Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dziewczyna_z_problemem

umowa zlecenie a wynagrodzenie chorobowe???

Polecane posty

na umowe zlecenie pracuje od sierpnia 2010 roku. Dnia 25 grudnia 2010 roku mialam maly wypadek, poslizgnelam sie na krawezniku i w skutek tego mam zlamane kosci stopy, zerwane wiezadla, i polamane kosci podudzia. dnia 26 grudnia mialam operacje, lezalam 2 dni w szpitalu i jestem narazie na zwolnieniu do 9go lutego. Mam zatem pytanie, czy skoro jestem na umowe zlecenie przysluguje mi jakiekolwiek wynagrodzenie chorobowe??? Slyszalam, iz na umowe zlecenie wtedy wynagrodzenie placi ZUS, a nie jak w umowie o prace pracodawca. Jednak chcialabym sie dowedziec, czy jest tak napewno, i czy dodatkowo musze wypelniac jakies dokumenty, czy nic robic nie musze??

Chorobowe w przypadku umowy zlecenie przysługuje tylko wtedy, gdy pracodawca opłaca składkę chorobową - a ona w tego typu umowie jest dobrowolna

Chorobowe w przypadku umowy zlecenie przysługuje tylko wtedy, gdy pracodawca opłaca składkę chorobową - a ona w tego typu umowie jest dobrowolna

Tak, wiem to. Skaldki chorobowe, zdrowotne i wypadkowe- wszystko mam oplacane. Chcialabym tylko wiedziec, czy w zwiazku jezeli mam wszystko oplacane, ZUS po prostu po miesiacu przesle mi pieniazki, czy jeszcze dodatkowo musze wypelniac jakies dokumenty. Bo wiem ze w przypadku umowy o prace, pracodawca po prostu po miesiacu placi wynagrodzenie normalnie.. nie wiem jak to wyglada w przypadku umowy zlecenia..

Gość o majjj gaat
W takim wypadku firma X wypłaca jeżeli dobowolne składki chorobowe sa opłacane od conajmniej 90 dni

Na jednym prawym forum znalazłem info, że przepisy są tu takie, jak w przypadku umowy o pracę - czyli przez pierwsze 30 dni płaci pracodawca, a potem ZUS A na stronie zusowskiej znalazłem: Dokumentem stanowiącym podstawę do wypłaty zasiłku chorobowego jest zaświadczenie o czasowej niezdolności do pracy wystawione na druku ZUS ZLA. Jeżeli zasiłek wypłacany jest przez ZUS, do jego wypłaty niezbędne jest zaświadczenie płatnika składek wystawione na druku ZUS Z-3 - w przypadku pracowników albo ZUS Z-3a - w przypadku pozostałych ubezpieczonych.