Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama niespełna roczniaka

Niedługo roczek -podpowiedzci menu :)

Polecane posty

Synuś niedługo kończy roczek- imprezkę planujemy w domu, ok. 15 osób. A ja kompletnie nie mam pojęcia co dać gościom do jedzenia. I przede wszystkim -zaprasza się na obiad, czy np. na 16-tą i od razu, kawa, ciasto tort, sałatki itp? Poradźcie coś... jak to było u Was lub jak planujecie?

Pieniędzy za dużo nie mam, no ale roczek dziecko obchodzi tylko raz... Więc jak już robię przyjęcie to muszę liczyć się z tym, że troszkę to zakosztuje. Nawet jak na 16-tą to i tak planuję coś poza kawą i ciastem. Sama też bym nie chciała iść na imprezę, gdzie dadzą mi tylko kawałek ciasta i szklankę kawy... ;)

Gość mamama27
u mnie było po poludniu - koło 15 - maluszek byl prawie wyspany i pojedzony na spokojnie był tort i kawa i dwa ciepłe dania: kurczaki w różnych marynatach plus warzywa na patelnie i strogonow na stole sałatka zwykła i śledziowa itp zimna płyta polecam ci zrobić coś co postawisz wcześniej albo tylko odgrzejesz - dość jest gonienia za dzieckiem i jeszcze trzeba z gośćmi posiedzieć i niema czasu na sterczenie w kuchni - a i ja zwiozłam talerze od mamy itd bo niema czasu na mycie itd - grunt to dobra organizacja

Gość polla303
Na pewno na początek powinien byc tort, toast, kawa, herbata. A później jakieś dania, zależy też czy będą dzieci na tych urodzinach, bo jak tak to coś dla dzieci trzeba zrobic np. kolorowe kanapeczki, frytki, chipsy, soczki. A z dań konkretnych. Na ciepło np. makaron zapiekany, bigos lub gołąbki, szaszłyki. Na zimno sałatka np. gyros, półmisek wędlin, pomidory nadziewane twarogiem. I zależy też czy będziesz podawac alkohol.

Ja ostatnio jak robiłam roczek to kawa /herbata tort , 3 rodzaje ciasta. Soki do wyboru piwo /wódka co pozostało nietkniete. Szampan do śpiewania sto lat. Później sałatka gyros i sałatka z zupek chińskich i sałątka urodzinowa ja ja tak nazywam sa tam gotowane jajka , ziemniakji marchewka pietruszka ogórki majonez itp. do tego frankfuterki . Jajka z majonezem , pieczarki marynowane, talerz szynek , talerz sera , talerz z pomidorem z cebulką chleb masło i chyba tyle

Witam, my zaczęlismy od kawy i tortu, możesz podać potem kolacje, jakieś 2 salatki, wędlina , 2 potrawy na cieplo np.pieczonego kurczaka i flaczki

Gość Mama Nasturcja
u nas tez niebawem impreza, po obiedzie, beda tort dwie salatki wedliny ciasta 2 , polmisek z serami, warzywa, sledzik jaja w majonezie. kawa herbata napoje. alkoolu nie bedzie.

Gość U mnie będzie
tort urodzinowy (dla dzieci głównie), tort lodowy (dla dorosłych), kawa, herbata, ciasteczka, zupa krem , gulasz wołowy z frytkami i sałątką, warzywa i sosy (pikantny paprykowy i koperkowo jogurtowy) do dipów i tyle:)...w końcu ma być miło a solenizantem jest dziecko więc alkoholu nie będzie ... ot taka grzeczna skromna imprezka na 4 godzinki:).

no tak teraz mnie uderzyło...jak mała ma spróbowac swojego tortu to muszę go upiec bez mleka, jajek i mąki pszennej hehehe, ma ktos przepis?

tak jak u mnie heh ;) Nie ma co szalec bo i tak wszyscy sa zachwyceni dzieckiem i nei bardzo patrza jedzenia;D JA do dzisiaj zjadałam resztki hah a i czesc pomrozilam U mnei alkohol byl ale nawet nie został otwarty ;)

U nas w rodzinie jest tak, że zaprasza sie na wieczór na 16-17 godzinę do restauracji i tam jest mniej więcej takie jedzenie jak na komunii - czyli obiad, kawa, jakieś sałatki, potem ciepłe dania, kto chce jeszcze raz kawa...itd. Ale to w restauracji :) gdybym miała robić taką imprezę w domu na pewno nie robiłabym obiadu tylko sama kawa, ciasto, tort, a potem inne potrawy :)

Dzięki dziewczyny, poczytałam co napisałyście, pokopałam w necie i wymyśliłam- na słodko będzie tort, 2 ciasta i sałatka owocowa. Na zimno ryba w zalewie pomidorowo-octowej (moja babcia taką robiła na każdą imprezę i jadłam prawie tylko ją :D ), półmisek wędlin, sałatkę jarzynową oraz gyros i jajka w sosie tatarskim. A na ciepło podam bigos oraz krokiety z barszczem. Myślę, że powinno być dobrze. Z alkoholu postawię szampana lub wino musujące do toastu i 0,5-1 l wódki- bez szaleństwa. Będzie 8 osób pijących więc uważam, że to spokojnie powinno wystarczyć

Nie ma sprawy- jeśli nie mieszasz zbyt daleko- wpadaj :D

Gość gość
hehe ja bym zamuwiła Piccę

Gość Aaaa Aga
Ja robie na 15sta podam obiad czyli ziemniaki schabowe mielone do tego surowki ze 2rodzaje potem kawa tort i ciasto i po tym salatke warzywna moze gyros pomidor z wedlinami na talerzu. I basta :)

Gość gość
moim zdaniem wystarczająco dużo. a czy znacie kogoś ze sląska kto robi dobre torty?

Gość gość
ja na roczek zrobiłam obiad ale taki dosyc skromny ( chyba po dwa rodz mieśa, kulki ziemniaczane i dwie sałatki) ciasta nie było już wcale, ale zamówiliśmy tort urodzinowy u lukjasza szachty w Katowicach. www.cukierniatortykatowice.pl. W tym rejonie jego cukiernia ma zdecydowanie najlepsze wyroby

Gość gość
Nie wierze ze na pierwsze urodziny robi sie takie imprezy

Gość gość
Wszystko fajnie ale gdzie alkohol w tym wszystkim? Tatuś nawet wódki nie postawi na roczek? Jak to wygląda? Tort i ciasta to obowiązkowo, potem jakies mięsa na ciepło, trochę zimnych przekąsek i dan ale wódka musi być na takiej imprezie. Goście będą dziwnie się patrzeć jak nawet drinka nie będą mogli sobie zrobić

Gość gość
jejku czy wy wszyscy przy kazdej okazji musicie pic wóde?? to jest impreza DZIECKA nie wasza.

Cześć Wam. U mnie też w maju roczek :) Co do wódki, to wydaje mi się, że nawet nie wypada, by chlać wódkę na roczku! To moje zdanie. Ok, piwko do obiadu, szampan na toast, ja chyba nawet wódki nie postawie... bo mój ojciec to wyżłopie :) a to tak jak większość z Was mówi, roczek dziecka. Może whisky postawie, by se 1 drinka zrobili, i koniec. Na wódke przy innej okazji zaprasza, ale roczek, no nie wiem. Ja planuję przygotować trochę większą imprezkę :) Planuje, zobaczymy jak wyjdzie. Chciałabym roczek z Mszą świętą zrobić, czyli goście zwalą mi się zaraz po Mszy, więc na obiad. Na obiad rosołek, kluski śląskie, ziemniaki, małe sałateczki w salaterkach- kapusta biała i modra, starta świeża marchewka i kupne buraczki. Po 3-4 sztuki rolad, dvolay, rolada z piersi z kurczaka z papryką, kolejne to z grzybami, 2 nóżki z kurczaka, może rolada z piersi z indyka. Będzie 11 osób, rolady można też na pół przekroić. Potem kawa, tort i 2 ciasta. Na kolacje bigos, frankfuterki i śląska kiełbasa, frytki, sałatka ziemniaczana i zielona ( sałata lodowa), barszcz i krokiety. My mamy takie zwyczaje, że zawsze się dużo szykuje.... Ale mam plan, to wszystko przygotować :D

Gość gość
Ja zapraszałam na 17 chyba, na turze pierwszej urodzin ,gdzie była rodzina z bliskich okolic była zupa meksykańska,sałatki, wędlina, warzywa ,ciasta i tort (w dzień urodzin) , na drugiej turze gdzie byli goście z daleka były dwa dania, najpierw zupa meksykańska,potem kotlet z kopytkami i surówkami, sałatki,wędlina itd i ciasta, już bez tortu. Zupa meksykańska , przynajmniej ta na którą ja mam przepis jest bardzo sycąca.

Gość gość
Masakra .Jak można podawać wódę na urodziny dziecka!! to nie jest impreza dla dorosłych!tylko dziecka-lekkie winko jeszcze ujdzie ale wóda!? co za rodzice?!

Gość gość
Zgadzam się z poprzedniczką... alkohol.. ? To dzidzi impreza..

Gość gość
U nas na roczku było wino, piwo i szampan do toastu. "Dzidzia" nie miała nic przeciwko, zwłaszcza, że był to lipiec i bardzo ciepło