Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama małej dziewczynki........

Ile odczekać od zapalenia oskrzeli i antybiotyku do szczepienia?

Polecane posty

Gość mama małej dziewczynki........

Witam, Chciałabym się poradzić w kwestii szczepienia. Moja coreczka ma 3 miesiące. Została zaszczepiona mając 6 tygodni Infanrix Hexa, a dwa tygodnie później Prevenarem. Oba szczepienia zniosła b. dobrze. Niestety przyplątało się do naszego domu jakieś świństwo i maleńka zachorowała. Od początku była pod kontrolą lekarza, po pierwszych symptomach kaszlu. Niestety nie udało się wziewami i syropem zatrzymać choroby i w 5 dobie choroby, po zaostrzeniu objawów, lekarz stwierdził początki zapalenia oskrzeli i włączył antybiotyk Zinnat na 7 dni. W ubiegłym tygodniu wypadał nam termin drugiego szczepienia Infanrix Hexa. Rezcz jasna szczepienie zostało przeniesione. Mała dziś skończyła antybiotyk, nadal ma syrop prawoślazowy i nebulizacje. Ogólnie stan poprawiał się, a wczoraj radykalna poprawa. Mała już prawie nie kaszle, odzyskała apetyt itd. Moje pytanie jest takie, czy jeśli zdecyduję się na szczepienie 3 lutego, to będzie już bezpiecznie?? To jest 19 dni od zakończenia terapii antybiotykiem. Tym, ktorzy chcą mi poradzić, żebym zdała się na pediatrę dziękuję. Wiem, że lekarz ma swoją wiedzę, ale ostrozności nigdy za wiele i chciałabym poznać opinię innych mam. Ze starszym synkiem nigdy nie mieliśmy takich problemów. Był szczepiony zawsze w terminach, nie chorował, nie było żadnych wątpliwości. A teraz waham się, jaki czas jest optymalny, żeby dziecku szczepieniem nie zaszkodzic. pozdrawiam

jak ja byłam w takiej sytuacji to czekałam 2 tyg od końca antybiotykoterapii tak na wszelki wypadek i zawsze było ok :)

Gość to ja anonimowo
nasz pediatra kazal odczekac 6tyg

Gość około
3 tygodni

Gość ulilaaaaaaa111
Moja młodsza córcia strasznie chorowała, Po antybiotykach czekałam 2 tygodnie na szczepienie, ale było też tak że dostawała po 3 miesiącach od terminu bo ciągle coś ją łapało.

Gość my mielismy............
podobnie,zapalenie oskrzeli z antyb.Lekarka powiedziała ,ze musi upłynąć min 3 tyg.do następnego szczepienia.

Gość podobno po antybiotyku
mozna szczepic tydz ( zalezy jaki ) . Tu bardziej chodzi jaka byla infekcja i czy dziecko zdrowe niz sam fakt brania antybiotyku . Po zapaleniu oskrzeli chyba powinno sie oczekac dluzej .Spytaj lekarza .

nam lekarka mówiła że po antybiotyku 6 tygodni- zeby się dziecko porządnie odbudowało. bez względu na to,z jakiego powodu brało antybiotyk