Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość no wlasnieeeeeeeeeeeee

Gorączka u noworodka - na ile grozna i skad sie bierze?

Polecane posty

dziecko ma 6 dni, przed 2 dniami zostalo wypisane ze szpitala w dobrym stanie.. skad wziac lekarza by przyjechal? pediatra nie chce dojechac

Gość ---------_____
Wzywać innego lekarza, podjechać na pogotowie i nie dać się zbyć.Gorączka u noworodka jest bardzo poważną sprawą. Ale pamiętaj, że 37ŻC na termometrze to jeszcze nic groźnego. Zdrowy malec ma temperaturę 3637ŻC. Powyżej 37C to stan podgorączkowy, a dopiero od 38ŻC zaczyna się gorączka. Pamiętaj jeśli mierzysz temperaturę w pupie lub w uchu (termometrem dousznym), od uzyskanej wielkości musisz odjąć pół stopnia. Dopiero wtedy uzyskasz miarodajny wynik. Jeżeli noworodek ma powyżej 37,5ŻC, jak najszybciej skontaktuj się z lekarzem. Na pewno będzie chciał zobaczyć dziecko, gdyż gorączka u takiego szkraba może być bardzo niebezpieczna. Prawdopodobnie pediatra każe ją obniżać (gdy przekroczy 3838, 5ŻC ). Dla najmłodszych dzieci najbezpieczniejsze są środki zawierające paracetamol. Jednak lekarz może również zalecić podawanie ibuprofenu, który dodatkowo ma działanie przeciwzapalne. Przede wszystkim jednak pediatra musi ustalić przyczynę choroby i dobrać odpowiednie leczenie.

Gość dsahklfsahjfsa
Gorączka, a ile ma stopni?. Gorączka sygnalizuje, że dzieje się coś złego w organiźmie i organizm z tym walczy. Proponuję dziecko zabrać do szpitala w tej chwili. Przyczyny gorączki mogą być różne, samo zbicie gorączki nie równa się z usunięciem choroby.

Gość a skad mamy wiedziec
a

Gość powazna sprawa
u noworotka wszystko jest megapowazne - do szpitala

Gość myślę, że koniecznie należy
wezwać pediatrę do domu prywatnie, bo większość pediatrów na NFZ ma w d..... Nasz również, więc wzywamy prywatnie innego. Ewentualnie zawieźć dziecko do szpitala, jednak jeśli nie ma takiej konieczności to lepiej tego unikać. Jeśli dziecko jest czymś osłabione, to może złapać coś gorszego w szpitalu, poza tym pogoda se popsuła, a dziecko maleńkie. Pamiętaj, że generalnie dziecko w tym wieku nie ma jeszcze wyrobionego normalnego idruchu kaszlu, więc to może być nawet zapalenie płuc. Ja miałam coś przeciwnego, z tym, że dziecko 2,5 miesiąca. Mała kaszlała (zaraziła się od starszego dzecka), zaczęła mieć katar, mimo leczenia przerodziło się to w zapalenie oskrzeli, a temperatura nie podskoczyła w ogóle (w przeciwieństwie do starszego dziecka). Acha, mała korekta jednego zpowyższych postów. Jesli mierzysz temp. w pupie, to faktycznie odejmujesz pół stopnia, ale jeśli w uszku termometrem dousznym, to nic nie odejmujesz.

Gość hjdcgzsfd
dzieciom poniżej 3 miesięcy nie wolno podawać żadnych leków bez konsultacji z lekarzem przyczyny gorączki ? infekcja bakteryjna, zapalenie dróg moczowych, zapalenie ucha, przegrzewanie a jak mierzysz temperaturę ? nie mierzy się bezpośrednio po karmieniu, albo w trakcie i po płaczu dziecka, bo wtedy będzie zawsze podwyższona zmierz co najmniej 4 razy, jak będzie większa niż 38 to musisz jechać do szpitala

Gość hjdcgzsfd
możesz też zadzwonic po poradę na odział noworodkowy, telefon masz na wypisie, a nie szukac rad na głupim forum, gdzie nie wiesz kto pisze

Gość powazna sprawa
Ja bym scianęła lekarza chocby z rzeszowa nawet gdybym mieszkała w szczecinie

Gość myślę, że koniecznie należy
napisz skąd jesteś. Ja miałam kiedyś problem ze znalezieniem lekarza, który przyjedzie do dziecka. Mój syn miał wtedy 3 lata i gorączkował 40 st. nie do zbicia. Bałam sie go ciągnąć na pogotowie, żeby tam nie dostał Bóg wie czego. Udało mi się znaleźć lekarza w necie, który ma wizyty domowe. Okazał się rewelacyjny. Dość drogi, ale rewelacja. Teraz też korzystałam z jego pomocy w przypadku córci. Jak zadzwonisz, to okaże się, że "trzeba przywieźć dziecko", a tam wszędzie jest rój bakterii i wirusów. Jeśli jesteś z Krakowa to mogę coś poradzić. Jeśli dziecko nie ma problemów z oddychaniem, lub nie grozi mu odwodnienie, to nie musi być hospitalizowane, ale pediatra musi tego malucha zobaczyć jak najszybciej.

Gość daj namiary na tego z krakowa
mi sie kiedys przyda prosze

Gość daj namiary na tego z krakowa
dzieki:O

Dzieki wszystkim za odpowiedzi. Poszłam już wczoraj z kafe, zanim je przeczytałam ;) Gorączka byla 38. Lekarz przyjechał, zobaczył dziecko. Problemem okazała się dieta matki:O Która karmiąc głupie rzeczy i dziecko zaczął boleć brzuszek+pojawila się gorączka. Lekarz dziecko zbadał na wszystkie strony, już po 4-5 h dziecko wróciło do normy, gorączka spadla i zrobiło 2 rzadkie kupki. Jest Ok, lekarz zlecił czopki. Mama przeszła na lekką dietę na czas karmienia. Dużo byłos tresu;) Ufff. Dziękuje wam za porady!