Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama dziecka 10 m.

,,Dorosłe,,jedzenie dla dziecka któe zaczełło 10 miesiąc zycia.

Polecane posty

Gość mama dziecka 10 m.

Szanowne Panie. Weszłam na topic mam z marca 2011 i Panie tam piszą,że dają dzieciom jeść własnie dorosłe jedzenie,pierwsze danie zupka drugie to co ,,oni,, nie wmuwicie mi ,ze dajecie dziecku schabowego z kapucha :O. Dlatego pytam jakie dorosłe mieso dajecie dziecku,jak przyzadzone??

Gość Mama Nasturcja
no oczywiście nie chodzi tutaj o schabowego, ale ja odklad syn skonczyl 10 msc wprowadzilam mu obiadku dwudaniowe. Zupy zawsze gotuje sama, natomiast drugie dania ze 2 razy w tyg gotowy sloiczek a tak to tez sama przyrzadzam. syn ma juz rok i je np ugotowany ryż polany sosem koperkowym z ugotowanym kawalkiem mięsa z indyka, cielęcine, czy z kurczaka. Albo np ziemniaki z surówką i gulaszem. Są pewnie produkty ktorych jeszcze nie daję i nie planuję, chociaży smażoneo kotleta :P Ale np na sniadanie jajecznica kanapka z serem wedlina, twarożek, jogurty naturalne, itd.

Gość blue two
o matko, moja dwulatka je jednodaniowe obiady, gdzie takim maluszkom ma sie zmiescic dwudaniowy obiad?

wołowinę daję w gulaszu - miksuję to co my jemy przed doprawieniem i dodaję ziemniaków do środka kurczaka drobno pokrojonego do zup wieprzowinę też miksuję z ziemniakiem, a warzywo kroję w drobne kawałki i dodaję do tego - to tak generalnie ze trzy razy w tygodniu na drugie też słoiki (mają tu egzotyczne dania, które moja lubi a ja jej nie zrobię) co jakiś czas próbuję jej dawać do rąk większe kawałki mięsa, czy warzywa, ale mięsa jeszcze w ten sposób nie je, a warzywo tylko jeśli miękkie córka za tydzień skończy rok

Gość moja córka
moja mała ma prawie 11 miesięcy ale jakoś nie bardzo chce jeść np chleb czy jajecznice. Nie daje jej na silę. Córka źle przechodzi ząbkowanie i są dni że nic nie chce jeść ...wie ciesze się jak zje kaszkę czy zupę.

akurat 2-daniowy obiad mnie nie dziwi, mój ma już 2,5 roku ale od dawna jje dwa dania, z resztą sam się upomina, zawsze pyta "jaka ziupa?" zje pobawi się trochę i się dopytuje co na drugie i czasami jeszcze mnie pogania bo jest bardzo głodny :D oczywiście między zupą a drugim jest z godzinka czy 1,5 przerwy. Mój mimo że jest o tyle starszy to jeszcze nie zawsze zje to co my. gdy gotuję jakieś pulpeciki, gulasz, kotlety to jje z nami ale czasami jak robię coś z półproduktów, gotowych sosów to jemu przygotowuję coś innego. Uważam że jest się tym co się jje a już zwłaszcza u małych dzieci ważna jest zdrowa dieta

my generalnie nie jadamy dwudaniowych obiadów - zazwyczaj ok. 13 jest zupa, a drugie ze trzy godz. później minimum

Gość qwerter
mnostwo tematow takich bylo

Gość f4gtrgvc
up

w sumie to mój synek wcinał w 10 miesiacu duzo "dorosłego" jedzenia - może nie schabowe, bo nawet my jemy je raz na ruski rok, ale na śniadanie kanapkę z pomidorem i szynką, albo twarozkiem, albo łososiem, albo co tam było, do tego jajko po wiedeńsku albo na miękko, albo jajecznica, czasem jakas kiełbaska, albo parówka, zupy gotuje rzadko, ale rosół, pomidorową czy warzywną, to nie gotowałam mu specjalnie, na drugie ziemniaczki z gulaszem , albo ryż zrybą, czy makaron z sosem - tylko że on miał juz 6 zębów wtedy i prawie nie musiałam mu drobić, a papki to by nie zjadł teraz ma 13 miesięcy i już nawet mu nie drobie, tylko normalnie wszystko je - ulubione? ziemniaczki z gulaszem z indyka i mizeria :) a do śniadania oliwki czarne na "zagrychę " :)

Gość do blue two
no jak to gdzie sie ma zmiescic:)moje dziecko je dwa dania odkad skonczylo 7 miesiecy. Teraz ma 2 latka i wazy 13 kg.

Mój długo nie jadł dorosłych 2gich dań,mąż lubi ciężkostrawna,polska kuchnie. Dla małego dostawałam dużo żywnośći eko i z tego przyzdzałam mu posiłki,zupy jadł z nami.

Gość iwona
Witam, ciężko mi sobie wyobrazić dziecko 10 miesięczne jedzące jajecznica czy chleb z szynka moja córka ma 10 miesięcy i ma 2 ząbki jak kupuje jej ciasteczka od 8 miesięcy życia to się dusi przy ugryzieniu większego kawałka a teraz przy takim jedzeniu jak panie podają dzieciom jestem w Szoku

Gość gość
Moja miała 10 miesięcy i miała 8 zębów. Jadła malutkie kawalki kotleta, ziemniaki z sosem i wszystko sama gryzla. Z tym ze moja miała faze na samodzielne gryzienie no gładko zrobionej kaszy nie jadla tylko taka z grudami i to wielkimi :D kanapki z wedlinka drobiowa, jejcznice2na maselku, kanapki z żółtym serem , zupy w całości żadnego blenderowania

Gość gość
Ja dawałam mojej córce w tym wieku tylo sloiczki. I tylko jedno danie, bo dwa dla tak małego dziecka to przesada ( chyba, ze zupa o 12.00 a drugie danie o 15.00 ) Uwazam, ze takie dziecko jest absolutnie za małe na dorosle jedzenie.

Gość gość
Ja uważam, że 10 miesięcy to już spokojnie, żeby niemowlak jadł niektóre potrawy z dorosłego menu. Mój syn ma 9 miesięcy i ma tylko dwa zęby. Dziecko w tym wieku wykształca sobie umiejętność rozdrabniania pokarmów za pomocą mielenia. Naśladuje dorosłych. A to zwykłe mielenie ćwiczy jamę ustną, przygotowuje do mówienia. We wszystkim trzeba znać umiar. Spokojnie można podawać takiemu dziecku pokarmy stałe nie papki. Zacząć od czegoś miękkiego. Chleb, chrupki kukurydziane, ciasteczka owocowe, placki warzywne. Wszystko można zrobić bez jajek, mleka czy cukru. A super przygotowaniem do dorosłych posiłków są ugotowane warzywa. Brokuł, kalafior, ziemniak, dynia. Nie polecam marchewki bo jest twarda.