Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość walironda

ile zajmuje uczenie dziecka jedzenia łyżeczką?

Polecane posty

Gość walironda

Moja mała ma skończone 17 tygodni, pediatra kazał wprowadzać już zupki jarzynowe i przeciery owocowe. Wczoraj podałam pierwszą zupkę łyżeczką i mała wszystko wypluwa, myślę, że jej smakuje bo była trochę zdziwiona i zaciekawiona ale nie płakała i nie odwracała głowy (jak zmienialiśmy mleka i jej nie smakowało to tak robiła). Ile to może potrwać zanim nauczy się lepiej połykać?

bardzo szybko wprowadzacie... karmisz też piersią? mała dobrze przybiera? może to potrwać tydzień, a może i miesiąc, zależy, na ile jej pozwolisz w czasie jedzenia, czy może sobie władować rękę w zupkę, czy dajesz jej łyżkę do zabawy, itd, im więcej doświadczeń i prób, tym szybciej straci zainteresowanie nowością i konsystencją i będzie próbowała połykać ;)

Gość walironda
przez pierwsze 9 tygodni miała karmienia mieszane pierś + mleko, a potem już samo mm Bebilon pepti. Przybiera książkowo i widać , ze jest zdrowym i silnym dzieckiem. Ale przy jedzeniu mam z nią jeden problem - zawsze się mocno denerwuje, chce się najeść szybko , natychmiast i basta! Rzadko kiedy zdarza się, ze je spokojnie, a nie tak jakby miesiącami ją głodzili i wreszcie dali butle i przez to boję się, że ciężko będzie szło to wprowadzanie bo jak się będzie niecierpliwiła to będę musiała jej za każdym razem dac szybko butle...

z tego co pamiętam to mój mały raczej nie miał większych problemów...na początku jakoś nie umiał z tej łyzeczki zebrać i leciało mu po brodzie,teraz jedzenie wygląda super,tylko czesto chce mi łyżkę zabrać, i jest tak zaaferowany jedzeniem że często jak jade mu łyżką do buzi, to on szybciej zlapie ząbkami brzeg talerza.