Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kasiaczek32

Przeprowadzka, studia, dziecko.

Polecane posty

Gość Kasiaczek32

Pamietacie moj topik o przeprowadzce? http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=5023992 Jestesmy juz w Londynie i mieszkamy w Aldgate. Nie wiem czy kojarzycie? Stad maz ma blisko do pracy i nie musi wstawac o piatej rano zeby dojezdzac a, i nie wraca do domu po dwudziestejpierwszej. Mamy sliczne mieszkanko wynajete. Bardzo mi sie tu podoba. Nie dlugo przeprowadza sie do nas siostra mojego meza. Pomoze mi przy dziecku bo chcialabym podjac studia. Nie chce byc sfrustrowana mamuska siedzaca w domu. A siostra meza w tym roku zdaje mature i po ukonczeniu liceum przyjedzie do nas. Mam pytanko do wszystkich studentek. Jak sie tutaj zalatwia studia? Niestety, ja mam tylko liceum, nie mam matury bo w ogole do niej nie przystapilam. Czy przyjma mnie na roczny foundation course? Jak mam sie za to zabrac? Bo obilo mi sie o uszy, ze trzeba miec foundation course diploma zanim mozna aplikowac na undergraduate course. Czy to prawda? Marze o tym zeby skonczyc uniwersytet i miec wyksztalcenie wyzsze bo chce znalezc fajna prace jak dziecko podrosnie. W ogole nie chce zeby bylo tak, ze maz tylko pracuje a ja siedze z dzieckiem. Powiecie mi jak krok po kroku zaczac tu studia?

Gość z londynu tez...
a zdjaesz sobie sprawe ile studia tutaj kosztuja? poza tym z wlasnego dowsiadczenie wiem ,jak trudno po studiach znalezc prace. w czasie studiow warto sie zalapac chociazby na jakis wolontariat w pracy zwiazanej z kierunkiem bo inaczej mizerne szanse na znalezienie pracy. do tego dodoam ze po 3 latach studiow znajdziesz prace za powiedzmy 15k -18k?za 20k jak bedziesz miec szczescie. czy warto? widac 27 k na studia? no chyba ze idziesz na cos zwiazanego z medycyna to moze bdzie to lepeij wygladac. jak zaczac studia- wszystko jest na direct.gov. ale brak matury moze byc duzym problemem. foundation course nie trzeba robic- foudnation course to w wieksozsci przydatkow strata kasy i czasu. anglicy sobie to wymyslili zeby dostac extra kase .

Gość czekoladowy jogurt
ja bym na twoim miejscu dala sobie tez spokoj ze studiami bo teraz podniesli ceny do 9tys za rok nawet a jak ktos wczesniej powiedzial nie masz gwarancji pracy nawet jak skonczysz...pomysl w czym jestes dobra i zapisz sie na kursy, tutaj sa roznorodne kursy od ksiegowosci do fryzjerstwa. Jesli jestes matka z dzieckiem i otrzymujesz jakies zasilki sporo z tych kursow bedzie Cie kosztowac grosze. Niektore z ich sa troche drozsze, ale trwaja gora rok i po nich mozna dostac dobra prace. To zalezy co kto lubi, jesli chodzi o mature to przy takich kursach nikt nei sprawdza dokumentow z polski, mozna wpisac wyksztalcenie jakie chcesz.

Gość z londynu tez...
zgadzam sie w 100% z jogurtem.

Gość Kasiaczek32
Ale ja nie pytalam o pieniadze ani ile kosztuja. Zdaje sobie sprawe z kosztow. Chodzi mi o to od czego zaczac i czy bez matury mozna isc czy trzeba podjac wlasnie foundation albo access course bo nie jestem pewna. Mam nadzieje ze sa tu jacys studenci i mi doradza.

Gość kurrrnik
a masz certyfikat z jezyka angielskiego? bo o to beda cie pytac zanim przyjma na studia bo jak masz slaby angielski albo nie masz potwierdzenia poziomu to bedziesz musiala najpierw kurs jezykowy zrobic, zeby sie ubiegac tutaj o studia nie robisz tego bezposrednio na uniwerku tylko przez strone UCAS, wejdz na ta strone i tam masz wszystkie informacje na temat co jak gdzie kiedy i za ile..i pamietaj ze tutaj sie sklada papiery w styczniu juz wrzesien, a potem to ewentualnei clearance cie czeka, jesli ubiegasz sie na jakies studia artystyczne to tez musisz miec portfolio jakby swoich prac, projektow

Gość z londynu tez...
bexz matury raczej sie nie dostaniesz. musisz miec jakies kwalifikacje. czasami z tego co wiem to biora ludzi bez matury ale z doswiadczeniem w danym kierunku (tym samym kierunku ktory chca studiowac). ale to sa raczej ossoby starsze ,teraz to dziecki maja przynajmniej GCSE ,a ty GSCE tez nie masz. zadzwon na uniwerek i sie dopytaj.

Gość z londynu tez...
przewaznie co do jezyka ang. wymog jest 6.5 z IELTS. ale zaraz pewnie wejdzie tu ZDZ i powie,ze wcale nie ,nic nie trzeba. ona nic nie dawala i na uniwerek sie dostalaa, dom kupila bez prawnika za 200f i w ogole. poza tym mzoesz sobie zamowic prospectus z kazdego uniwerku i tam tez powinno byc napsaine co robic jak sie nie ma kwalifikacji. ale skotnaktuj sie z nimi przez maila/telefon.

Gość kurrrnik
hashahaha no dobre to o zdz hihi ale ona jest w walii a tam pewnie troche to inaczej wyglada, ja tam jak szlam tutaj na studia musialam pokazac kwalifikacje z angielskiego, mialam szczescie bo w polsce zrobilam magistra z anglistyki wiec nie bylo problemu, ale moja wspolokatorka nie mogla isc bo jej angielski byl taki sobie a do tego nie miala zadnego dokumentu potwierdzajacego jakie kursy ukonczyla

Gość z londynu tez...
tylko ze ona chyba najpierw w anglii studiowala a nie w walii

Gość z londynu tez...
ja znam jedna dziewczyne ktora studiuje na east london uni i powiem szczerze wg mnie ma za slaby angielski na to zeby studiowac i jestem w sumie w szoku ze sie dostala. jak mowi po ang to trudno jest sie nawet domyslic o czym ona gada ,a gramatyka nie istnieje.

Gość Kasiaczek32
Moj angielski jest prawie fluent. Powiem, ze bardzo dobry ale nie perfect tak jak u rodowitego Anglika.

hehe no tak, dobra jestem bo sobie potrafie takie rzeczy pozalatwiac :). Nie chce sie wypowiadac bo za moich czasow moglo byc inaczej. Inne koszta, pewnie i wymogi.. Ja to jeszcze luzik bez tych testow na angielski ale kolezanke tez przyjeli bez testow a mowila po angielsku tak sobie a teraz magisterke robi. Jak nie masz matury to polecam college i z collegu prosta droga na studia. Wtedy bez matury dasz rade. A tak to nie wiem..

Gość ZDZ ty nie jestes dobra
ty jestes po prostu jedyna w swoim rodzaju :P

ja zaczęłam w tym roku studia.Było baaardzo dużo aplikacji ok 1500,przesłuchali ok 500 a miejsc na roku jest 84.Mam skończone studia w Pl i musiałam je tu uznać przez NARIC,myślę że to bardzo mi pomogło.Także wątpię że bez matury sie uda (na moim uniwerku znają polską maturę).Nabór na przyszły rok już się rozpoczął, słyszałam że już maja 1700 aplikacji:o aplikujesz przez ucas. Żeby sie dowiedzieć czy masz szanse polecam wybrać się do collegu.U mnie w mieście w collegu jest career advisor, umówiłam sie i od niej dowiedziałam czy mam szanse.