Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość **Zielona**w** matematyce**

MATEMATYKA, Czy ktoś mógłby mi pomóc?...

Polecane posty

Matematyki nie kumam kompletnie... :/ Mam do nauczenia się tych trzech zagadnień: * Monotoniczność ciągu, * Suma ciągu arytmetycznego i geometrycznego, * Dla jakiego x to jest ciąg arytmetyczny Czy ktoś mógłby mi zrobić kilka przykładów do każdego tak żebym mogła to jakoś zrozumieć?... :/ Będę wdzięczna za pomoc

Gość perpt564654
ja mogę za kasę.

Gość perpt564654
15zł a godzinę

Gdybym miała kasę, wzięłabym korepetycje...

Gość gwoli wyjasnienia...
zajrzyj moze z raz do ksiazki, tam przy nowym temacie jest zawsze wytlumaczone co jest co. Sa tez podane przyklady. Mam ci tu przepisac strone z jakiejs ksiazki? Nie chce mi sie!

Gość uyty6778
chyba jestes pieprznieta, to sa podstawy w kazdym podreczniku do matematyki masz wyjasnione razem z przykladami kretynko

Uczę się w liceum dla dorosłych i z materiałem strasznie zapieprzają, a ja niestety w matematyce zawsze się gubiłam. MOŻE MACIE JAKIEŚ STARE ZESZYTY ZE SZKOŁY I MÓGŁBY MI KTOŚ ZESKANOWAĆ KILKA PRZYKŁADÓW?

Gość co cóż :P
ciągi arytmetyczne i geometryczne były akurat najprostsze z matematyki :p

Gość jestemWrodzinieZastepczej
po lewej masz spis, sprawdzic nie zaszkodzi

Czy nieumiejętność matematyki świadczy o tym że jestem kretynką???... Każdy chyba ma jakąś słabą stronę

Gość yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
* Dla jakiego x to jest ciąg arytmetyczny to jest dobre zagadnienie... studiowałam 5 lat matematykę i powiem Ci, że o czymś takim nie słyszałam... w skrócie: monotonicznośc: czy ciąg rośnie czy maleje czy jest różnie! na sumę wyrazów ciągu są DWA wzory! nie nauczę się ich za Ciebie!

Dziękuję, widziałam tą stronę, ale ja bardziej potrzebuję przykładów żebym mogła wywnioskować co i jak ... :/

Gość jestemWrodzinieZastepczej
a google? monotoniczosc -zadania monotoniczosc - przyklady monotoniczosc - wytlumaczenie no nie wiem cos chyba znajdzie

yyyyyyyyyyyyyyyyy jest pewnie podany wzor na ciag, ale zawiera niewiadoma x i pytanie jest dla jakiego x, ten ciag jest artmetyczny

tą monotoniczosc w miarę rozumiem i umiem rozwiązać ale najgorzej z tą sumą ciągu arytmetycznego i geometrycznego...

Gość terhgrehg
to są banalne rzeczy, weź pierwszy z brzegu podręcznik i tam masz wszystko. Na sumę wyrazów ciągu jest prosty wzór - cóż tu tłumaczyć?

Niestety mam tylko jeden przykład do jakiego xciag jest arytmetyczny: 2x-1, 4, 7 4-(2x-1)=7-4 4-2x+1=3 -2x=3-4-1 -2x=3-5 -2x=-2/-2 x=1

wiem ze są to banalne rzeczy :( Ale ja zawsze miałam straszne problemy z matematyką, inne przedmioty OK ale matma to moja zmora...

Myslalam ze moze ktos mialby jakies notatki z tego...

a ile potrzebujesz tych przykladow? piszesz, ze masz tylko jeden.

Gość yyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy
oj dzieje się! serio polecam książkę! a w skrócie: ciąg to są elementy (niekoniecznie liczby, chociaż w szkole mówimy o ciągach liczbowych głównie) ustawione w pewnym porządku. czyli w dużym uproszczeniu ustawiamy liczby w rządku! rozróżniamy dwa podstawowe rodzaje ciągów (w szkole generalnie jest ich całkiem sporo): -arytmetyczny- czyli np. kolejne wyrazy różnią się od siebie o jakąś stałą np o 5, czyli mamy 1,6,11,16.... ta różnica może być też ujemna np -5, czyli mamy 1,-4,-9,... jeśli ta różnica jest dodatnia to ciąg jest rosnący, jeśli ujemna to malejący a jak jest równa zero to ciąg jest stały. -geometryczny- czyli każdy kolejny wyraz powstaje z poprzedniego przemnożonego o jakąś stałą np 2, czyli mamy 1,2,4,8,... ta stała może być dodatnia albo ujemna, wszystko jedno. takie to oto ciągi. wzory na sumę ciągu geometrycznego i artymetycznego znajdziesz w książce tego pisać nie będę na 100%

Dziękuję Ci bardzo. Wzory mam. Tylko przykładów nie mam tak żeby móc wiedzieć jak się oblicza te sumy. Bo jak nauczycielka da mi zadanie, to ok wzór mam, ale pomotam się co i jak

To było coś takiego ,,wyznacz 6 początkowych wyrazów...."