Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość NieMaMniewDomu1029

Pierwszy miesiąc kontraceptu i ciąża?

Polecane posty

Gość NieMaMniewDomu1029

Witam. 23 grudnia zaczął mi się okres i wtedy to zaczęłam łykać tabletki Kontracept. Starałam się je brać o jednej godzinie, ale około cztery-pięć razy spóźniłam się o godzinkę, dwie, góra trzy, a raz w ogóle zapomniałam tabletki (biorę rano) i przypomniałam sobie o niej pod wieczór, a z ulotki wyczytałam, że w takiej sytuacji należy ją jak najszybciej przyjąć i następnego dnia normalnie brać o zwykłej godzinie - więc tak też zrobiłam. Dzień przed sylwestrem uprawiałam z chłopakiem seks, sądząc, że jesteśmy całkowicie bezpieczni. Jednak od dwóch dni odczuwam skurcze w podbrzuszu - nie są bolesne, ale są dość... dziwne i raczej nie należą do przyjemnych. Poza tym momentami robi mi się niedobrze, zwłaszcza gdy poczuję jakiś dość mocny zapach jedzenia, siusiam częściej niż dotychczas i podczas dotykania piersi czuję ból. I tak za dwa-trzy dni dla pewności zrobię sobie test ciążowy, ale już dziś zapytam - czy w ogóle jest możliwość, że to ciąża? Czy ktoś "zaliczył wpadkę" biorąc Kontracept? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

raczej to nie wpadka tylko skutki uboczny pierwszego miesiąca brania tabletek, dopiero Ci sie organizm przyzwyczaja do tych hormonów i mogą być takie dolegliwości, jeśli po zapomnieniu tabletki postąpiłaś zgodnie z ulotką to wszystko okej i nie martw się aha no i test ciążowy - minimum 14 dni od stosunku

Gość NieMaMniewDomu1029
Ach, i dodam, że nigdy nie miałam żadnych z tych objawów przed miesiączką (w ogóle nie zauważałam nic "szczególnego" przed rozpoczęciem się okresu, oprócz tego, że miałam ciut brzydszą cerę). I jeszcze pytanie - czy jeśli mimo tabletek zajdzie się w ciążę, to występuje krwawienie w przerwie między jednym a drugim opakowaniem tabletek, czy tego krwawienia nie ma, tak samo jak okresu, gdy się anty nie bierze i zajdzie się w ciążę?

jeśli zajdziesz w ciążę to krwawienie nie powinno wystąpić, aczkolwiek jest ono wywołane sztucznie i nie ma na to reguły, na pewno nie będzie to jednak krwawienie obfite

Gość NieMaMniewDomu1029
Dzięki za odpowiedź, Moniak. Kontracept już brałam wcześniej (około rok temu) przez 3 miesiące, ale rzadko uprawiałam wtedy seks, więc zrezygnowałam z tabletek i przeszłam na prezerwatywę po prostu. I wtedy nie miałam takich odczuć jak obecnie.

Gość NieMaMniewDomu1029
Dziś zrobiłam test (minęło dokładnie 14 dni od stosunku, podczas którego mogło dojść do "wpadki") i wyszedł negatywny. Z jednej strony odczułam ulgę, bo nie planowałam w najbliższym czasie ciąży, a z drugiej... no cóż, jakaś część mnie miała odczuła żal. No ale przynajmniej teraz wiem, że biorąc tabletki jest nikła szansa na wpadkę ;-). (Choć nadal mój brzuch czuje się "dziwnie" i po obudzeniu miałam nudności. Za 2 dni powinnam dostać krwawienia występującego w przerwie między tabletkami, jeśli nie przyjdzie, to dopiero wtedy znów zacznę rozważać, że może jednak... ;-) ).

Gość gość
Witam. Mam pytanie od prawie 2 lat biore tabletki kontracept dzis zdecydowalam sie je przestac brac z racji tego ze przytylam jakies 8 kg brak ochoty na seks i wiele innych. Jaka jest skutecznosc zabezpieczenia i na jaki czas nie brania tabletek ja jestem zabezpieczona. chodzi mi o to.ze jezeli bede sie kochac z chlopakiem i np zrobo to we mnie czy odrazu zajde w ciaze ?? oraz ile mniej wiecej czeka sie za 1 miesiaczka od odstawienia calkowicie tabletek. ??

Gość gość
Chcesz zaciążyć to się bzykaj

Gość gość
Biore 4 miesiac Kontracept. 1 miesiac...miesiaczka trwala mi z 8 dni a potem drugie tyle plamilam. Bardzo mnie bolaly piersi. teraz jmiesiaczka i bol piersi jest w normnie. Mdłosci mam i teraz, niekiedy tak mi jest niedobrze ze pol nocy nie przespie. wystepuja takze skurcze podbrzusza. Kobieca psychika tak dziala, ze jak nie chce ciąży to sobie juz przy mdłościach wmawia wpadke. ; ). byłam u lekarza na konsultacji ,stwierdzil ze nie ma sensu zmieniac tabletek na inne bo jak na te tak reaguje to i na kazde inne bedzie mnie mdlic., wiec polecil plastry... na lato zdecyduje sie na plastry. Najprawdopodowniej mdłosi są spowodowane nietolerancją na laktoze, ktorą są tabletki powlekane. ( zawsze myslalam ze nie alergii na laktoze, tak sie nie ograniczam z latoza. ) jednakze lecze sie tez na niedoczynnosc tarczycy, pierw mialam tabletki z laktoza, tak mnie ganiało do toalety, teraz wzielam inne bez.. i jest super. Przy przyjmowaniu podwojnej dawki hormonow / bo i contracept i letrox na tarczyce, nie przytylam nic... ale nie moge schudnąc przy wszelkich moich staraniach/

Gość Kontraceptowiczka
Brałam "Kontracept" przez 13 miesięcy i nie było mowy o wpadce. To, że Cię mdli, masz bóle podbrzusza itp to skutki uboczne zażywania hormonów i jest to objaw całkowicie normalny. Dopiero jak będą na tyle dokuczliwe by przeszkadzały w funkcjonowaniu - można myśleć o zmianie. Mnie piersi bolały przez cały okres brania, bez przerwy :) ale za to jak urosły. Przytyłam całe 3 kg które natychmiast zgubiłam odstawiając tabletki. Jakiś większych problemów podczas zażywania nie miałam. Oprócz tego, że po pierwszej przyjętej tabletce potwornie bolał mnie w nocy brzuch i mocno krwawiłam. Rano zwymiotowałam (brałam tabletki o 21), ale następnego dnia już było ok. Głowa do góry! Nic Ci nie jest i w ciąże też nie zajdziesz :)