapytać o opinie kilku specjalistów. Cytologia i USG nie wykryją czy masz owulacje i jakie masz długości poszczególnych faz i czy są właściwe. co do imprezy to do puki nie wykształci się pępowina (nie wiem ile to dokładnie trwa ale przynajmnie 2-3 tygodnie) to nie ma obaw jeśli chodzi o alkohol.

USg może wykryć ale musi być w odpowiednim dniu zrobione.

Gość Agata298
naprawdę bardzo bardzo dziękuję za tak wyczerpującą i fachową odpowiedź. Również jestem zdanie ,że warto pytać, nawet gdyby miało się nie uzyskać odpowiedzi. Uzbrajam się więc w cierpliwość, a w między czasie zapisuje do dobrego ginekologa :) Ps. Dziś odczuwam ból jajników i mam dość obolałe piersi więc chyba jednak okres się pojawi .. ale kto wie.

radzę tez poczytać i poszperać na necie żeby się troszkę orientować, cięzko jest znaleźć dobrego lekarza

Gość Agata298
Odświeżam temat. Gdyż jako strasznie niecierpliwa mam kolejne pytanie ;). Jeżeli stosunek odbył się 3.01 a ja wizytę u lekarza mam w poniedziałek - 16.01.12 (jedyny wolny termin do dobrego) ginekolog potwierdzi (lub wykluczy) mi ciążę ? Jakie badania w tym celu przeprowadzi ? Dostrzeże coś na USG ?

Gość rumianek dzbanek
Zrobi ci usg przezpochwowe, ale ciąży może jeszcze nie wypatrzeć. Stosunek, a zagnieżdżenie zarodka to nie jest równoległy proces, więc możesz być w ciąży, która nie wyjdzie jeszcze na usg na 100%, ale np. z bety już tak.