Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mama z dylematem

Mamy mieszkajace w Szwecji prosze o porady .

Polecane posty

Z tego co piszecie to widze ze sa same plusy tego wyjazdu :) Boze ale jak pomysle co ja z tad musze zabrac to rece mi opadaja ... co najbardziej sie przyda a co zostaic to bedzie dylemat.

Gość A ja wypowiem się
Ja zabrałam małą walizkę i to wszystko po roku mamy już prawie wszystko kupione...jak nie z blocketu to za gotówkę i jakoś jest. A racja możesz też zabrać podstawowe leki z pl. środki przeciwbólowe, na gorączkę, syrop wykrztuśny, hmm rutinoscorbin i te co najczęściej zazywacie...bo tu od lekarza jeśli nie umierasz i nie potrzebujesz respiratora to usłyszysz tylko ,,alwedon i woda,, lub ,,woda i alwedon,,

Tyle spraw tu do zalatwienia a tu zostalo tylko 3 tygodnie eh .. Nie dopytalam sie tego czlowieka co zalatwia nam mieszkanie co tam wogole jest na wyposarzeniu bo cos mi sie obilo o uszy ze jesli mieszkanie jest z pierwszej reki w kuchni jest cale wyposarzenie tak ?

Gość A ja wypowiem się
Nie tylko za luty. za marzec dostaniesz wypłatę w kwietniu. taki Szwecki system i każdej Szweckiej firmie tak jest. ale nie martw się zawsze jak rezygnujesz z pracy itp. to ten miesiąc jak już nie pracujesz to dostajesz wypłatę.

Gość kuchnia zawsze jest wyposazona
tzn. lodowka , kuchenka , meble pamietaj zeby o pralnie zapytac!!! chyba ze bedziesz miala wlasna pralke :)

Gość A ja wypowiem się
Jak mieszkanie jest z pierwszej ręki to jest wyposażone w meble lodówkozamrażarkę kuchenkę z piekarnikiem i już. Ew ja na wyposażeniu mojego mam jeszcze zmywarkę ale ja ogólnie w mieszkaniu mam wysoki standard. A jak to jest mieszkanie spółdzielcze nie zdziw się jak nie będziesz mieć pralki, wszędzie tu są pralnie..bukujesz sobie kiedy chcesz prac, idziesz i pierzesz w swoim czasie. na poprzednim mieszkaniu tak miałam, w tym już mam pralkosuszarkę. jestem tu z mężem i dzieckiem które urodzi się na dniach.

O to tyle dobrze ze kuchia wyposarzona . Wiem z ta pralnia jest ciekawie czytalam o tym :) wogole duzo czytalam ale w praktyce zawsze wychodzi co innego :) Jeszcze ten jezyk maja taki dziwny nie wiem jak sie tam odnajde . :)

Gość A ja wypowiem się
a w pokojach lub na przedpokoju są też w standardzie garderoby.

A jak to jest mieszkanie z 2 reki to tez musi nam zapewnic to na wyposarzeniu ? Fajnie a jak tam z opieka zdrowotna wogole ? Zapewnia ci godne warunki do porodu ?:)

Gość A ja wypowiem się
jak coś rozumiesz i coś mówisz po angielsku to luz, wszędzie się dogadasz trochę tak trochę na migi...a w urzędach, u lekarza, w szkole... zawsze możesz zamawiać wizytę z tłumaczem takie twoje prawo-i nic za niego nie płacisz.

Gość A ja wypowiem się
Z drugiej łapki jak wynajmujesz mieszkanko masz to samo co z pierwszej ręki, plus za zwyczaj ludzie którzy wynajmują z drugiej ręki dodatkowo je wyposarzają w meble garki łóżka itp..tylko co jak co ale przycinają na hyrę bardzo dużo. nie polecam mieszkania z drugiej ręki po pierwsze dla tego że zazwyczaj wynajmują bez porozumienia ze spółdzielnią itp..a jak do spółdzielni dojdzie że tam mieszkasz to cię wyrzucą i nikt się nie będzie przejmował że zapłaciłaś hyrę itp. co do ciąży tu...ech, chodzę od 3 miesiąca tylko do barmuszki raz na dwa tygonie ona bada mi tylko krew i mocz i mówi że jest dobrze.

Gość nauczysz sie :)
racja z tym mieszkaniem . jesli bedziecie miec stala umowe proponuje zapisac sie do kolejki po mieszkanie :)

Aha to w sumie takiej bardzo duzej specjalistyki nie ma ... Ale dobrze ze wszystko z Toba i malenstwem ok :) Bede trzymam kciuki za szczesliwe rozwiazanie :) A powiedz mi jeszcze jak tam z przerejestrowaniem samochodu ? Mozemy jezdzic na PL dowodzie czy bedzemy musieli to tez zalatwiac ?

Gość nauczysz sie :)
poczytaj poloniainfo.se jesli bedziesz miala jakies watpliwosci zaloz nowy temat. pozdrawiam i powodzenia zycze :D

Gość A ja wypowiem się
A i nie dajcie się na początku zaskoczyć ,,okazjami,, wielu polaczków tu zbiera po suprumach-śmietnikach, rzeczy i je sprzedaje w okazji...jak będziecie na typowoszwedzkim osiedlu to w suprumie jest kosz na elektronikę i tam szwedzi wszucają wszystko co im się znudziło już nie działa jak działało lub kupili nowe coś. telewizory, laptopy,aparaty odkurzacze, i co byś tylko sobie życzyła. Wielu ,,dorobkiewiczów,, to zbiera i dalej sprzedaje. Fakt faktem że niektóre rzeczy są np. sprzed roku teraz jest masa telewizorów plazmowych wyrzucana bo jest szał na lcd. i tak dalej.

Gość A ja wypowiem się
Możecie jeździć na polskich blachach. Co do mieszkania ze spółdzielni zależy gdzie, jakie itd. czeka się od miesiąca do kilku lat. składasz papiery w spółdzielni plus kontrakt z dochodami, i zazwyczaj jest tak że już potem wszystko załatwiasz przez internet wchodzisz na stronę z mieszkaniami logujesz się i czekasz....ja trafisz to będzie twoje -w wilekim skrócie.

Gość mama z dylematem ...
Jest tu jeszcze jakas mama mieszkajaca w szwecji ?:)