Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czy niemowlaki czują sytość

czy niemowlaki czują sytość?

Polecane posty

Jak w temacie. Jestem tata 2miesiecznego synka i zawsze robie mu cala butle mleka bo w razie czego nie chcialo by mi sie dorabiac to robie na zas i on wypija wszystko a zona robi mu 120 i tez wypija wszystko tylko ze jak mu zona da to 120 to wydaje mi sie ze moze byc jeszcze glodny bo nie zasypia odrazu i troche marudzi i krecie sie. Nie rozumiem czy takie dzieci nie czuja sytosci czy po prostu potrzebuje cala butle a zona robi mu za malo???? Glupio mi zony pytac bo tyle czasu go tak karmie i nie chce zeby sie wscielka.

Gość niemowlaki to tez ludzie
skoro ty czujesz, to niemowlak tez.

Gość Mama niespełna roczniaka
popatrz na mleku na tabelę- tam jest napisane w jakim wieku ile. No ale oczywiście każde dziecko jest inne i ma swoje potrzeby. Ale jeżeli piszesz o butli 260ml , że robisz całą i zjada to zastanawiam się gdzie mieści to w tym malutkim brzuszku? Mój ma prawie rok i tyle nie je... Chyba, że masz na myśli jakąś mniejszą butelkę?

Gość fasdas
niemowlęta nie maja dobrze wykształconego ośrodka głodu i sytości w mózgu dlatego są w stanie wypić dużo więcej niz potrzebują, dlatego butelkowe dzieci łatwo przekarmić - trzeba na to uważać;

Gość mam nadzieję że to jaja
Matko Boska, mam nadzieję, że tylko się wydurniasz z tym topikiem :O NIE WOLNO karmić dziecka dowolnymi ilościami sztucznego mleka, bo rozepchasz mu żołądek :O jeszcze zależy, o jakiej butli mówisz, bo jak masz malutką, 150 ml, to jeszcze ujdzie, ale skoro piszesz o robieniu na zapas, to chyba dużą? kurwa, człowieku, nawet roczne dziecko nie je więcej niż 220 ml mleka jednorazowo, a ty dwumiesięczniakowi pchasz takie ogromne porcje??!!

Moja córka ma 5,5 miesiaca i nigdy nie wypiła więcej jak 120 ml. Od początku zawsze jadła mniej niż było napisane w tabelce. Mimo to ładnie przybiera i ma się dobrze :D 27 grudnia ważyła 6850 g.

Gość dodam, że mm powinno
się robić chwilę przed podaniem, a nie "na zaś, bo mi się nie chce" :O

Ja robie nie cala butlę ale 180 żeby mi proszek sie zmiescil i jakos to wymieszac zeby miejsce bylo w butelce. I robie dopiero jak jest glodny. To co ja mam teraz zrobic? Myslicie ze jak bede dawal jak żona tylko 120 to wszystko wroci do normy czy juz zrobilem mu krzywde??? Ja nie wiedzialem naprawde ze moze wypic wiecej, myslalem ze wypije ile chce a reszte najwyzej wyleje ale zastanowilo mnie ze zawsze cala butle wypije i nic nie zostawia.

Niech ktoś coś napisze hej drogie panie

Gość oby ten topik się rozwinął
Weź opakowanie mleka do ręki, powinna być na nim rozpiska, ile wody i ile miarek przypada na jedno karmienie dwumiesięcznego dziecka. I tylko tyle dawaj. Nie panikuj, jeszcze nie zrobiłeś dziecku żadnej krzywdy, ale stosuj się do zaleceń, a nie kombinuj, bo ci się nie chce. Za każdym razem ma być świeżo zrobiona porcja, mleka modyfikowanego nie robi się na zapas. I co Ty tam mieszasz? Wlewasz do butelki wodę (mineralną albo przegotowaną oczywiście, o odpowiedniej temperaturze), wsypujesz proszek, zatykasz buteleczkę smoczkiem i porządnie wstrząsasz, tyle.

Gość dolarka5
Mój syn ok 2-miesięczny je ile chce robie mu 120ml i nieraz zje wszystko nieraz muszę mu dorobić bo marudzi a nie raz zje tylko 40-50ml, mały jest karmiony na żądanie takie dostałam zalecenie przy wypisie ze szpitala.

Gość rany boskieeeeeeeeeeeee
Na żądanie to się karmi piersią, a nie mm!!! Przy karmieniu sztucznym mlekiem należy bardzo uważać na ilość ml i pory karmienia. I nie każde "marudzenie" czy płacz to objaw głodu, litości, a wy już z flaszką lecicie :O

Gość mama na etacie
ja tez karmie "na żądanie" mm ale to" na żądanie" dotyczy tylko i wylacznie ilosci na jeden posilek ,po prostu nie dokarmiam na sile nie wciskam jesli nie chce,to zalecenie neonatologa i pediatry.dokarmiam do 15 minut po zakonczeniu posilku(jesli nie dopije wiecej niz 3/4 i przysnie)potem wylewam i podaje tylko herbatke do nast karmienia.Karmie o ustalonych porach co 3h w dzien w nocy budzi sie raz (spi od 20.30-5 rano a je zwykle na polspiaco) na jeden posilek szykuje mu 120ml ma 3 mce.

A jak będzie mocno płakać ale tak po 10 - 15minutach się zdarza że płacze to dorobić jeszcze mleka czy dać herbatki? I co to znaczy jak tak się napina i postękuje?

Gość nie, robisz tyle ile jest
napisane na mleku i ani ml wiecej!!!!!, pewnie żona nie wie że dajesz wiecej, jak dziecko marudzi to mozesz podac mu wody a moze poprostu chce zeby mu się odbiło

Gość nie, robisz tyle ile jest
a jak się napina i postekuje to pewnie boli je brzuszek od takiej ilosci mleka!!!!!!!!!

Gość nie leć od razu z jedzeniem!!!
Jak dziecko płacze po tym, jak zostało nakarmione, to znaczy, że: - ma kolkę (trzymasz dziecko do odbeknięcia w ogóle?) - męczą je gazy - wkurzyło się, że tyle czasu było słodko przytulone do osoby karmiącej, a teraz bum do łóżeczka i znowu nikt się nim nie interesuje ;) Wyeliminuj najpierw te możliwości, a dopiero potem EWENTUALNIE myśl o zwiększeniu (odrobinę!!!) porcji mleczka. Herbatkę możesz podać tak czy tak. Jak się napina i postękuje (i czerwienieje na buzi), to po prostu robi kupę :D Albo próbuje zrobić, a nie może, i to je wkurza.

Żona nie wie bo by mnie chyba zabila. Mam nadzieje ze nie zrobilem mu krzywdy, karmie go tak juz 2 moze 3 tyg.

Albo, jak napisała osoba powyżej, czuje się przeżarte, jak Ty po Wigilii na przykład :P

DO::: nie leć od razu z jedzeniem: nie ma kolki, puszcza czesto baki i zawsze mocno sie odbija i nie odkladam go szybko zanim go odloze to zona go bierze. A kupe robi co 2 - 3 dni

Gość ludzie, głupoty piszecie
Dzieci są różne. Już drugie dziecko karmię mm i nigdy nie zdażyło się, żeby dziecko jadło bez opamiętania. Często zdarza się, że robię określoną ilość i dziecko nie dojada. Synek jadał małe porcje, a częściej. Córcia jadała nawet w 5 gdzinnych odległościach czasowych jako maleńkie dziecko, ale sporo więcej niż synek. Obserwuję dziecko i jeśli widzę, że jest wyraźnie głodne to dorabiam mleka. Dzieci nie przybierają zanadto, jedzą rozsądne ilości i nie za często, więc nie rozumiem dlaczego podejście 120 i ani ml więcej.

Ja już nic nie wiem :(

Gość jak najszybciej zmien
no to ok, dobrze ze o tym napisales ,nie karm go tak wiecej a i rozmawiaj z zona, pytaj się jej jak czegos nie wiesz. Przeciez to normalne ze wielu rzeczy mozesz nie wiedziec ktore dla niej są oczywiste.A i przynajmniej to nauczka dla Ciebie że trzeba czytać co na opakowaniu dot niemowląt.

glupio mi jest po takim czasie zapytac czy dobrze robilem.

do: ludzie, głupoty piszecie - ale autor nie obserwuje dziecka i nie podaje mu więcej mleka gdy widzi, że jest głodne :O przeczytaj jego pierwszy wpis ze zrozumieniem, a potem się wypowiadaj :O autorze - jak puszcza często bąki, a kupki nie ma, to widocznie ma gazy, spróbuj wtedy podać espumisan w kropelkach... mam nadzieję, że chociaż dawałeś odpowiednią ilość proszku na tyle wody, ile lałeś do butelki?

jak nie wiesz to pytaj żony albo czytaj co na opakowaniu

przez tyle czasu karmilem zle i teraz mam jej to powiedziec, napewno nie!

espumisan gowno pomaga

teraz już nic żonie nie mów, pytaj na przyszłość ZANIM coś zrobisz :) masz prawo nie wiedzieć :) nic się nie martw, tylko od teraz rób już według przepisu na opakowaniu, dostosowanego do wieku dziecka

mojej córce pomaga