Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mało wie dużo chce a nie umie

mam kilka pytań dotyczących lustrzanek

Polecane posty

1. gdzie najlepiej jest kupić, czy sklepy typu media markt są dobre? albo w innym hipermarkecie w dziale z takimi sprzędami? czy może w sklepie gdzie tylko sprzedają aparaty, gdzie najtaniej? 2. chodzi mi o kilka podstawowych pojęć :) co to dokładnie i do czego służą matryca czułość ISO i RGB moduł autofocus i inne o których nie wiem ile kosztuje sam obiektyw? w zestawie za 2 tys chyba go nie ma? byłabym wdzięczna gdyby ktoś mi to wyjaśnił

Gość tam gdzie najtaniej
w media markt czy w foto jockerze np. canon eos 500d to bedzie zupelnie ten sam aparat :D ad. 2 natryca to najwazniejsza rzecz z tego co piszesz wynika ze jestes laikiem wiec kup sobei zwykly kompaktowy aparat tylko nie hybryde bedzie taniej a i zdjecia moze beda ladniejsze niz z lustrzanki bo lustrzanka do trybu auto nie jest przystosowana. obiektyw kosztuje od 300zl do przynajmniej kilku tysiecy ale sadze ze sa drozsze tylko ja ich nie widzialem. w zestawie za 1,5 zl jest objektyw i to czesto ze stabilizacja np. canon eos 1000 z obiektywem 18055is. to is w canonie i stabilizacja obrazu jak skrot wskazuje w nikonie jest to vr bo tam maja takie pojecie jak redukcja drgan w sony nie ma nic bo sony wymyslilo sobie cos takiego jak stabilizacja w korpusie :D to niezla sciema ale marketingowo mistrzostwo swiata. jesli koniecznie chcesz lustrzanke to kup z obiektywem gotowy zestaw ale nie z tym 18-55 a z tym 18-105 sa niewiele drozsze a duzo lepsze. takie zestawy ma canon 500;550;600 oraz nikon d5100,d90 w d90 sa nawet jeszcze lepsze objektywy. to sa zestawy dla amatorow. jesli chcesz kupic jak najtaniej to canon 1000 lub 1100. tylko nie sony.

Gość jerqa
ja kupilam przez neta a odebrałam w sklepie mixelektroniks zapłaciłam z 300zł taniej

Gość kicic icic
gdybyś znała się na fotografii to byś wiedziała o co chodzi w tych pojęciach a poza tym lustrzanki są dla profesjonalnych fotografów

oj co nieco wiem o tych pojęciach, ale myślałam że może ktoś wytłumaczy mi to trochę jaśniej... jak dla chłopa :P

poza tym ciężko się znać nie mając styczności z tym, dobrze byłoby gdyby mi ktoś to przybliżył, a posiadanie lustrzanki też może mi pomóc co nieco

Gość Elaine Blath
jak dla chłopa- najwidoczniej lustrzanka nie jest ci teraz potrzebna, do cykania fotek na wakacjach wystarczy porządny kompakt, lustrzanki są dla osób, które coś wiedzą. zaoszczędzisz kasę i kilogramy do dźwigania. poczytaj trochę książek, idź na kurs i wróć za jakieś dwa lata do tematu lustrzanki. minimum dwa lata.

Gość Elaine Blath
a porządny obiektyw kosztuje przynajmniej 2-3 tysiące, taki profesjonalny nawet kilka razy tyle.

nie pytam o radę jaki aparat kupić. jeżeli nie chcecie mi odpowiedzieć na zadane pytania to nie, koniec tematu, sama zdecyduję co kupię

poza tym na kursie trzeba mieć swoją lustrzankę, więc i tak bym ją musiała kupić i tak

Gość tam gdzie najtaniej
no właśnie o to chodzi że najpierw trzeba kupić właściwy dla siebie i to najistotniejsze o co możesz spytać. na resztę pytań znajdziesz odpowiedz w wyszukiwarce więc nie widzę sensu tracić czas na pisanie czegoś o czułości co możesz szybciej przeczytać niż ja napiszę. zresztą dla laika to i tak będzie czarna magia. w jednym miejscu sie pomylilem miało być 18-135 is to uniwersalny i niezły obiektyw który można kupić w zestawie z canonem. widzę że teraz aparaty są dośc drogie ze wzgledu na euro ale to martwy sezon więc radzę poczekać aż cena takiego canona eos500 lub 550 z obiektywem spadnie do 2,1 tys. zł. obserwuję ceny aparatów od dawna i wierz mi że na pewno będą niższe bo one zmieniają się dość często. dobrze też kupić aparat gdy wchodiz nowy model. stary model zazwyczaj jest sprawdzony a dużo tańszy i uniknie się takich usterek jak były np. w nikonie d5000 przy okazji płacąc mniej. poluj na canona eosa 500d już wychodzi z obiegu będzie można kupić za tyle ile masz a to dobry i uniwersalny aparat to sobei poszpanujesz bo do robienia zdjęć dla ciebie jak napisalem na wstępie najlepszy byłby dobry kompakt w stylu fuji s200.

Gość szelelke3
to ja mam też pytanie jak widze że jest tu spec, mam pytanie o lustrzanke albo raczej dobry kompakt czy coś do 2 tys albo tańszego, mam dość cyfrówki która ma jużswoje lata, wszedzie są piksele już i aberracja spora... foty w większości obrabiam w ps, uwielbiam ten program, często nim da sie wyłuskać lepszą jakos nniz pierwotnie, ale pytanie mam o prosty niedrogi aparat, dodam że nie chodzi mi o szpanowanie, tylko na mój własny użytek - do robienia fot zarówno w domu jak i w plenerze, przedmioty, krajobrazy i ludzie...

Gość izabella2011
jutro chce kupic swoja pierwsza lustrzanke. zdecydowalam sie na canona eso 500 d. jestem amatorka, ale przestala odpowiadac mi jakosc zdjec robionych moim starym kompaktem. zastanawiam sie, czy lustrzanka to nie za duzo dla mnie. nie mam zapedow artystycznych, ale zalezy mi na dobrej jakosci zdjeciach. czy dobry aparat cyfrowy moze dorownywac jakoscia lustrzanek? czytalam duzo pozytywnych opinii o eso 500d i jest to aparat na moja kieszen. czy trudno sie obsluguje lustrzanki?

tam gdzie najtaniej -> tylko że w MM dostanie może i o 20-30 zł taniej ten aparat ale bez futerału dodatkowej karty pamięci a czasami nawet bez akumulatora i/lub z jeszcze gorszym obiektywem niż standardowy dołączany do aparatu ;]

Gość tam gdzie najtaniej
nie napisałem że ma kupić w sklepie dla idiotów tylko tam gdzie najtaniej. zakładam że mam do czynienia z rozsądnym i myślącym człowiekiem więc sobie obliczy czy tam gdzie oferują kartę gratis ona jest gratis czy jednak nie. z reguły tam gdzie aparat jest z pokrowcem i kartą to jest on droższy niż aparat i pokrowiec oraz karta kupione oddzielnie. do zestawów oferują najgorszy szmelc czyli karta firmy xcxxvc i pokrowiec ręcznie wyrabiany przez małego chińczyka z prześcieradła :D moim zdaniem za taką kasę to najlepszy właśnie canon 500d taniej można kupić canona 1000. nikony dobre zaczynają się od 3 tysięcy. sony ja osobiście nie polecam właśnie ze względu na ściemę ze stabilizacją w korpusie. w media markcie na pewno będą polecali sony i zachwalali tę stabilizację że nie trzeba płacić za obiektyw ze stabilizacją drgań. oni chyba mają jakąś umowę z sony na szkolenia bo o żadnym innym aparacie nie potrafią powiedzieć nic z sensem a o sony opowiadają jak katarynka. tak naprawdę to za tę cenę nie ma dużego wyboru więc i nie ma dylematów a początkującemu najłatwiej kit sprzedać. i nie znam się na fotografii za bardzo tylko na aparatach bo je sprzedaję :D stąd brak wiedzy na temat obiektywów za 10 tysięcy bo takich prawie nikt nie kupuje w tym kraju . produkt najczęściej chwalony i sprawdzony przez lata to właśnie canon 500 i canon 1000. wielu lubi i chwali nikony ja ich nie doradzam ze względu na to że bardzo duży odsetek ich się psuje. gdyby nie to to miałbym ogromny dylemat między tymi firmami. w wyższej półce nikon moim zdaniem jest lepszy i mniej awaryjny od najtańszych swoich modeli więc tu byłby poważny dylemat czy nikon czy canon. w kompaktach jest ta sama zależność nikon nie jest gorszy od canona ale na jeden zepsuty canon przypada 10 nikonów i dwa fuji. i nie słuchajcie sprzedawców czy to w media markatach czy w sony center bo każdy doradza to co ma doradzać czyli to czego chce się pozbyć albo to na czym jest najwyższa marża. na uczciwość to można liczyć co najwyżej w małym sklepiku który prowadzi pasjonat. w każdej sieciówce doradzają to co mają wypychać z magazynu. warto samemu czytać opinie w końcu żyjemy w dobie internetu a nie liczyć na redę sprzedawców. to samo w pytaniami o czułość będą coś klepać ale niekoniecznie z sensem bo wiedzą że skoro klient pyta to nie wie więc leją wodę. czyta się samemu a do sklepu idzie kupić dlatego warto kupić tam gdzie taniej. taka moja rada wsłuchując się w to co gadają sprzedawcy dochodzi się do wniosku że sami sobie zaprzeczają :D . ktoś inny może mieć inne podejście.

Gość izabella2011
ostatnie pytanie, czy dobrym kompaktem mozna robic jakosciowo takie same zdjecia? dajmy na to kupie dobry kompakt zamiast sredniej lustrzanki. czy jednak lustrzanka to lustrzanka i kompakt nie bedzie w stanie jej dorownac?

zależy co się fotografuje i w jakim celu (czytaj czy zdjęcie będzie miało zmniejszana rozdzielczość czy liczy się jak najlepszej rozdzielczości)

Gość izabella2011
zdecyduje sie jednak na lustrzanke. kompakty robia "plaskie" zdjecia, gdzie zarowno tlo jak i pierwszy plan jest rowny, a lustrzanki daja mozliwosc robienia zdjec gdzie np tlo jest rozmazane. i o to mi chodzi :)

Gość lord stront
A po cholerę Ci rozmazane tło?

Gość izabella2011
zeby zdjecia byly dobre jakosciowo. ostrosc idzie na pierwszy plan a to co niepotrzebne rozmyte

Gość tam gdzie najtaniej
zdecyduje sie jednak na lustrzanke. kompakty robia "plaskie" zdjecia, gdzie zarowno tlo jak i pierwszy plan jest rowny, a lustrzanki daja mozliwosc robienia zdjec gdzie np tlo jest rozmazane. i o to mi chodzi - aby tak robić trzeba umieć robić a czy ty do tego poziomu dojdziesz to nie wiem. amator zrobi lepsze zdjęcie kompaktem bo kompakt sam robi zdjęcie a lustrzanką najpierw trzeba wiedzieć jaki obiektyw jakie ustawienia dopiero robić. rozmazane tło możesz zrobić w programie graficznym. moim zdaniem to żadna zaleta tło jest rozmazane bo być musi ponieważ ostrośc ustawa się na czymś co jest bliżej lub dalej stąd inne elementy są rozmazane. to nie jest zaleta ale konieczność :D każdy wolałby taką samą ostrość na zdjęciu jak i na tle ale to niemożliwe. kompakt ustawia ostrość uśrednioną i wszystko jest tak samo ostre ale dla większości osób to niezauważalne jak również kompaktem nie robisz zdjęć z 50 metrów więc zazwyczaj na danym zdjęciu wszystko ma podobną ostrość. dodatkowo kompakt sam dobiera balans bieli a od tego zależą kolory na zdjęciu. w kompaktach wcale nie musisz mieć ustawień auto więc na początek można samemu dowiedzieć się co to jest ten balans bieli i samemu ustawiać(na większości żarówek jest podawana wartość tę samą wartość ustawiasz w aparacie jako balans bieli i masz naturalne kolory). część aparatów nasyca kolory albo utrwala inne niż są dlatego że balans bieli nie działa w trybie auto jak powinien.robiąc zdjęcie tego samego róznymi markami aparatów mamy inne zdjęcia. w lustrzance trzeba wiedzieć co jest po co i jak ustawić. tu tryb auto nie działa jak w kompakcie i skończy się tak że na zdjęciu będziesz miała pół twarzy ostre a pół rozmazane albo ostre tło a rozmazaną twarz :D pewnie nawet nie wiesz czym się rózni zdjęcie zapisane w jpg a czym w rav itd. proponuję najpierw czytać i jeszcze raz czytać a później kupić lustrzankę jeśli to cię zainteresuje. jak już wybierzesz model to kupić tam gdzie najtaniej jak już napisałem ten sam aparat można kupić w super sklepie a być może nawet w biedronce to nie ma znaczenia. kupuje się tam gdzie dają gwarancję i jest tanio.opowiadań doradców nie ma sensu słuchać tym bardziej jeszcze przepłacać za towar po to aby słyszeć kity które opowiadają po to aby sprzedać sprzęt który im zalega. jeszcze jedna rada nikon kiedyś do jednej z lustrzanek bodajże d1000 dodawał książkę można ją było kupić za grosze ok. 30zł dotyczyła lustrzanek. warto kupić poczytać i się zastanowić. pewnie znajdziesz używaną taniej. taka czarna na okładce nikon. tylko się nie pomyl i nie kup tej która dodawali do kompaktów ta do kompaktów to było kadruj z głową. z drugiej strony w tej do kompaktów też można poczytać o podstawowych rzeczach. ta do lustrzanek to było coś radość z fotografowania czy jakoś tak.

Gość izabella2011
zdecydowalam sie na canona eos 500d. w sklepie dostane taka za 2200. mialam do wyboru jeszcze eos 600d ale stwierdzilam, ze to bylbyby niepotrzebne 300 zł w plecy, bo roznice miedzy tymi dwoma aparatami dostrzeglby chyba tylko profesjonalista. wiem, ze sporo pracy mnie czeka, ale mysle, ze dam rade :)

poprostu porównaj ceny lustrzanek w różnych sklepach, najpierw wybierz sobie model jaki chcesz kupić a potem zobacz ile kosztuje w różnych sklepach. a jeśli chodzi o dobry sklep z obiektywami to mogę Ci polecić foto-tip, dość konkurencyjne ceny tam mają. Często zerkam na akcesoria różne.

Gość gość
czemu zniechęcacie dziewczynę do lustrzanki? ma ambicje niech kupuje i się uczy. kompakty są dla debili. najlepiej kup sobie jakiś dobry poradnik o fotografii i w mig się nauczysz. a co do sklepów - ja kupowałam w sklepie internetowym i zaoszczędziłam 500 zl w porównaniu z MM

Gość gość
a gdzie kupiłaś na tym sklepie internetowym, że miałaś 500 zł taniej??

Gość Filip_z
Niedawno dotarła do mnie kamera GoPro kupiona na stronie www.androsat.pl i jest okej. Sprzęt nowy, oryginalny, wszystko działa tak jak w opisie produkty na stronie. Jestem bardzo zadowolony bo w sumie udało się tutaj trochę zaoszczędzić na tej inwestycji.

Gość gość
Fajne lustrzanki można znaleźć też w sklepie internetowym http://digital24.pl Oprócz tego mają bardzo miłą i kompetentną obsługę, która potrafi pomóc.

Gość LangMark
Wszystkie sklepy są dobre, tylko każdy ma inną cenę :D Jeśli chcesz mieć ceny hurtowe to musisz wejść na www.dziobacz.pl Oni omijają marżę sklepową w sprytny sposób. Dzięki nim jest trochę hajsu do przodu, wkońcu dwie stówki piechotą nie chodzi :P