Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zimowy bałwanek

Drogie Mamy! Jakie kosmetyki nalezy mieć dla noworodka?

Polecane posty

Gość zimowy bałwanek

Bardzo proszę o pomoc :) Za miesiąc rodzę i chciałabym już uzupełnić wszystkie braki. Nie mam z kim się skonsultować ponieważ nie mam rodzeństwa ani rodziców. Gdyby któraś z Mam była uprzejma napisac jakie kosmetyki są niezbędne dla noworodka byłabym bardzo wdzieczna! Pozdrawiam :):)

- krem na odparzenia - płyn do kapieli - oliwka - krem na kazda pogode - talk do pupy - chusteczki nawilzajace :)

może ci napiszę co ja kupiłam (rodze za półtora miesiąca) a więc tak wszystkie kosmetyki mam z nivea baby (tak mi polecała połozna w szkole rodzenia że najlepiej wszystkie jednej marki) i mam tak oliwkę, puder, płyn do mycia, mydełko, krem przeciw odparzeniom i krem do buźki na każda pogodę. dodatkowo dokupiłam sudokrem w razie odparzenia sie jednak pojawią

Gość zimowy bałwanek
Dziękuje :) A poleciłabyś moze jakąś konkretną markę? Byłabym bardzo wdzięczna. Na rynku jest mnóstwo preparatów i nie wiem który wybrać. Oliwke Jonsons baby czy moze Bambino ? jakie chusteczki. A płyn do kąpieli ?

Gość dunajeckaaa
Z tego co wiem oliwka NIVEA nie pozostawia tłustych plam na ubraniach i szybko się wchłania w przeciwieństwie do Bambino i Jonsona.

Gość zimowy bałwanek
O dziękuję! Nie doczytałam. No właśnie też myśle o marce Nivea. Słyszałam że Jonsons baby uczula, choc nie wiem czy to prawda? Zastanawiam sie w czym kąpac maluszka? Chciałam kupić płyn Oilatum ale jest dosć drogi, w aptece 60 zł ponad aż nie mogłam uwiezyć!

dokładnie tak jak pisałam najlepiej wszystko jednej marki ja mam nivea baby wszystko łącznie z chusteczkami jonson ponoc zdarza się że uczula oliwką bambino ja sama sobie smaruje brzuszek fakt jest bardzo tłusta i się wolno wchłoania, ponoc dobre są tez kosmetyki z hippa ale nie stosowałam więc nie wiem tylko słyszłam

Gość chyba zwariuje z niewyspania
ja mam wszystko z hipp i jestem zadowolona. W pierwszym miesiacu uzywalam do kapieli oilatum- jest super

Właśnie z tej firmy kosmetyków ja używałam;-) Są super! Do tego miałam płyn parafinowy i balsam do ciała;-)

Gość zimowy bałwanek
to spuer, bardzo dziękuję! w takim razie jutro pójdę złożyć zamówienie do apteki bo u mnie to nigdy nic nie ma :)

Gość diadro
hej:-)ja w pazdzierniku urodzilam swoja druga corcie. Do mycia uzywam zel do mycia nivea baby, przez pierwsze2tyg oliwke potem mleczko do ciala n.baby, krem na odparzenia ale smaruje nim tylko paszki i szyjke po myciu, do pupy raz dziennie sudokrem a tak sypie make ziemniaczana, no i ja uzywam do buzki krem bambino.:-)szczoteczka,grzebyk,nozyczki z zaokraglona konc, waciki i sol fizjolog.do przemywania buzki i oczek a chust.nawilz.kupuje ale staram sie ich malo uzywac bo uczulaja,tzn nie wycieram pupy przy kazdej zm.pampa a jak ma kupke to podmywam w misce z plynem:-)

Gość diadro
i nie musisz wcale uzywac tych drogich aptecznych plynow do mycia.kup krochmal albo siemie lniane a skora bejbika bedzie gladziudka i fajowa

Gość ciężarówka_trzecia
Dziewczyny-puder to dla chłopców! U dziewczynek dostaje się do pochwy i potem są różnego rodzaje zakażenia. Nie polecam. Mam dwie córki.

ja nie mówie że puder do pupy ...pudru mam zamiar uzywac do wszystkich fałdek na rączkach paszkach i szyjce

Oilatum do kąpieli Bepathen krem do pupy Nivea krem na każdą pogodę talk się przyda na jakieś fałdki, ale raczej w lato Oliwka nivea Dismemar do noska

http://www.srokao.pl/p/moje-analizy.html droga przyszła mamo. w linku przesłałam Ci analizy składów kosmetyków dziecięcych. Osobiście przemawia to do mnie. Zwłaszcza, że potwierdza regułę, ze to co drogie wcale nie musi być takie super. Ja miałam kosmetyki startowe Pharmaceris, a teraz używam Rossmana i o dziwo są lepsze ;) a 3 razy tańsze. Dla dziewczynek talk do pupy wcale się nie sprawdza. A najlepszy na zabezpieczenie pupki jest bepanthen. Moja położna odradzała używania oliwki do ciała dziecka jak ognia. Mówiła, że skóra nie oddycha. Ja oliwki nie używam. Smaruję małą po kąpieli balsamem jak mi się przypomni, ale też bez przesady. I mała ma super skórkę. Ale inna kwestia jest taka, że my mamy dobrą wodę ;) Praktycznie nie używam chusteczek do pupy. Przemywam pupę przy każdej zmianie pieluchy zwykłą wodą, w rossmanie są takie duże waciki dla dzieci. Chusteczki tylko na wyjścia, bo przy normalnym używaniu mała miała odparzenia. To s a moje subiektywne oceny.

Zależy od skóry dziecka. Jeśli nie ma problemów skórnych to im mniej tym lepiej, np: -mydełko w kostce bambino -balsam do ciała (oliwki nie polecam. Dziecko tłuste, wszystko żółte). Ja kupiłam firmy Hipp, bo się naprawdę sprawdza. - krem do pupy- kupiłam bambino w takim płaskim pudełeczku. W razie odparzeń wystarczy malutki pojemniczek sudocremu (mi wystarczył na całe pieluchowanie starszej córki, bo stosowałam go tylko w ekstremalnych sytuacjach) - chusteczki nawilżane- pod względem zapachu ciężko mi dogodzić dopiero zaakceptowałam chusteczki Nivea soft & cream. reszta mi śmierdzi. Najlepiej żeby chusteczki nie były zamiennikiem wody z mydłem. - puder lub mąka ziemniaczana - sól morska do noska -spirytus 70% do pępka (octeniseptu nie polecam. Często pępek nie odpada bo octenisept nie wysusza i trzeba usuwac chirurgicznie) - rumianek w saszetkach x x x Jesli dziecko ma problemy skórne, to do kąpieli można dodawać oilatum (lub tańszy zamiennik) Jeśli dziecko ma częste odparzenia to wtedy można stosować zamiast tańszych kremów sudokrem. W razie takich potężnych odparzeń całkiem dobry jest tormentiol.