Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dagmarkaaa

1,5 roczny niejadek-jadlospis

Polecane posty

Gość dagmarkaaa

córka ma 1,5 roku.Od paru tygodni grymasi przy jedzeniu.Wazy 12,2 kg jej jadlospis to: rano 150 ml mleka 9 twarozek z owocami 170 gram około 11 zupka -zjada około 120 ml 14 drugie danie zjada około 150 gram 17 nalesnik z dzemem lub owoce z kleikiem 19.30 kolacja dwie kromki chleba -jedna z serem lub szynką druga z dzemem w miedzyczasie zjada herbatniki hippa , baton owocowy , jakiś owoce typu kiwi.Pije dosyc duzo 800 ml wody z dodanym sokiem z herbapolu Mamy napiszcie jadłospis waszych 1,5 roczniaków bo ja się martwie ,że moja je za mało.Pozdrawiam

Gość a ja powiem tak,ze
moja córeczka jest młodsza,ale nie wydaję mi się,żeby Twoje dziecko mało jadło,jak dla mnie jest ok.

Moim zdaniem Twoje dziecko je całkiem dużo. 2 kromki na kolacje? Moja 4 latka zjada jedną i to niecałą. Poza tym je może tyle samo co Twoje dziecko i nie uważam jej za niejadka.

autorko chyba przesadzasz, moja corka nie zje nawet polowy z tego co napisalas a jest ponad rok starsza i wazy 13,5 kg. Dzis dla przykladu zjadla; pol parowki na sniadanie, nic na obiad, jakies 3 widelce makaronu, 7 plastrow ogorka malosolnego i teraz 3 lyzeczki ryzu i kawalek kurczaka (wielkosci mojego paznokcia). Wypila jakis litr wody i i kilka lykow soku z woda. Standard:-) Dzieci w tym wieku maja takie fazy, im wiecej bedziesz wydziwiac tym mniej dziecko bedzie jadlo. Ale tak jak mowie, Twoje dziecko wcale na niejadka nie wyglada

Poza tym moje dzieci po skończeniu okresu niemowlęcego jedzenie przestało fascynować i jadły mniej. Nie martw się, przy takim jadłospisie jak podałaś napewno nie zagłodzi się :)

Gość mama niejadka
Chcialabym takiegoo niejadka, mój synek ma 20 mcy, ponad 86cm i ledwo ponad 10kg, zebra na wierzchu a na plecach siniaki mu się robia od kregow kregoslupa A co do jadlospisu to roznie ale pierwsze sniadanie zazwyczaj nic nie chcę, czasami da się namowic na pol parowki lub dwa malutkie kwadraciki kanapki z szynka czyli mniej niż pol kromki. Potem jakis serek typu bakus, oczuywiscie caly czas proponuje zdrowe konkrety ale z marnym skutkiem, czasami jakies pol banana. Na obiad to max kilka lyzek zupy lub kawalek miesa z ziemniakami. A kolacja to podobbie jak sniadanie, bywa że niestety nic.

Gość a to ja.....
O Boże ile ja bym dała żeby mój 4 letni synek tyle jadł. Mój syn ma w marcu 4 latka a waży 14,7 kg.

Gość dagmarkaaa
znowu mi się wydaje ,że ona nie je tak duzo.Mamy napiszcie co i ile jadza wsze dzieciaki ???

Gość jak najbardziej oka
moja mala ma 1,5 roku i wazy 9kg w porywach do 9,2:/ gdyby Ona tak ladnie jadla to bylabym szczesliwa:) moja nie pije mleka, nie je kaszek, grysiku, prawie wcale chleba ehm w kazdym razie z jadlospisem Twojej corki jest wszystko oka:) przynajmniej moim zdaniem

Gość lena #
ja bym chciała by moje dziecko tak jadło mój ma 2,5 roku i codziennie chce jeść pomodorową z kluchami

Gość jak najbardziej oka
moja zjada: 9:00- sniadanie, parowka plus chleb z maslem (parowka zjedzona, chleb zostawiony ;) ) /pol kielbaski/ kromka z serem i szynka/jajko/jajecznica z szynka/ kromka z dzemem/jagodzianka 11:30- serek/pol banana/chrupki zbozowe/krazek ryzowy- ogolnie jakas przegryzka :) okolo 13:00- obiad: miseczka zupki(te bardzo lubi wiec zjada czasem 2 porcje) /drugie danie po dzemce jakis deserek, lub paluszkowy kabanos na przegryzke, czasem owoc, czasem warzywo, czasem slodycz, budyn lub galaretke okolo 19 kolacja- zazwyczaj cos co daje na sniadanie ale czesto jest tak, ze nie potrafie zmusic jej do zjedzenia czegokolwiek, wymyslam rozne potrawy, doprawiam ziolami, dodaje duzo warzyw, ktore uwielbia zeby zachecic i nic- jak ma dzien niejadka to nic nie zadziala. Czasem wypije pol kubeczka kakao, ale tylko i wylacznie ze slomki, z niekapka nie wypije :/ za to po dniu niejadka, przychodzi dzien wciagania wszystkiego, jak odkurzacz;) wredy zje i 2 porcje zupki, a gdy wstaje po dzemce zjada 2gie danie i deser za jednym zamachem:D wiecznie slychac od nieja "am, am, am" a ja szaleje z radosci :D

chciałabym, żeby moja córcia tyle jadła. Moja mała śniadań zazwyczaj nie jada, na deser o 11-12 zjada serek, albo owoc, na obiad o 14-15 zjada polowe albo 1/3 tego co jej podam, a dostaje male porcje. Na podwieczorek zjada pol jablka a z kolacja bywa roznie, albo wcale albo zje troche kaszki, lecza albo suchy chleb. Na noc wypija 230 mleka i o polnocy jeszcze 170 ml mleka. Poza tym pije duzo wody, slodycze dostaje od swieta. Ma prawie 16 msc i niecale 10 kg. Jak macie jakies przepisy dla Tadka niejadka na sniadanie to bardzo prosze o podanie, bo ja juz nie mam pomyslow. Kanapki odpadaja, na nie to nawet patrzec nie chce :)

Gość karac za złe zachowanie
to jest niejadek ?????? zerknij do slownika wyrazów obcych dla siebie, kto to jest niejadek. Twoje dziecko je za 3 niejadków

Izabelka czy Wy rozumiecie slowo niejadek ?? moje dziecko ma 3 lata, wazy 12 kg. Niejadek bo : z rana zje trylko pol kromki chleba z niczym zazwyczaj.czasem szynka, czasem dzem. dopoludnia tylko sok albo herbata/ z obiadu tylko ziemniaki albo makaron albo kotleciki. na wieczor moze zje chlebek albo kawalek ciasta.I tyle.Owocow, warzyw nie je. Mleka nie pije odkad mial roczek. To jest niejadek a nie to co Wy wypisujecie. Wasze dzieci jedza tyle ile potrzebuja ale jedza.Przesadzacie

Gość KIŚĆ Winogronek
jakby moja corcia tyle jadła to skakałabym z radości, ma 17 m-cy, na śniadanie zjada kromkę chleba z masłem albo nic, w międzyczasie przegryza płatki śniadaniowe, zje trochę zupy, moze 100 ml, potem drugie danie, jak ma humor to zje 150 g a jak nie, to dwie łyżeczki, trzy, albo wcale, wszystko wypluwa, na wieczór pije 230 ml mleka, w nocy budzi się z dwa razy i za każdym razem 180 ml, moze to mleko ją trzyma, nie wiem, waży 10 kg i mierzy 80 cm

Gość edyta p
NIEJADEK To jest moje 5 letnie które jak już pisałam w innym wątku je tylko mleko ser żółty ziemniaki i jogurty. Zero warzyw chleba zup itd. Ja skakałabym z radości gdyby moje dziecko tyle jadło

Gość to żart jakis chybaaa
moim zdaniem twoje dziecko je za dużo :o moje ma 1,5 roku i je może połowę a nie jest niejadkiem, ani na niedożywioną tez nie wygląda - przeciwnie :D Dodam jeszcze, że staram się robić zbilansowane posiłki. Dużo warzyw, jakiś owoc każdego dnia. Zero słodyczy oczywiście a dopicia tylko wodę.

Gość to żart jakis chybaaa
łoooo matkooooo to mnie zmyliliście :D:D temat jest sprzed roku:D

ciekawe czy Ty tylko piszesz wode przez caly dzien ? biedne dzieci, hernata to juz nagle takie zło ? sok czasem ? sama nie pij kawy , herbaty, wina itd

Karać za złe zachowanie- moja corka tez ma 3 lata i wazy 12 kg. je tak samo jak twoje dziecko.

Gość yetichaaa
No i co to za niejadek? Mojej coki za niejadka nie uwazam,a zjada na sniadanie w porywach cwierc kromki chleba z jakims smarowidlem,wypija troche kakao,z 10 oliwek bo to akurat uwielbia,czasem kilka pomidorkow koktajlowych i byloby tego. Na talerzu jest wiecej,ale ona nie chce. Na obiad tak ze 3 lyzki makaonu nabprzyklad,no jak sa nuggetsy,to zje z 5, w ogole panierowane rzeczy,ale takie gole zdrowe to moge zapomniec. Do tego surowke to tylko jak jest marchew z jablkiem,a i to nie zawzze - a czasem cala kupe,zalezy. Na kolacje to jakis jogurt laskawie i toche chleba. Tak pytamy,co chce i jak odpowie twierdzaca,to dajemy. W miedzyczasie jakis owoc,to tak ledwo skubnieorzechy czy toche bulki drozdzowej to juz bardziej. Nie cuduj,nie zaglodzi sie

Gość Do izabela.k
Po co ty odswiezylas tak stary temat?

Gość poiuytrew
Jejku, wychodzi na to ze ja kompletnie zle zywie moje dziecko.wiekszosc z was pisze o sniadaniu o 9,moj 1,5 roczny syn wstaje o 6.30 i juz krzyczy am,wiec zazwyczaj dostaje mleko ok.100 ml,o 9 danonka z herbatnikiem i idzie spac.o 12 podaju mu zupe z ktorej zjada z 4 moze 5 lyzeczek, i zupa i tak zazwyczaj laduje w kibelku..za to jak tylko wyjdziemy to moj syn zjadaszystko, od chrubek po sucha bulke,duzo wtexy tez pije i oczywicie po powrocie na obiad zjada rowniez po 4 lyzeczki..najgorsze ze nie toleruje moijej kuchni i normalnych obiadow a jedynie sloiki...obiad zajada tak o 15,potem jakiegos banana,herbatnija,czasem budyn,kawalek jablka i wcio'dopiero o 20 pine mleko zalwdwie 80,100 mll a i czasem tego nie dopija..wazy 12 kg

też wydaje mi się, że odpowiednio je. Na pewno nie za mało. Mój co prawda młodszy ale je tak: śniadanie mleko ok 250 i kanapka kromka chleba do tego wędlina II śniadanie owoc najczęściej banan obiad zupa albo drugie danie ostatnio ma okres nie jedzenia więc 5-7 łyżek kolacja owsianka z owocami lub jaglana/kasza kukurydziana z warzywami/ jogurt z waflem ryżowym i to samo co z obiadem max 7 łyżek

Gość gość
dagmarkaa ty sie lecz jak to niejadek jest, chyba ze sama wazysz 150 kg i chcialabys zeby dziecko poszlo w twoje slady

Gość gośćmonia0901
Mój syn ma 17 miesięcy i na śniadanie wypija 150 mleka albo pół paroweczki małej bez chleba bo ogólnie nie lubi pieczywa o 11 zje pół banana albo kawałeczek jabłka gdy przychodzi pora obiadu to wszystko wypluwa i przed drzemka o 14 chce tylko mleko i jak wstanie to zje kawałek ciastka i mogę zapomnieć o tym żeby zjadł coś i dopiero o 20~21 zje plasterek szynki i znowu mleko 180ml. To jest niejadek!

Gość gość
i właśnie takie matki jak ty hodują otyłe dzieciaki... kobieto twoje dziecko super je i nie próbuj jej przekarmiać. mój to dopiero niejadek, oprócz mleka 3-4 razy na dobę i to też nie taką porcję jaka powinien tylko mniejszą zjada w ciągu dnia dwa serki danio jakąś zupkę ( najchętniej rosół, brokułowa lub ogórkowa) i ewentualnie jakąś kaszkę z owocami, samych owoców nie chce ruszyć. nie je też żadnego mięsa w sumie to w ogóle drugiego dania nie chce ruszyć, nawet jak jest zupka za gęsta to grymasi. o chlebie nawet nie mam co marzyć.

Gość MamaNiejadka
Witam. Ponawiam ten temat. Jestem mama 1,5 rocznego chłopca. Jest strasznym niejadkiem. Czasami już nie mam siły i chce mi się płakać. Wczorajsze jedzenie synka to: rano kaszka (połowa przygotowanej porcji), później jogurt, 2 małe łyżeczki obiadu i na kolację 1/3 kromki chleba z pomidorem. Nic innego nie chciał jeść. Podobnie wygląda każdy inny dzień. Macie Mamy jakieś rady jak zachęcić dziecko do jedzenia?

Gość gość
wprawdzie mam dwulatka ale takze niejadka, polecam strone mamachef.eu, sa tam super przepisy które sprawdzilam na swoim synku. Moze takie urozmaicenie pomoze:)

Gość MamaNiejadka
Spróbujemy :) Dzięki :)