Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mama z dylematem

Mamy mieszkajace w Szwecji prosze o porady .

Polecane posty

Witam na poczatku lutego wyjezdzam z mezem i coreczka na "Stale " do Szwecji prosze o kilka odpowiedzi na nurtujace mnie pytania jak tam jest z pieka zdrowotna dla malych dzieci ? Jak jest z przedszkolami ? Jak ze szczepieniami ? Corka ma 2 latka .

Gość nie martw sie
wejdz na poloniainfo i poczytaj forum :) jedziecie w ciemno czy macie prace ??

Gość A ja wypowiem się
a czy wasz wyjazd jest na biało??? Najpierw musicie mieć PN. bez nich ani rusz, potem wszystko przyjdzie pocztą, zawiadomienie o przychodni ..nie wiem jak jest ze szkołą chyba zgłaszasz że chcesz zapisać dziecko i przydzielają Ci szkołę. poczytaj na poloniainfo.se jest tam dział forum, a w forum masa ciekawych informacji.

Gość niestety , ale
duze ! drogie jedzenie i oplaty zarobki ok. wiec nie przejmuj sie. czym maz sie zajmuje ??? trzymajcie sie zdalal od polakow chyba ze sa waszymi znajomymi :P

Gość A ja wypowiem się
Życie jest dość drogie, ale nie możesz przeliczać na Polskie Zł. raczej radziłabym na godziny pracy męża...powiedzmy że zarabia 100sek na godzinę, chleb kosztuje 25sek. hyra w moim przypadku kosztuje 6tyś sek plus prąd około600sek. wode mam już w czynszu. wyjście do knajpki kosztuje około 300sek na dwie osoby.

Gość A ja wypowiem się
A i racja jak najdalej od Polaków, Za granicą Polak Polaka w dupę harata!!! nie wierzyłam, do póki sama na własnej skórze się nie przekonałam. A tak poza tym...spokojnie, Chyba wszyscy Szwedzi żyją na kredyt...auto na kredyt wakacje na kredyt, meble na kredyt, remonty mieszkań na kredyt..wypłata idzie im na raty...ale żyją na poziomie.

Gość odlacz internet
A ja wypowiem się - mieszkasz w Sztokholmie ???

Gość A ja wypowiem się
odlacz internet---nie oj nie. w Uppsali. a dlaczego pytasz?

Gość odlacz internet
z ciekawosci :P twoj czarny nick to rozslan \rozlan ??

Gość A ja wypowiem się
hmmm dobrze kombinujesz. a znamy się z ???

Gość odlacz internet
pisalysmy kilka razy w roznych tematach. :D jak dzidziuś ???

Gość A ja wypowiem się
aha..no niestety, nick mi przepadł:( a dzidziuś jeszcze się nie urodził czekamy już jak na szpilkach. ty też jesteś ze Szwecji???

My mamy mieszkac w Hamstad hyra ma wynosic 3 tys sek ale to tylko jedno pokojowe mieszkanie z tego bedzemy musieli wysylac do PL 1500 zl miesiecznie na raty ktore tu zostawiamy na dom wszedzie na poczatku nie jest latwo . A co do Polakow to masz racje kazdy to mowi ze Polak ktory tam mieszka to juz nie znajomy ... :) Mam nadzieje ze bedzie dobrze a powiedzcie mi jeszcze Jak tam jest ze szkolami dla doroslych to prawada ze jak ja bede w domu z dzieckiem a maz bedzie tylko pracowal bede dostawac pieniadze i jak pojde do szkoly tez bo nie wiem ile w tym prawdy ...

Gość odlacz internet
nie... myslalam ze juz po narodzinach 🌼 ;) pamietam ze mialas w stopce zdjecie USG :)

Gość A ja wypowiem się
bedziesz dostawać pieniądze na dziecko rodzinne 1000sek i chyba coś jeszcze. A jak będziesz siedzieć w domu dostaniesz propozycję pójścia do szkoły sfi. żeby nauczyć się języka ,ale płacić nikt ci za to nie będzie..bez przesady. Ew.jak wasze dochody będą małe , to możecie się starać o dofinansowanie do hyry, i starać się o socjal..ale szczerze wątpię że dostaniecie.

Gość A ja wypowiem się
odlacz internet--ciąża była mocno zagrożona ..a jak się uspokoiło to wszystko wskazuje na to że prze nosze.

Obejrzała, któraś z Was "Postęp po Szwedzku"? Warto wiedzieć, zwłaszcza jesli ktoś zamierza tam się przeprowadzić ;) Do Autorki: jesli chcesz wychowywać w tym kraju swoje dziecko to powinnaś zapoznać się z tamtejszymi prawami, żeby pozniej nie przeżyć szoku.

Aha dlatego wlasnie pytam bo wlasnie niektorzy opowiadaja jak tam jest kolorowo a okazuje sie pozniej co innego . A wy juz dlugo mieszkacie w Szwecji ?? A powiedzcie mi jeszcze jedna rzecz czy sa tam ogolnodostepne apteki tak jak w PL ? Bo widzialam jak znajoma ktora mieszka tez tam tylko w Undared zabierala siaty lekow ...

Gość odlacz internet
o boshe wspolczuje :O zycze Wam duzo zdrowia ;) 🌼

Gość niestety , ale
apteki sa :P ale i tak przywożę leki z pl :P

Gość A ja wypowiem się
Bez przesady, ale fakt co do prawa w Szwecji. jeśli chodzi o dzieci to już mega paranoja...źle się popatrzysz na dziecko i już dozór kuratorski, od 16 lat dziecko może się bzykać w swoim pokoju a ty możesz tylko wyjść do innego pomieszczenia-takie ma prawo. dziecko ty utrzymujesz ale ono samo decyduje o sobie..i takie tam inne, ale bez przesady...moi znajomi chowają tu dzieci, i nigdy nie było problemu..ba niejeden ,,dorosły 13-latek,, dostał ścierą przez plecy zasłaniając się policją i że jemu wolno.

W Szwecji jest zupelnie inna kultura- to będzie pierwszy szok. Dziecko jest tam na specjalnych prawach i z byle powodu opieka spoleczna moze odebrac dziecko rodzicom. Dzieci juz od przedszkola informowane są o swoich prawach i zachęcane są do tego by skladać skargi na swoich rodziców, dzwonic na policję, np. gdyby tylko rodzic dal klapsa dziecku czy krzyczal na nie. O więzi rodzinne Szwedzi nie dbają i jest to dla nich normalne. To ogromny skrót. Naprawdę polecam Ci obejrzenie tego filmu. Jest krótki, ale daje do myślenia.

Gość A ja wypowiem się
Karminowa Panna--za to jakość życia w Szwecji jest dużo wyższa niż w Pl. Sam facet jest w stanie utrzymać rodzinę, fajne mieszkanko a przy okazji jak się dobrze gospodaruje kaską, to starcza na wygodne życie. I to mnie przekonuje do szwecji.

Mysle ze nie bedzie az tak zle . Nie nastawiam sie zle do tego wyjazdu ale strasznie sie boje . A powiedzcie mi jak jest na granicy tzn jak wjezdzamy na prom sprawdzaja wszystkich i co wieziemy czy jak ?? Moze zadaje glupie pytania ale wolalabym byc przygotowana na wszystko :)

ok. Co komu pasuje ;) Warto jednak wczesniej zapoznać się z obyczajami i atmosferą kraju, do którego się wyjeżdża i dlatego poleciłam Ci ten film. Nie chcesz- nie oglądaj. Twoja sprawa.

Gość niestety , ale
A ja wypowiem się Karminowa Panna--za to jakość życia w Szwecji jest dużo wyższa niż w Pl. Sam facet jest w stanie utrzymać rodzinę, fajne mieszkanko a przy okazji jak się dobrze gospodaruje kaską, to starcza na wygodne życie. I to mnie przekonuje do szwecji. zgadzam sie w 100 % :D:D:D

Gość A ja wypowiem się
mama z dylematem--myślę że nie będą was ,,trzepać,, ew. pies w szwecji już obwącha auto, a kierowca zostanie poproszony o dmuchanie w balonik. Pewnie że najważniejsze to nastawić się pozytywnie, a jak już jedziecie autem to zabierz duuużo Polskiej kiełbasy co jak co ale ich jest paskudna, no chyba że ta kupowana na plasterki ta jest pyszna ale droga. A na początku i tak będziecie mieli sporo zamieszania. Jeśli jedziecie na ,,biało,, to pierwsza wypłata nie przypada po miesiącu przepracowanym tylko po dwóch. np zaczynasz pracę 1 lutego, 25lutego jest wypłata-ale ty się musisz obejść smakiem bo twoja wypłata będzie dopiero 25marca. Ale za to jak od chodzisz z firmy powiedzmy w sierpniu to w lipcu masz jeszcze normalną pensję 25.