Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Polecane posty

ja jestem w ciązy na zwolnieniu od 12 tc i zus jak dotąd mnie nie sprawdzał

Gość juz mama....
ja jestem w 17tc i też zus mnie nie sprawdzał. to zależy chyba od miasta i placówki.

Gość ncekcnfe
w normalnych sytuacjach nie, bo nikt raczej nie udaje sobie, że jest w ciąży:) ale moją koleżankę wezwali bo miała podejrzaną sytuację, tzn nie pracowała nigdzie a jak zaszła w ciążę to kuzyn, który ma firmę wypisał jej umowę od razu na czas nieokreślony od 1.października a ona od 19.października juz siedziała na L4

aha no tez sie z takiem czyms nie spotkalam ze zus wzywa ale zapytalam:) a jak to jest skoro mozna chodzic tak ma sie na l4 to mozna wyjezdzac za teren swojego miasta?

Gość ja od 5tc
Byłam na zwolnieniu i też mnie nie sprawdzali. może dlatego,że w 2 dniu zwolnienia wylądowałam w szpitalu i całą ciążę regularnie co kilka tygodni odwiedzałam patologię ciąży i byłam na oddziale po kilka-kilkanaście dni. Miałam ciążę zagrożoną,więc nawet jakby mnie gdzieś wzywali na jakieś komisje to i tak by było ok. a jeśli Ty jesteś na zwolnieniu dlatego,że Ci się nie chce pracować to się możesz bać. ale z tego co kojarzę to pracujesz w markecie na kasie,więc to nie są warunki dla kobiety w ciąży. ale przydałoby się zaświadczenie od pracodawcy,że nie może Cię przenieść na inne stanowisko i wtedy lekarz z czystym sumieniem stwierdzi,że są przeciwwskazania do pracy na tym stanowisku na którym jesteś obecnie.

wlasnie o to chodzi ze nie moze mnie przesniesc mnie na inne stanowisko nie ma takiej mozliwosci bo u nas kazdy robi to samo lacznie z zsatepcami wiec kazdy siedzi na kasie rozklada towar i wogole...nie siedze na zwolnieniu bo mi sie nie chce pracowac tylko dlatego zee mam przepukline na kregoslupie i bardzo mnie boli i dlatego ze rok temu poronilam wczesna ciaze i dlatego...kierownik sam kazal siedziec mi w domu bo wie ze jest ciezko i jest duzo stresu w pracy...

ważne żebyś miała na zwolnieniu symbol 2 ze mozesz chodzic bo jak masz 1 to moga cie sprawdzic czy faktycznie leżysz

Gość ja od 5tc
Co do wyjazdów-musisz leżeć w domu jeśli w zwolnieniu lekarz zaznaczy,że wskazane jest leżenie. w innym wypadku możesz wychodzić i wyjeżdżać. ja np. w ciąży zawsze musiałam być pod opieką drugiej osoby,więc mąż jadąc do pracy pakował mnie do samochodu i wiózł do rodziców, teściów, siostry, koleżanki itp.

no ja mam 2 nie musze lezec... a nie jestem na zwolnieniu bo mi sie tak podoba tylko tam naprawde nie ma dla mnie warunkow

ja miałam 1 i nikt mnie nie sprawdzał :) ale słyszałam o takich przypadkach ale to zwykle sprawdzają tych którym naprawdę duże świadczenia muszą wypłacać (dla nich duże to od 2000 w zwyż)

Gość mccaffffe
Możesz wyjeżdżać jeśli masz na l4 że możesz chodzić, a jakby przyjechali do ciebie i nie będzie cie w domu to zawsze mozna sie wytlumaczyc ze bylas u lekarza ja bylam na zwolnieniu od 13tc do konca, nie chciało mi się pracować, nie bylam ani razu w szpitalu i nie mam pojęcia czy wszechwiedzący ZUS tego akurat się nie domyślił czy coś ale się nie bałam:P

Gość ja od 5tc
Misiaczek,ale ja Tobie nic nie zarzucam! Tak mi się właśnie kojarzyło,że w markecie pracujesz i stąd to zwolnienie. A dla spokoju weź zaświadczenie z pracy,iż nie ma możliwości zmiany stanowiska,a obecne jest związane z dźwiganiem i wysiłkiem nie wskazanym dla kobiet w ciąży. Poza tym mając stwierdzoną przepuklinę, nawet w razie jakiejś kontroli nie będą się mieli czego czepnąć.

ja mam wszytskie papiery wiec w razie czego im okaze a po drugie nie boje sie tego zusu... najwyzej pojade i tyle jestem narazie w 9tc a jestem na zwolnieniu od 6tc wiec jeszcze mna sie zus nie zajmuje tylko pracodawca a jak gadalam ze swoim kierwonikiem ze lekarz w lutytm pozwoli mi wrocic do pracy to powiedzial ze mam tego nie robic nie nie ma tu warunkow dla mnie i wogole...moja persolnalna kazala mi doniesc zaswiadczenie od lekarza ze jestem w ciazy i to na tym koniec wlansie chyba po to aby zus mnie nie wzywal

zaświadczenie od lekarza powinnaś najpierw dac pracodawcy tzn. w momencie jak juz masz potwierdzoną ciąże przez lekarza powinien ci odrazy wypisać i dajesz pracodawcy. Poza tym pracodawcy chodzi tez o to że może zatrudnić na twoje miejsce inną osobę która będzie w pełni że tak się wyrażę "sprawna" heh bo tak to wiesz miesiąc możesz pracować miesiąc nie i tak w kółko a pracodawca zostaje z niczym wtedy.

no tak dokladnie o to chodzi ze w lutym gdy mi zacznie placic zus moj kierwonik chce zatrudnic sobie dodtakowa osobe

Gość fiolka z lakmusem
Ja byłam od jakiegoś 15 tc na zwolnieniu. Zwyczajnie miałam ciekawsze rzeczy do roboty niż etat. Owszem byłam na komisji, która wygladała tak: -jak się pani czuje -źle. -Aha... A przeiwduje pani, ze kiedyś pani wyzdrowieje? -Tak znam nawet datę. 12 kwietnia (termin porodu). -Aha. No to dziękuję. Dowidzenia. -Do widzenia...

Gość no tak no bo o co maja pytac
l4 na ciaze jest niepodważalne, mozesz miec mdlosci,wymioty,omdlenia,zawroty glowy co cie dyskwalifikuje do pracy fizycznej,z klientem czy nawet czesto umyslowej. nie wszyscy przechodza ciaze ksiazkowo i nie kazda zaraz musi miec skrajacaja sie szyjke i czy skurcze, zeby dostac l4. zus nic nie zrobi. jedynie moze zakwestionowac i cofnac swiadczenia jesli udowodni, ze jakas kobieta zostala fikcyjnie zatrudniona przez kogos z rodziny/znajomych, zeby potem wyludzac chorobowe i macierzynskie, a tak nic nie zrobia ciezarnym bedacym legalnie na l4. moj przyklad. praca umyslowo-fizyczna. spory stres, czasem dzwigniecie, praca po godzinach, brak mozliwosci skrocenia etatu czy wziecia pracy do domu. l4 od 7tc, brak marudzenia ze strony szefa czy tym bardziej lekarza. nie mialam ciazy zagrozonej, ale wymioty i zawroty glowy od rana do wieczora, wiec nie bylam w stanie normalnie funkcjonowac.

u mnie było podobnie tzn. ja akurak jestem kierownikiem sklepu jednej z sieciówek ale to nie znaczy że siedzę na kompie i nic nie robię tylko zapierdal cięzki dostawy dzwiganie wchodzenie po drabinie itp. itd. w dodatku duży stres i praca 50km od miejsca zamieszkania więc i codzienne dojazdy w tą i spowrotem u mnie w 11 tc krew z nos omdlenie i co najgorsze 5-6 razy dziennie wymioty a mowy o wejsciu do auta nie było bo za każdym razem po 10km wymioty L4 dostałam bez kiwnięcia palcem mało tego odrazu miałam zapowiedziane przez lekarza że juz nie wróce do pracy po końca ciązy

Gość Sprawdzona
Ja miałam kontrolę z ZUS w domu mimo iż miałam zwolnienie "chodzące". Pani w ZUS tłumaczyła mi że to że mam chodzące nie znaczy że mogę sobie łazić po mieście. Mogę ewentualnie wyjść do lekarza, apteki czy pobliskiego sklepu po chleb jakby mi się skończył. Więc grzecznie siedziałam w domu i na szczęście jak mnie skontrolowali to w nim byłam. U nas kontrolują teraz na potęgę.