Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Młoda żona ...88

Potrzebny sprawdzony przepis na pyzy!!!

Polecane posty

Gość Młoda żona ...88

Witam. Prosilabym bardzo o sprawdzony przepis na pyzy z mięsem. Chodzi mi o ciasto i farsz:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Co prawda nie robię ich z farszem mięsnym,bo głównym zjadaczem jest mój syn a on nie lubi takiego farszu,robię je z nadzieniem jak na ruskie pierogi,ale podam Ci przepis na masę.Tylko nie wiem czy chodzi Ci o pyzy z tartych i gotowanych ziemniaków,czy o pyzy z ciasta kopytkowego, które u nas nazywają się knedle? Na obie te wersje mogę podać przepis:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Młoda żona ...88
Chodz mi o ten z tartych ziemniaków ale na knedle też poproszę. Bo uwielbiam ze śliwkami.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Więc tak - pyzy z tartych i gotowanych ziemniaków robię tak: Obieram potrzebną ilość ziemniaków,połowę gotuję i przepuszczam przez praskę,studzę.Drugą część(połowę)ścieram na tarce o najmniejszych oczkach i wyciskam z soku przez tetrę lub bawełnianą ściereczkę.Wyciśnięty sok wlewam do garnka,w którym będę gotowała pyzy.Obie masy ziemniaczane łączę,dodaję 1 jajko,solę do smaku i dodaje kilka łyżek mąki ziemniaczanej.Dobrze wyrabiam ciasto i formuję średnie kulki z farszem,ja robię,jak pisałam z farszem jak na ruskie pierogi Do garnka z sokiem ziemniaczanym dolej wody,do połowy jego objętości dodaj soli i uformowane pyzy delikatnie wkładaj do bulgocącej wody,po wypłynięciu zmniejsz gaz i gotuj jeszcze ok 5 minut.Wyjmij je na sito i przepłucz delikatnie zimną wodą. Natomiast z mięsem to można robić farsz jak do krokietów lub pierogów mięsnych:Ugotuj antrykot wołowy ze spora ilością warzyw(marchewka,pietruszka,kawałek selera),miękkie mięso zmiel w maszynce na drobnym sitku razem z jedną marchewką,1 pietruszką z wywaru.Na patelni usmaż na oleju 1 drobno pokrojoną cebule,na złoty kolor,dodaj mięso do cebuli i jeszcze chwile podsmaż,ostudź i dodaj jedno jajko i 2-3 łyżki bułki tartej,dopraw solą i pieprzem do smaku.Gotowe pyzy polewam podsmażana cebulką lub pokrojoną i podsmażoną wędzonką! Jeśli zaś chodzi o knedle to ciasto robię podobnie jak na kopytka,gotuje potrzebną mi ilość ziemniaków,przepuszczam przez praskę i studzę,muszą być zupełnie zimne.Dzielę ziemniaki na 4 części,1 część odkładam i w jej miejsce wsypuję tyle mąki pszennej ile ta część ziemniaków zajmowała,dodaję z powrotem te ziemniaki,dodaję 1-2 jaka i jeśli mają być z mięsem to ciasto solę do smaku,jeśli z owocami daje trochę cukru waniliowego i cukru pudru dla smaku.Dobrze wyrabiam i formuję kulki z dowolnym nadzieniem,czasem też używam do tego farsz jak na ruskie pierogi,wtedy wychodzą szybkie ruskie ,niby"pierogi".Powodzenia w gotowaniu:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a dlaczego a poco
A po co dajesz sok z ziemniaków do wody do gotowania pyz?? co to ma na celu?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Wodę-sok z ziemniaków do gotowania pyz dodaje po to by nie były po ugotowaniu zbyt strzępiaste:) (kudłate):)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Pyzy ziemniaczane z mięsem! Jadłaś kiedyś? Jeśli nie, to polecam wypróbować :) To jest jedno z moich ulubionych dań, jeśli chodzi o potrawy z ziemniakami :) Dość szybko się je robi, no i mężuś się nimi zajada :D Tu masz przepis: http://apetycznie.pl/mieso/pyzy-ziemniaczane-z-miesem/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×