Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość soczewkiczyszkla

Mam pytania w sprawie soczewek i wady na receptach. Czy wada na soczewki jest in

Polecane posty

Gość soczewkiczyszkla

Czym się różni recepta na szkła, a czym na soczewki? Czy to prawda, że wada dla soczewek różni się od wady gdy ktoś chce okulary, czy jednak mając jedną receptę mogę kupić szkła lub soczewki??

Gość skywar_467_poly
na soczewki potrzebujesz osobnej recepty i innych badan niż na okulary.

Gość Bzdura, na soczewki nie
potrzebujesz żadnej recepty, ale potrzebujesz pewnych parametrów dodatkowych, np.krzywizny oka

Gość soczewkiczyszkla
Mam jeszcze 2 pytania: 1. w lewym dolnym rogu na recepcie jest: Szkła________ ____________ a po prawej zaś pieczątka i podpis. Jak mam rozumieć słowo "Szkła"? Jako szkła do okularów czy soczewek? Bo będąc tam mówiłem, że zamierzam kupić okulary, ale myślałem, że można i to i to podając jedną receptę... jakie jeszcze oprócz "Szkła" na recepcie w tym rogu moga być, czy jednak zawsze jest tam właśnie to słowo? - 2. Dla wady -7,0 na obu na jakie MNIEJ WIĘCEJ koszta się szykować jeśli chodzi o same dwa szkła i na jakie już z oprawkami? Tak średnio ile zł jakbyście mogli bardzo bym prosił. Zależy mi na tym, aby były cienki, ewentualnie nie były grubsze od tych moich teraz (-4,5). Trzecia sprawa... za mało cyfr pokazała mi okulista i nie wiem czy aby na pewno wszystko się zgadza. Jeden czy 2 rzędy cyfr to za mało według mnie... a poza tym w obecnych dobrze widzę, więc coś duża ta różnica. W tych moich widziałem rozmazane cyfry, ale bez przesady, jakbym dobrze przymrużył oczy dostrzegłbym, według mnie pomyliła się???

Gość soczewkiczyszkla
Sfera, Cylinder, Oś - wpisane mają liczby, ale Pryzmat i Rozstaw (na recepcie) - już nie. Puste pula dla obu oczu. SKąd tak w ogóle okulistka wiedziała, że jestem krótkowidzem czy dalekowidzem? Bo mam coś takiego, że na recepcie jest Do dali i Do bliży. to drugie puste pola same :(