Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Martyna1804

Dieta NIEŁĄCZENIA

Polecane posty

Witam Was wszystkich serdecznie, Rozpoczynam dietę niełączenia, zdrowe odżywianie wprowadzam w swoje życie już od kilku miesięcy. Kiedyś ważyłam 83 kilo, dziś 63,5, ale marzę o uzyskaniu wagi 59 kg. Z pomocą książki Agnieszki Maciąg "Smaki szczęścia" uczę się jak o siebie dbać i jak wprowadzić w życie dietę niełączenia. Myślę, że co nieco już wiem, jednak inspiracji szukam wszędzie. Chciałabym, żebyśmy tutaj dzielili się radami, szukali odpowiednich przepisów, nowych przypraw, żyli zdrowo stosując odpowiednie łączenie produktów:) Dołączycie się??

Gość krewtta
a cos blizej? bo te nielązcenia sa rozne opisy rożne rodzaje

Jest to dieta doktora Hay'a. Pozwolę sobie zacytować kilka zdań z książki A. Maciąg, aby przybliżyć założenia tej diety. 1. "Jeśli jednocześnie spożywamy zbyt dużo produktów, które powodują powstawanie kwasów (wysokobiałkowych lub o dużej zawartości cukrów), możemy doprowadzić do poważnych zaburzeń" 2. "Doktor Hay zalecił rozdzielenie produktów o wysokiej zawartości białek od produktów o wysokiej zawartości węglowodanów, co oznacza , że typowe dla nas łączenie chleba i sera lub mięsa i ziemniaków jest niewłaściwe. " 3. GRUPY PRODUKTÓW: I. BIAŁKA: Sery-wszelki ich odmiany Jajka-całe jajka i białko Ryby- wszystkie gatunki ryb, skorupiaków i owoców morza Mięso- wszystkie rodzaje i gatunki mięsa, drób i podroby Mleko-o każdej zawartości tłuszczu Soja- i wszelkie jej przetwory, tofu, makaron sojowy, mleko sojowe Napoje-soki owocowe i warzywne, herbaty owocowe, białe i czerwone wino, szampan II. WĘGLOWODANY Zboża-żyto, jęczmień, pszenica, owies, orkisz, ryż, pęczak, kasza gryczana, kasza jęczmienna, kasza jaglana, kasza manna, kuskus, kukurydza Produkty zbożowe-mąka, chleb, płatki zbożowe, otręby, wyroby piekarnicze Makarony-wszystkie, z wyjątkiem sojowego Warzywa-ziemniaki, skorzonera, bataty Owoce-banany, figi, daktyle, kasztany jadalne, suszone owoce, z wyjątkiem rodzynek MIÓD, CUKIER, MELASA, SYROP KLONOWY, SŁODYCZE III.NEUTRALNE Warzywa-wszystkie surowe i gotowane warzywa liściaste, korzeniowe, owocowe i kapustne, bulwy, wszystkie rodzaje sałat, grzyby Kiełki Owoce-wszystkie świeże i mrożone, suszone rodzynki Przetwory mleczne - wszystkie zakwaszone przetwory mleczne, masło, jogurt, kefir, śmietana Zioła Nasiona, orzechy, pestki Tłuszcze roślinne- wszystkie oleje i oliwy Żółtka jajek,środki żelujące, świeże i suszone drożdże, przyprawy, musztarda i chrzan PRODUKTY Z GRUPY 1 ŁĄCZYMY TYLKO Z PRODUKTAMI Z GRUPY 3. PRODUKTY Z GRUPY 2 ŁĄCZYMY TYLKO Z PRODUKTAMI Z GRUPY 3 NIE MOŻNA ŁĄCZYĆ GRUPY 1 Z 2. OWOCE NAJLEPIEJ JEŚĆ OSOBNO, NIE ŁĄCZYĆ ICH ZE SOBĄ. OWOCE NAJLEPIEJ JEŚĆ CO NAJMNIEJ GODZINĘ PRZED LUB PO POSIŁKU. To takie podstawowe założenia, pytajmy się wzajemnie o każde wątpliwości, wymieniajmy się radami, przepisami.

witam serdecznie- podoba mi się taki sposob odżywiania tylko ja uwielbiam platki, otreby z mlekiem albo z mlekiem sojowym a tu nie można i tu mam maly problem

A może owsianka na wodze? W książce A. Maciąg jest na nią mnóstwo sposobów i w przeciwieństwie do naszych wyobrażeń podobno jest rewelacyjna. A jeśli to Cię nie przekonuje to może mleko zastąpisz jogurtem naturalnym z dodatkiem owoców, płatków?? Myślę, że wszystko da się jakoś rozwiązać. Gdybyś potrzebowała konkretów pisz...poszperam w książce.

Jeśli chodzi o ilość , nie ma ściśle określonej- od 3 do 5, w przypadku nasilonego głodu wspomóc się garścią migdałów, owoców itd:) Tylko nie łączyć:)

Gość podoba mi sie ta dieta ale
nie mozna laczyc jajka z chlebem szkoda

wiem ze moge ale z mlekiem jest najlepsza , na wodzie raz jadlam ale to nie to samo , z jogurtem owocowym można ? bo to jest jescze w miare dobre ja jestem na 1000 kcal ,ale chce pzrejsc na inna diete nie chce liczyc ciagle kalori stopka moja jest nieaktualna bo schydlam jeszcze zmienie w poniedzialek ja sie z\waze na czczo

Pamiętajcie również o tym, że to nie tylko dieta, to sposób na nowe życie, w którym niczego nie musimy sobie odmawiać,a jedynie uczyć się nowych kombinacji. A. Maciąg opisuje, że jej brat w ciągu roku schudł na tej diecie 36 kilogramów, a jego żona 23:)

Jeśli chodzi o jogurt owocowy to pewnie i można, ale czy warto?? Przecież tam jest mnóstwo cukru, barwników..Lepiej dodać odrobinę miodu, który nie spowoduje wzrostu wagi, a działa zbawiennie na nasz organizm i zjeść te płatki z jogurtem naturalnym. Dosyp sobie odrobinę żurawiny i słodki smak powstanie sam:)

wiem ja mam malutko juz do zrzutu i dlatego chcę sie przestawic na zdrowy tryb odżywiana i myśle ze tu schudne wiecej ( przez 3 dni schudalm 3 kg ) wiec mam mniej niz na stopce zobacze ile jutro bedzie bo prawie nie jem nic ( wynik stresu ) stres pomału mija wiec będzie lepiej tylko

W każdej diecie są jakieś ograniczenia, tu akurat minus dla miłośników chleba z jajkiem, ale myślę, że jest mnóstwo innych rozwiązań i dużo innych możliwości: Głowa do góry

Niejedzenie to największa głupota. A dieta niełączenia to moim zdaniem nowy etap i najlepszy wybór na zdrowe życie...Pamiętajcie jednak, żeby mimo wszystko wybierać dobre produkty...co z tego, że nie połączycie białego chleba z serem, a zjecie go z pomidorem, ale pamiętajcie , że to zawsze będzie biały chleb i jedząc go nie zdziałacie cudów...Sięgnijcie lepiej po orkiszowy:) Czytajcie etykiety!!!

ja moge spróbowac od jutra jutro sie zwaze i zmienei stopke :) moze piszmy co zjadlysmy ( bo wiadomo że na początku trudniej) wiec mozna sobie coś doradzic czy dobre menu czy cos nie tak

Jestem otwarta na propozycje. I proszę nie zdziw się jak przez kilka dni diety będziesz miała wyższą wagę,ale skoro teraz jesz bardzo mało to normalna kolej rzeczy, ale po kilku dniach waga wróci do normy i na pewno zacznie spadać.

Gość krewtta
a lody do czego zalicza się? i np galaretki owocowe bo wiadmo czasem najdzie taka ochota

Gość krewtta
do węgli :) doczytałam

Gość kjs111
znowu nieczynny topik