Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Rozwódka_82

Jak przebiega unieważnienie ślubu kościelnego

Polecane posty

Gość Rozwódka_82

Witam, chciałabym wystąpić o unieważnienie ślubu kościelnego ale kompletnie nie wiem jak sie za to zabrać żeby ruszyć cała procedurę. Czy ktoś z Was już to robił? Proszę o radę

Gość Rozwódka_82
nikt sie nie odezwie o ludzie, sami debile tutaj

Gość Rozwódka_82
Kto podszywa sie pod mój nick?

Gość zbulwersowany yx
wpisz w google to co szukasz , pokaza sie ci strony w temacie kazdy przypadek jest indywidualny , i opisane jest kiedy kosciół moze uniewaznic małzenstwo , nie jest to takie proste , choc za pieniadze ksiadz sie modli :)

Gość nfijshfsdhgidhg
musisz napisac pismo do biskupa o ile sie nei myle. Najlepiej pogadaj ze swoim proboszczem to moze podpowie. Pamietaj ze uniewaznienei mozesz odstac tylkow wyjatkowych sytuacjach np zatajenie choroby psychicznej partnera

Gość Rozwódka_82
Ja wiem duzo w necie jest informacji na ten temat ale nie wiem jak mam zaczac to wszystko.....

Gość fffddd321
Zgłoś się do Sądu Metropoli talnego w swojej Diecezji - tam poradzą Tobie jak wystosować skargę...taki jest początek postępowania

Gość Rozwódka_82
Trzeba w tej diecezji gdzie sie bralo ślub czy nie koniecznie bo ślub bralam we Wrocławiu a mieszkam w Legnicy

Gość a z jakiego powodu
A z jakiego powodu zamierzasz argumentować stwierdzenie nieważności ślubu kościelnego? Chyba wiesz że ten powód musiał byc w chwili zawierania ślubu? (Cos takiego ...jak to że małżonek zataił ważną rzecz dla istoty małżeństwa....powiedzmy , że zataił że już ma ważny sakramentalny ślub i żonę z pierwszego ważnego slubu kościelnego, więc jako żonaty nie mógł zawrzeć drugiego ślubu kościelnego.....rozumiesz?) Więc czy wiesz co było nieważnego, zatajonego, nieprawidłowego w tamtej chwili gsy zawierałąś ślub kościelny? w czasie przysięgi slubnej w kościele? Bo żeby stwierdzić nieważność zawartego ślubu, to jakiś powód musi być.................natoniast nie można ślubu unieważnić jeśli był ważnie zawarty.

Gość fffddd321
lista powodów nie jest tajemnicą...podadzą Ci w Kurii, mam to wszystko za sobą - trwało przeszło 5 lat.......

Gość zbulwersowany yx
opowiedz o tym w skrócie

Gość fffddd321
składasz skargę w Sądzie, w Kurii, proboszczowie robią wywiady w rodzinie i wśród podanych przez Ciebie świadków, po zebraniu wszystkich materiałów masz wgląd do wszystkiego i wzywają Cię na posiedzenie Sądu. Dalej podobnie jak w postępowaniu cywilnym.

Gość Rozwódka_82
No więc małżeństwem byliśmy rok z czego po pół roku wyprowadziłam się. Był kompletnie nie dojrzały do małżeństwa, bycia ojciem. Szukał przygod w internecie(2 m-ce poślubie odkryłam że umawiał sie z babami na seks na tydzien przed naszym slubem czego nie zaprzestał po ślubie). Sama nie wiem jak ty opisac zebyście zobaczyli problem

Gość zbulwersowany yx
nie ma podstaw do uniewaznienie małzenstwa ! niewiernosc tym nie jest , choroba np. sexocholizm , tez nie , masz z tym zyc i walczyć az wygrasz , lubo nie ! nawet bezpołodnosc partnera nie jest powodem do uniewaznienia małzenstwa , bo jak tu napisane było małzenstwo było zawarte własciwie wiec jest wazne , a ze ty oczy otworzyłas dopiero teraz , to inny temat

Gość zbulwersowany yx
tutaj masz kiedy małzenstwo jest niewazne Narzeczeni muszą być wolni od przeszkód małżeńskich. Przeszkody te mogą wynikać z prawa Bożego, naturalnego oraz kościelnego. Wymienia się ich dwanaście: Wiek: dla Kościoła powszechnego mężczyzna poniżej 16 lat i kobieta poniżej 14 lat nie mogą zawrzeć ważnego małżeństwa; w Polsce: mężczyzna 21 lat, a kobieta 18 lat. Impotencja: uprzednia i trwała niezdolność do podejmowania współżycia seksualnego czy to absolutna czy trwała czyni małżeństwo nieważnym z samej jego natury. Trzeba tu też zaznaczyć, że niepłodność ani nie wzbrania zawarcia małżeństwa, ani nie powoduje jego nieważności. Istniejący węzeł małżeński: gdy jest się związanym małżeństwem z inną osobą. Różnica religii: gdy ochrzczony katolik chce poślubić osobę nieochrzczoną (w niektórych sytuacjach możliwe jest uzyskanie dyspensy od tej przeszkody). Sakrament święceń: osoby, które otrzymały święcenia diakoni, prezbiterzy i biskupi nie mogą zawrzeć związku małżeńskiego. Wieczysty ślub czystości: osoby, które złożyły publiczny ślub czystości w męskim lub żeńskim instytucie zakonnym, nie mogą zawrzeć małżeństwa. Uprowadzenie: małżeństwo nie jest ważnym, jeżeli dana osoba została uprowadzona lub przetrzymywana w celu zawarcia tegoż małżeństwa. Małżonkobójstwo: poprzedni małżonek został zamordowany, by móc zawrzeć nowe małżeństwo jest ono wtedy nieważne. Pokrewieństwo: w linii prostej oraz w linii bocznej do czwartego pokolenia włącznie. Powinowactwo: w linii prostej powoduje nieważność małżeństwa. Przykład: mężczyzna nie może poślubić swej pasierbicy, ale może poślubić siostrę swej zmarłej żony. Przyzwoitość publiczna: osoba żyjąca w konkubinacie chce poślubić bliskiego krewnego swego partnera w linii prostej. Przykład: kobieta żyjąca z pewnym mężczyzną chce poślubić jego ojca lub syna. Adopcja: nie mogą ważnie zawrzeć małżeństwa ze sobą ci, którzy są związani pokrewieństwem prawnym powstałym z adopcji, w linii prostej lub w drugim stopniu linii bocznej. Musi być zachowana forma kanoniczna sakramentu. Forma ta wymaga obecności oficjalnego świadka (zwykle kapłana lub diakona), który przyjmuje zgodę małżonków w imieniu Kościoła oraz obecności dwóch świadków podczas składania przysięgi małżeńskiej. Narzeczeni muszą być zdolni do wyrażenia zgody małżeńskiej oraz udzielić jej w sposób dobrowolny i bezwarunkowy. Chodzi tu o psychiczną zdolność do zrozumienia zobowiązań wynikających z zawarcia małżeństwa oraz do ich wypełniania. Zgoda jest nieważna, gdy została udzielona z lęku lub pod przymusem lub też pod pewnymi warunkami. Narzeczeni muszą akceptować naukę Kościoła o małżeństwie, która zakłada wierność, nierozerwalność i otwarcie na potomstwo. Warunki te wyjaśniają jednocześnie, z jakich powodów można unieważnić małżeństwo. Trzeba zaznaczyć, że „małżeństwo zawarte i dopełnione nie może być rozwiązane żadną ludzką władzą i z żadnej przyczyny, oprócz śmierci (KPK kan. 1141). Jak dalej zaznacza Kodeks Prawa Kanonicznego, „jedynie najwyższa władza kościelna może autentycznie wyjaśniać, kiedy prawo Boże zabrania małżeństwa lub ją unieważnia (kan. 1075, 1). Kościół zatem po zbadaniu sytuacji przez kompetentny trybunał kościelny z powyżej wymienionych powodów może orzec o nieważności małżeństwa. Jeśli tak się stanie, wtedy mężczyzna i kobieta są wolni i mogą zawrzeć nowy związek małżeński.

Gość Rozwódka_82
Czyli nie ma szans ze znowu bede wolna i bede mogla wziąć ślub :(

Gość olej dziada, wezmies
z slub cywilny. szkoda czasu na takie ceregiele. rozwiodlas sie? zapomnij i zyj od nowa.

Gość zbulwersowany yx
ludzie sie zmieniają , ale nam jednak zje to zdrowia i czy na lepsze nie ma gwarancji . takie hop siup dla katolika to nie jest , bo zycie z nowym partnerem , mężem , w nowym zwiazku z slubem cywilnym to pasmo ciagłych grzechów i niemoznosc przystepowania do komuni i sakramentów ... ktos moze to olać , kots inny nie potrafi

autorka oleje. jest rozsadna i nie straci wiecej czasu na nieudacznika :) a ty matacz idz mebloscianke umyj.

Gość Rozwódka_82
Właśnie ja bym chciala zyc jak nalezy. Jestem teraz w zwiazku, on moglby wziac slub koscielny. A co do mojego bylego meza to pewnych rzeczy nie widzi sie poki sie ze soba nie zamieszka...

Gość zbulwersowany yx
no baaa! kazdy wielu rzeczy nie widzi , ale nie kazdy sie rozwodzi . zyją jakos i trwa naprawianie , cieko jest , ale wielu daje rade , wielu też nie

Gość Rozwódka_82
Po co mialam zyc z kims komu na niczym nie zalezy. Unieszczesliwic siebie i dziecko...

Gość zbulwersowany yx
ale ja cie rozumiem , miej pretensje do zasad swej wiary

nie gadaj z nim autorko, to nieuleczalny idiota od 10 lat zdradzający żonę :)

Gość Rozwódka_82
Przed chwila na innym forum wyczytalam ze jakas dziewczyna dostala uniewaznienie po 2 latach. Powodem byla jego niedojrzalosc emocjonalna wiec pojawilo sie swiatelko w tunelu. Moze mam szanse :) W poniedzialek pojde do kurii i dowiem sie dokladniej. Jesli ktos z was ma doswiadczenie w tej sprawie... przezyl caly proces uniewaznienia to piszcie. Kazda wskazówka mi się przyda :)

Gość mariner
Mysle ze masz dwa problemy do rozwazenia 1/ Chcesz rozwiazania slubu bo jestes gleboko wirzaco.PROBLEM POLEGA NA TYM ZE PRZY SLUBIE bOGA BIERZESZ NA SWIADKA.Chcesz z Bogiem sie targowac? widze tu jakas wielgachna niekonsekwencje.Bo Bog uwaza ze raz zawarty slub jest po grob ! 2.CHCESZ rozwodu bo chcesz miec spokoj z rodzina wierzaca. OLEJ RODZINE I PO PROSTU WEZ ROZWOD CYWILNY Przeciez malzenstwo to ZGODA dwojga ludzi na pewien uklad,ktorego osia jest ze sa ze soba i wspolzyja z pelnymi konsekwencjami.Kiedys dochodzol do tego sposob zarzadzania majatkiem jej bo byla uwazanan za mniej wartosciowa niz mezczyzna w spoleczenstwie. 3.CHCESZ MU ZAZNACZYC ZE TO ABSOLUTNY KONIEC! Mysle ze szkoda twojej energiina przedwszytskim kasy ,ktorej wywalisz mnostwo bo sukienkowi cie wycisna jak cytryne. OLEJ DEMONSTRACJE. 4.Wymazac faceta /kobiete z zycia jest prosto.ODCINAMY Z NIMI KONTAKTY I ICH RODZINAMI,ZNAJOMYMI. 5.Rzeczywisty rozwod i tak nastepuje jesli nie wspolzyjecie,nie prowadzicie wspolnego majatku czy gospodarstwa.Sad chce takiej sytuacji przez chyba 6 miesiecy Moim zdaniem slub koscielny jest swoistym ozdobnikiem slubu cywilnego. mysle ze jak odmowisz paciez do Boga i poprosisz go o wybaczenie ,skoro jest madry i milosierny to odpusci ci ,bez placenia sukienkowym haraczu . JESLI JEDNAK MOJA ARGUMENTACJA CIE NIE PRZEKONALA TO MASZ PRZECHLAPANE I NAJBLIZSZE PARE LAT MASZ Z GLOWY. W Islamie rozwod przebiega w ten sposob ze wystrczy ze on lub ona wyjdzie przed dom i 3x wypowie ze rozwodzi sie i koniec ! Allah swiadkiem !i nie pobiera haraczu!

Gość zbulwersowany yx
Rozwódka_82 Przed chwila na innym forum wyczytalam ze jakas dziewczyna dostala uniewaznienie po 2 latach. to co wyczytasz na internecie to jedno , a prawda , to całkiem cos innego :) wez to pod uwagę i to co napisałem wczesniej , ze za pieniadze to sie ksiądz modli :)