Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

o jejuśku

pierwsze posilki - ile, kiedy i jakie ?

Polecane posty

witam , syn ma 4 miesiące od tygodnia podaje mu marchewke z ryżem (ze ssloiczka bo pediatka zalecal bardziej sloiczki ) na obiad raz dziennie (zjada poj sloiczka). na kolacje dostawal kaszke jablkowa ale lejaz kazal nie dawac wiec nadal dale mleko , od wczoraj dostaje bobo fruta marchewkowo-jablko wciągu dnia do picia + herbTKE Jblkowa granulowana. czy moge podawac mi wiecej posikow np banana, jablko i inne owoce np ze sloiczka ? ktore posilki sa zdrowsze? sloiczkowe czy z warzyw i owocow na targu ?

Gość mama - to ja
Dużo na ten temat czytałam. I tak po kolei. Pierwsze posiłki powinny być podawanie parę łyżeczek, np. na hippie jest podanie dokładnie ile. Czy Ty lub Twój partner ma alergię?

Gość mama - to ja
W oczekiwaniu na odp. Lepsze są te ze słoiczka i specjalne dla malca.

nie mam alergi ani ja ani mąz natomiast syn ma lekka skaze bialkową ale lekaz nie zmienl mleka bo mowil ze to jest malutko narazie.

Gość mama - to ja
Aha. Tak poza tematem, to w zasadzie są ludzie, którzy nie wiedzą, że są uczuleni, dopiero po testach się okazuje jednak, że to alergia. Bo najlepiej obrać taki schemat: min. kilka dni przerwy między jednym, a drugim, innym posiłkiem słoiczkowym. A najlepiej tydz. I na początek lepiej podawać 1-składnikowy słoiczek.

Gość mama - to ja
Jeśli rodzeństwo ma alergię, to ryzyko jest większe...

Gość mama - to ja
Najlepiej tez zaczynać od warzyw, potem wprowadzać warzywa z owocami, które są w jednym słoiczku.

Gość mama - to ja
Następnie owoce i kaszki.

Gość mama - to ja
Jeśli po tych kilku - 7. dniach nie wystąpi, żadna nie porządana reakcja, to wprowadzamy inny słoiczek, wg. powyższej propozycji.

Gość mama - to ja
Więc dajmy przykład. Najpierw kupujemy jeden skaładnik warzywny. Polecam hipp. Mamy najmniej kila dni - 1. tyg. obserwacji, podając najpierw np. 2-3 łyż. i codzienie np. o łyżeczkę więcej. Jeśli wszystko ok. to później możemy podać kolejny 1-składnikowy słiczek, ale inny. Jęli wszystkie jednoskładnikowe słoiczki podałaś, to czas na warzywno-owocowy. I postępowanie podobne. I tak dalej.

no to ja sie chyba pospieszylam bo w ciagu 10 dni zjadl marchewke z ryzem, zupe jazynowa , banana i bobofruta :/ czyli co teraz mam zrobic? nie dawac nic? nic mu naraie nie jest

Gość mama - to ja
Ostatni słoik, jaki dałaś?

Gość mama - to ja
Kiedy pierwszy raz?

dzis zjadl pierwszy raz banana wlasnie. jakies 10 lyzeczek , w dzien zupe jazynowa, wczoraj tez w wczesniej marchewke z ryzem jadl

Gość mama - to ja
To za dużo! Daj mu tylko tego banana przez kilka dni, ale nie 10 łyżeczek.

taaaa jakbym tak miała podawać jak koleżanka wyżej ci rozpisała to mój 13-miesięczny syn może by łaskawie do gruszki z jabłkiem doszedł :D:D:D ja dawałam inaczej: - 1 dzień 2-3 łyżeczki nowego produktu w godzinach dopołudniowych - 2 dzień ten sam produkt tyle że jakieś 8-10 łyżeczek - 3 dzień ten sam produkt tyle ile dziecko chciało i produkt uważałam za "zaliczony: - 4 dzień znany produkt ale z dodatkiem czyli np jak pierwsza była marchewka to teraz marchewka z ziemniakiem a ilościowo tak z 5 łyżeczek i następnego dnia trochę wiecej a trzeciego dnia produkt zaliczony :) a wprowadzałam w takiej kolejności (mniej więcej) - marchewka - marchewka z pietruszką i ziemniakiem - marchewka z jabłkiem - banan z jabłkiem - jabłko z maliną - jabłko z jagodą itd... rezygnowałam z jakiegoś produktu gdy były problemy z brzuszkiem

Gość mama - to ja
No, to ciekawe, że aż tyle tych słoików jest, że do 13 m.

no policz sobie ile jest produktów które się dziecku wprowadza i pomnóż przez 7 dni każdy to wyjdzie niezła ilość miesięcy :D:D:D samych słoiczków obiadowych każda firma ma z 15-20 jak nie lepiej to już masz minimym 4 miesiące :D a gdzie owoce? drugie tyle :D:D:D

Gość mama - to ja
Tak, to można łatwo wpędzić w alergię. Jak max. 2. razy w tyg. mu podasz 2. nowości, to starczy. I dlatego ma problemy z brzuszkiem.

Gość mama - to ja
Kobieto, przecież zaczynasz od tych od 4. mieś., a ich jest kilkanaście?.

no tak ale jest ich więcej niż 4 (czyli tyle ile na miesiąc przy twoim liczeniu wchodzi) a potem wchodzą te po 5 miesiącu a ty jeszcze tych po 4 wszystkich nie wypróbujesz :P według mnie 3 dni spokojnie wystarczy bo jeśli coś miałoby się dziać to do 48h na bank by się zadziało a zwykle to dzieje się max do 12h

Gość mama - to ja
Podstawowym possiłkiem do 6- mieś. jest i tak mleko.

Gość mama - to ja
Nie wiesz za dużo o alergii. Ale z jedym się zgodzę, że 1. na 3. dni 1.

no tak 1 na 3 dni nie więcej :) bo w razie czego możesz nie wychwycić składnika szkodzącemu dziecku tyle że ja na początku bardziej patrzyłam na reakcję układu pokarmowego niż na alergię ewentualną bo raczej nie słyszałam o alergii na marchewkę czy ziemniaka czy kalafiora :D ale jak zaczęłam podawać te mocno alergizujące rzeczy to w dużo większych odstępach czasu czyli np jak dałam pierwszy raz mandarynkę to przez jakieś 5 dni nic nowego nie dawałam tak samo z truskawką było czy czekoladą teraz dostał pierwszy raz orzecha w sensie serek orzechowy to też przerwa z nowościami będzie na jakiś tydzień :)

no to zatrzymam sie narazie na zupie jarzynowej (ją lubi najardziej) marchewce z ryzem i bananie , czyli to co jadl do tej pory a cos nowego wprowadze mu za tydzien i bedze dobrze. ale jeszcze mam pytanie ile tych posilkow oprucz mleka powinnam dawac w ciagu dnia. ba narazie podawalam tylko jako obiad i dzis jeszcze podwieczorek. a sniadanie kolacja itp to dalej mleko ?

Gość a ile wam zajęło zanim
dziecko nauczyło się zjadac łyżeczką? ja dzisiaj pierwszy raz podałam zupkę i mała wszystko języczkiem wypluwa i zastanawiam się ile jej zajmie opanowanie połykania? jak to u was było? mała ma skończone 17 tygodni

Gość pooitt
mnostwo tematow bylo o tym

moj za drugim razem juz sam buzie otwieral ale zdarzalo mu sie jeszcze wypluwac. teraz po kilku karmieniach je bardzo ladnie