Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytajaca22bdg

praca za granicą a zus prosze o pomoc

Polecane posty

Gość pytajaca22bdg

witam chcialam mam takie pytanie jezeli ktos pracuje za granica legalnie ale nie rozlicza sie w polsce czy zus to moze w jakis sposob sprawdzic?

Gość amgdjga
a co zus ma do tego. Jeśli pracujesz legalnie w innym kraju nie podlegasz pod polski zus i jego to nic nie obchodzi. Twoim krajem w którym płacisz ubezpieczenie jest kraj wykonywania pracy. Jeśli rozliczasz się z urzędem skarbowym za granicą to tylko w polsce na koniec roku dajesz wyciąg z danego kraju do naszej skarbówki dla czystej formalności że tam podatki były rozliczone..

Gość a nie chodzi ci czasem
i tu nie masz racji bo jesli masz zameldowanie w Polsce to musisz i tutaj zapłacić podatek

to jak inaczej byc np w uk zameldowanym, skoro nie ma tam obowiazku meldunkowego, tzn, jeli ktos cale zycie mieszka w uk to cale zycie musi odatek placic takze w PL?

wystarczy, ze się spod polskiego adresu wymelduje :)

już nie :)

Gość amgdjga
oj dzieci. Zanim zadacie pytanie nie ośmieszajcie się i najpierw się doedukujcie bo to jest urząd skarbowy a co to jest zakład ubezpieczeń społecznych (Zus). Jedno z drugim niewiele ma wspólnego

Gość pytajaca22bdg
chodzi o to ze kolega pracowal za granica i pobieral rente z zusu za nauke a wcale nie chodził do szkoly. i teraz sie wystraszyla i chce te pieniadze zwrocic odpisali ze wszystko ok itd tylko ze on na dzien dziesiejszy juz nie wyjezdza i nie mialm takiej sumy zeby odrazu oddac to napisal czy rozloza na raty a oni od razu przyslali pismo zeby wypelnic informacje o dochodach itp... Proszil mnie o pomoc w pisaniu tych wszystkich pism do nich dlatego wiem o calej sprawie i tak sie zastanawiam czy jezeli napisze ze nie mial zadnego zarobku itd ze nie pracowal za granica to czy oni to sprawdza? Wyjezdzal rok temu i tez przez ten rok równoczesnie pobieral rente a wiadomo ze jak zarabial to bedzie musial oddac wiecej. Nie rozlicza sie tu w polsce. wiec jak to jest sprawdza to? wie ktos?

Gość pytajaca22bdg
Przepraszam za błędy. Szukałam na różnych forach prawnych itd ale nie znalazłam odp dlatego pytam tutaj.

Gość napisz jeszcze raz
powoli i po polsku, moze ktoś ci cos poradzi?

Gość Jabardzo
Jeżeli pracujesz legalnie za granicą w kraju UE to nie płacisz podwójnego ubezpieczenia, ubezpiecza Cię kraj w którym pracujesz. Natomiast podatek dochodowy od osób fizycznych - zapłacisz różnicę pomiędzy zapłaconym podatkiem w kraju pracodawcy a naliczonym podatkiem w kraju macierzystym. Nie wiem czy przepisy się nie zmieniły, ale kiedyś nic nie trzeba było zgłaszać do Zusu, a teraz po prostu zadzwoń anonimowo i się zapytaj.