Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość maryskaqq

Czy ktos może mi przybliżyć jak wygląda studiowanie anglistyki

Polecane posty

Gość maryskaqq

albo najlepiej lingwistyki stosowanej. Czy jest ciężko, jak wyglądają kolokwia, wszystko co wiecie ;)

Gość klcha
ja po 3 miechach zrezygnowalam 1) nie krecilo mnie tak jak reszte grupy 2) jest chooolernie ciezko ja mialam angola i ruska od podstaw ( z tym ze zakres roszerzony a tempo niesamowite). z samego ruska mialam moze z 35 kół (nie przesadzam) a z ang ok.10 z angolem sobie radzilam ale teraz wiem, ze moja grupa ma pelno zaliczen . jak znam dwa jezyki dobrze, lubisz sie uczyc itp to smiało, jednak filologia jest latwiejsza... mniej materiału, głowny 1 jezyk i latwiejsze przedmioty.

Gość klcha
ruska tylko od podstaw* a i na filologie trudniej jest sie dostac niz na lingwistyke :) ok. 20 pkt roznicy

Gość maryskaqq
Dzięki za odp. Na stronie uczelni jest napisane że drugiego języka uczy się od podstaw ale skoro jest takie duże tempo( na różnych uczelniach może byc inaczej), to ten drugi język też wybiorę rosyjski, który juz znam na poziomie podstawowym. Chociaż miałam chęć na naukę hiszpańskiego :I I na jaki kierynek się przeniosłaś? Jak wyglądały te egzaminy?

Gość klcha
planuje isc na wydzial tech ew. filologia jak sie dostane. Lingwistyka to naprawde kierunek ktory Cie skloni do wielu posiwecen. Nie wiem jak egzaminy bo bylam na 1 roku :) skoro ruska juz znasz i jak przypomnisz sobie porzadnie w wakacje to mysle, ze dasz rade ale tak czy tak czeka Cie naprawde skoro pracy... transkrypcja na pamiec, analizowanie literarury, historia ang i usa, fonologia, gramatyk,a kultura i wiele innych, a od drugiego roku to samo bedzie z ruskim :)

Gość klcha
w ciagu pol roku sa takie kolokwia(sprawdziany) a jak masz zaliczone wszystkie (tak bylo u mnie) dopiero wtedy zostajesz dopuszczona do egzaminu. Koła z ruska to czytanie z super akcentem, 3 razy w tyg dyktanda, spr z gramatyki i słowek + opowiadania z pamieci o porach roku, swojej rodzinie itp

Gość maryskaqq
ja mam zamiar iść od lutego już :) ale zastanawiam się czy jako drugi język wybrać ten rosyjski którego już jakiś czas się uczyłam czy zaryzykować i postawić na jakiś którego jeszcze nie znam??

Gość maryskaqq
klcha, ta historia państw po angielsku trzeba wszystko gadać?

Gość maryskaqq
ale hiszpański jest dość popularny, dużo narodów się nim posługuje.

Gość klcha
ale ruski to ruski ;p lepszy,, z histori mamy wyklady + 2 duze ksiazki...

Gość maryskaqq
i da się wszystko zrozumieć co mówią po angielsku? maturę zdałam na 90%, obawiam się że nie będę rozumieć

Ja maturę zdałam na prawie 100%. Pierwszego dnia na zajęciach myślałam, że się popłaczę, bo nie rozumiałam kompletnie nic :D Ale po tygodniu już zaczęłam kumać, oswoiłam się z płynną mową lektorów. A studia jak studia - dużo kucia na blachę, dużo żmudnego dłubania w tekstach, sporo główkowania przy gramatyce czy fonetyce. Generalnie już teraz zastanów się, co będziesz chciała robić w przyszłości i wybierz odpowiednią specjalizację. Chociaż po samej fil. ang (o ile nie chcesz być tłumaczem czy nauczycielem) pole manewru jest kiepskie - fajnie się dokształcić.

Gość Rybak ze Szczecina
myszelina, kocham cię :classic_cool:

Gość klcha
zrozumiesz spokojnie :) u mnie mieli tylko problem z skumaniem o czym mowa na wykladach z historii ;p

Gość Rybak ze Szczecina
masz chłopaka :classic_cool: ?

Gość Rybak ze Szczecina
Niestety, ale nie mogę założyć więcej tematów w tej godzinie, bo ktoś mi wyczerpał limit 😠. A więc ? Masz chłopaka :classic_cool: ?

Gość Rybak ze Szczecina
Kurva, to coś poważnego 😭:classic_cool: ?

Gość Rybak ze Szczecina
W takim razie się nie wtrącam 😭:classic_cool:. Nie jestem od niszczenia związków

Gość Rybak ze Szczecina
Nie potrzebuje aż tylu, wystarczy jedna :classic_cool:

Gość maryskaqq
mnie interesuje zawód tłumacza, ale czy juz po licencjacie można tłumaczyć czy są potrzebne studia magisterskie?

ja studiowalam filologie germanska bylo tak jak pisala myszelina matura na piatki a pierwszego dnia nic nie rozumialam :( polowa ludzi z roku zrezygnowala w ciagu tygodnia. potem bylo lepiej ale nauki mnostwo, duzo kucia.