Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ninininini

dziewczyny,blagam,jak wprowadzac gniecione widelcem pokarmy

Polecane posty

Gość ninininini

synek za10 dni skonczy 7 miesiecy.czy do gniecionych widelcem warzyw nadal dodawac wody?jakie owoce mozna mu pogniesc?zupelnie nie wiem jak do tego sie zabrac,strasznie sie boje ze sie zadlawi

Gość ninininini
próbowałam deptać warzywa, ale lekarz zabronił, bo przechodziłam grzybicę stóp

Gość pizzermamammmm
to karm go do konca zycia papka :O

Gość ninininini
za to dzisiaj mój synek zjadł na kolację całą michę bigosu

Gość ninininini
tak tak,czekam na madrzejsze wypoeiedzi doswiadczonych mam

Nawet najzdrowsze jedzenie nie będzie wystarczająco wspomagać dziecięcego rozwoju, jeśli dieta jest monotonna. Podpowiadamy więc, jak z gotowych dań układać jadłospis każdego dnia. Na początek rady na drugie półrocze, kiedy zaczynamy rozszerzać dietę. Słoiczki z obiadami i deserami, kaszki z mlekiem albo bez niego, soki, przeciery, ciasteczka jest w czym wybierać. Sięgając po produkty, nie wystarczy jednak kierować się wiekiem dziecka i jego upodobaniami. Każdy posiłek w ciągu dnia powinien dostarczyć organizmowi odpowiedniej dawki energii, porcji witamin i składników odżywczych, tak by w ciągu dnia malec we właściwych proporcjach dostał wszystko, czego mu potrzeba. MIĘDZY 7. A 9. MIESIĄCEM ŻYCIA Wprowadzamy do menu żółtko ugotowane i zgniecione na papkę dodawaj je do zupy lub drugiego dania (23 razy w tygodniu). Do posiłków można dodawać również łyżeczkę masła lub oliwy z oliwek najlepsze źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. WAŻNE WSKAZÓWKI 1. Serwuj różne warzywa i owoce to czas na poznawanie smaków i konsystencji posiłków. 2. Podawaj posiłki o drobnej, wyczuwalnej konsystencji, tak by rozwijały u dziecka umiejętność gryzienia. 3. Najwyższy czas na przekąski podawane dziecku do raczki. PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS Śniadanie Na początek podaj pół butelki (100 ml) mleka modyfikowanego lub mleka mamy, a potem miseczkę kaszki w ciągu tygodnia podawaj różne jej rodzaje. Posiłek ma zawierać 180200 ml mleka. Kaszka mleczna: ok. 55 g wybranej kaszki mlecznej zmieszaj ze 140 ml wody. Kaszka bezmleczna: ok. 30 g kaszki połącz ze 150 ml mleka mamy lub modyfikowanego. Są to ilości wyliczone na wyrost, ponieważ podczas karmienia ok. 20% porcji nie trafi raczej do buzi dziecka. Drugie śniadanie Posiłek powinien być bogaty w skrobię. Podajemy mleko mamy oraz miseczkę kaszki dla niemowląt na mleku mamy lub kaszkę na mleku modyfikowanym następnym. W ciągu tygodnia podajmy różne rodzaje kaszki na 150 200 ml mleka. Obiad Posiłek obiadowy zawiera dodatek skrobiowy i białkowy oraz warzywa (np. ziemniaczki z fasolką i wołowiną). Początkujący malec raczej nie zje całego słoiczka jeszcze przed posiłkiem podziel zawartość słoika na dwie porcje (jedną schowaj do lodówki), potem stopniowo zwiększaj ilość obiadku. Do picia: przegotowana i ostudzona woda lub sok (ok. 50 ml). Podwieczorek Po posiłku zasadniczym podajemy deser owocowy lub mleczny. Mleko mamy lub mleko modyfikowane oraz kaszkę ryżową (np. z brzoskwiniami) na mleku mamy lub modyfikowanym. Kolacja Jeśli maluch zjadł w ciągu dnia wszystko według jadłospisu, na kolację zje mniej. Wystarczy mu odpowiednia porcja mleka (twojego lub modyfikowanego) lub kaszka mleczno-ryżowa z owocami oraz woda do picia. Posiłek mleczny powinien zawierać 180200 ml mleka. Jeśli apetyt nie dopisywał dziecku przy poprzednich posiłkach, podaj mu np. warzywa przyrządzone na parze z ryżem plus mus jabłkowo- bananowy i wodę do picia. Karmienie nocne Mleko mamy lub mleko modyfikowane w ilości około 180200 ml. Gdy malec skończył już 8 miesięcy, czas najwyższy odzwyczaić go od nocnego jedzenia. Wówczas zwiększyć trzeba ilość mleka w pozostałych posiłkach podajemy dziecku 3 posiłki mleczne po około 200 ml. MIĘDZY 10. A 12. MIESIĄCEM ŻYCIA Jadłospis staje się coraz bardziej urozmaicony. Coraz więcej w nim różnych owoców i warzyw. Po 9. miesiącu wprowadzamy do diety dziecka pieczywo. Do menu dołączają też bogate w wapń i białko przetwory mleczne (twarożek czy jogurt). Po 10. miesiącu zaczynamy dziecku podawać całe jajko, np. w postaci jajecznicy przyrządzonej na parze. PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS Śniadanie Mleko mamy lub modyfikowane z dodatkiem kaszki lub kleiku ryżowego. Najlepiej przygotować posiłek o dość gęstej konsystencji, aby łatwiej było karmić dziecko łyżeczką. Warto skorzystać z gotowych kaszek mleczno-ryżowych, mleczno-pszennych, mleczno- wielozbożowych. Przygotowuje się je na wodzie. Posiłek powinien zawierać około 200 ml mleka. Proponujemy podać mleko mamy lub modyfikowane z dodatkiem kaszki ryżowej z jabłkami. Drugie śniadanie Coś z dodatkiem bogatych w witaminy owoców deserek lub owocowy mus. Z kromką chleba albo biszkoptem. Najlepsze menu to mleko mamy/mleko modyfikowane oraz mus z owoców. Obiad Najlepiej dwudaniowy pół słoiczka z zupą oraz pół słoiczka z obiadkiem (razem ok. 200 ml). Jeśli malec woli samo „drugie, nie ma problemu. Po jednodaniowym posiłku można podać deser lub sok (ok. 100 ml). Proponowane menu: zupa jarzynowa z kaszką manną i połową żółtka (po 9. miesiącu) plus drugie danie ryż lub makaron z mięsem i warzywami. Podwieczorek Mleko mamy lub modyfikowane podane w kubeczku z dodatkiem kleiku ryżowego. Cały posiłek powinien zawierać ok. 200 ml mleka. Proponowane menu to owsianka z owocami oraz herbatka owocowa. Kolacja Najlepiej by składnikiem wieczornego posiłku było mleko. Idealne rozwiązanie na spokojny sen to kaszka mleczna. Posiłek powinien zawierać ok. 200 ml mleka. Dobre menu: kaszka wielozbożowa z kawałeczkami owoców lub mleko z kleikiem ryżowym

Gość a ja powiem tak,ze
ja ogólnie,że tak powiem trochę ominęłam etap rozdniatania widelcem:) po prostu z zupki dawałam jej normalne kawałeczki ziemnaczków i sobie mieliła tak samo marchewkę. Po prostu przestałam miksować i dawałam małe kawałeczki,ale nie raz kiedyś tylko od razu cały obiad w kawałeczkach,ale nie miała zadnego problemu z gryzieniem i przełykaniem,wszystko po woli sobie mieliła, Mozesz rozgnieść banana,marchewk,e,ziemniaczka.

gotowałam zupę (kawałeczki warzyw i całe ziemniaki), ziemniaki i część warzyw wyjmowałam na talerzi gniotłam widelcem a reszte miksowałam. Wystarczy wymieszać i masz drobne kawałeczki w zupie.

Gość ninininini
to ja już wolę krowiego placka

Gość ninininini
wiecie,boje sie bo nawet jak dalam rozgotowany ryz to plakal,kaszlal,dlawil sie.oczywiscie ryz byl w zupie.juz sama nie wiem co robic.moze jeszcze jest za maly?

Gość tghhuiiaoapapa
gniecione widelcem pokarmy najlepiej wprowadzić przez odbyt

Gość ninininini
up