Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość xlnder

czy dziecko karmione mm powinno cos pic dodatkowo?

Polecane posty

Gość xlnder

mam tu na mysli np wodę i herbatki. córka ma 4 mies i wypija jednorazowo okk 100 ml mleka. czy i ile dawac jej do picia?

Przy karmieniu tylko mm dawałam dziecku kilka razy dziennie, mniej więcej 5 razy po 20-30 mililitrów herbatki.

U niemowlaka przelicznik jest taki: Podajesz tyle wody lub herbatki przez cały dzień ile naraz wypija mleka, czyli u was tj 100ml wody lub herbaty na dzien. Mój synek zawsze wypijał więcej na dzień, ale chyba za rodzicami takie ma pragnienie- bo my tez dużo wody pijemy.Ale pamiętaj, że przy ząbkowaniu dziecku nie ogranicza się płynów, przy upałach, no i jak masz sucho w mieszkaniu w sezonie grzewczym to też może chcieć więcej

Gość xlnder
no np teraz wypila 160 ml mleka i 140 ml herbatki. bardzo cos duzo ale pila jak smok

Gość hvmjolka
woda jest zdrowsza te "herbatki" w granulacie to czysty cukier lub słodziki pediatra kazał mi wyrzucić to świństwo

Gość ale chwileczkę chwileczkę
Niektórym niemowlętom wystarcza woda zawarta w mm. Obserwuj stolec dziecka - jeśli jest żółciutki, o konsystencji musztardy, to nie musisz podawać nic do picia (możesz, ale nie musisz). Jeśli kupa jest ciemniejsza lub twardsza, to znak, że dziecko potrzebuje więcej płynów niż ta woda, która jest w mm. Jeśli zdecydujesz się na podawanie picia, dawaj wodę (mineralną albo przegotowaną), po 4 miesiącu możesz zacząć już wprowadzać soki owocowe (na początek jabłkowy), rozcieńczone wodą. Co do herbatek nie mam zdania, ale broń Boże nie dodawaj glukozy do wody dla dziecka (wiele mam, a także lekarzy, nadal ją poleca :O ).

Gość xlnder
a co złego jest w glukozie>? na noworodkach dawali zwykłą słomkową herbatke i lyzeczke cukru na 100 g

Gość xlnder
a jesli sok jablow to jakii jak go rozcieńczyc

Gość ale chwileczkę chwileczkę
po co takiemu maleństwu cukier czy glukoza (kupa cukru)? przecież to trucizna, a taki maluch spokojnie wypije samą wodę! na słodkie jeszcze przyjdzie czas, co innego cukierki czy ciasteczka, bez nich dzieciństwo jest do kitu ;) ale dosładzać wodę i herbatę niemowlęciu? barbarzyństwo a sok jabłkowy z tych przeznaczonych specjalnie dla dzieci, znajdziesz je w sklepach obok słoiczków z zupkami, owocami i obiadkami (albo świeżo wyciskany, jeśli masz jabłka z ogrodu) - pierwszego dnia do wody dodaj jedynie parę kropli tego soku, nazajutrz trochę więcej, i tak każdego dnia stopniowo, aż soku i wody będzie pół na pół (4-miesięcznemu dziecku jeszcze bym nie dawała więcej tego soku, ale może inne mamy będą innego zdania)

Gość Moja córeczka jest na mm
choć dokładnie na mlekozastępczej mieszance - Nutramigen. Ma 3 miesiące. Najczęściej wypija na raz ok. 150 - 180 ml mleka (jada co 4,5 - 5 godzin, w nocy rzadziej). Daję jej do picia wodę z kilkoma okruchami herbatki rumiankowej Hipp lub samą wodę. Synkowi nie dawałam herbatek, bo go uczulały. U córci zauważyłam, że te kilka okruchów i probiotyk BioGaja wspanale wpływają na wypróżnianie. Nie daję małej jednak herbatki w proporcjach zalecanych na opakowaniu, tylko duuuuuużo mniejszych. Mała wypija płynów poza mlekiem 50 - 75 ml na dobę, czyli znacznie mniej niż "jedna porcja mleka". Myślę jednak, że jej to wystarcza. Czasem podaję i mała wyraźnie nie chce, poza tym stolec ma bardzo prawidłowy. Co do soków, to podawałam Gerber (synkowi, bo córcia jeszcze nie pije soków), zawsze dość mocno rozcieńczane. Również dla starszaka, bo jednak soki to też cukier, fruktoza, ale cukier, a starsze dziecko dużo może wypić. Kupując, uważaj na napoje, a nie czyste soki i na dodatki cukru. Niestety np. Bobofrut większość soków ma dosładzanych.

Gość myziaki
ej co jest z kafe? nie moge rozwinac 'wiecej swiezych' na glownej forum :/