Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aaaaahhhhhhhhhhhh

nie przyjmuję kolędy - koleżanki z pracy powiedziały, że to grzech

Polecane posty

Gość aaaaahhhhhhhhhhhh

nie chodze do kosciola , koledy nie przyjmuje , na pytanie w pracy " a ty kiedy masz kolędę" odpowiedzialam, ze nie wiem, bo do koscio,la nie chodze a koledy i tak nie przyjmuje kolezanki skomentowaly to slowem :to grzech" i dodały wykład ze w przyszlosci chrzestna nie bede mogla byc bo ksiadz z pewnoscia bedzie robil problemy zatkalo mnie:o a co je to obchodzi:O dlaczego ludzie sadza ze kazdy musi byc taki sam, chciec tego samego od zycia i zyc tak jak inni?

Gość aaaaahhhhhhhhhhhh
i jak zareagowalas?

Gość 70 stocznia szczecińska
ależ po co masz być chrzestną skoro kosciól cię nie interesuje? nie przyjmujesz to twój wybór ja miałam bardzo fajną rozmowę na kolędzie :) i koperty ksiadz nie chciał :P

Gość Jabardzo
Nie przejmuj się, jest nas więcej. A przyjmowanie księdza nie ma z grzechem nic wspólnego.

Gość aaaaahhhhhhhhhhhh
tylko dziwi mnie dlaczego innych tak bardzo to boli?

Gość aaaaahhhhhhhhhhhh
napisz cos wiecej, jak zareagowaly na Twoj smiech?:D

zaczęły mi przypominać, że nie będę mogła dostać ślubu kościelnego. A ja zaczęłam się śmiać jeszcze bardziej. No bo ja i ślub kościelny...

Gość aaaaahhhhhhhhhhhh
jak u mnie sie temat powtorzy to wykorzystam Twoj sposob

Gość ptasiek nastroszony
ale po paczki niebawem do klechów bedziecie dziady zapierdalac jak was mortus ściśnie

chrzestną bedziesz mogła byc a nawet jesli chodzi o slub to poprostu bedziesz musiala wiecej kasy dac i slub tez bedzie,

Gość zxdywal
no własnie to pojebane katolstwo zaraz rzuca testy typu słubu nie dostaniesz pochowaja cie bez ksiedza itd wziac pałe o rozgonic to zakłamane towarzystwo

chrzestną bedziesz mogła byc a nawet jesli chodzi o slub to poprostu bedziesz musiala wiecej kasy dac i slub tez bedzie,

Gość aaaaahhhhhhhhhhhh
ale mnie zaden slub koscielny nie interesuje nie jestem hipokrytka

Gość mikikun
grzechem to jest ze nie idziesz do mszy

Gość tak szczerze, to ja też
niekoniecznie mam ochotę gościć kolędę, bo szczerze mówiąc, wygląda to tak: ksiądz przychodzi, modlitwę zmówi, pokropi chatę, zwróci uwagę "a co tu Państwo tak biednie macie, stare meble, a oboje emeryci, pewnie macie dużo pieniędzy odłożonych" (powaga, moja babcia została tak potraktowana) siądzie chwilę, nabrudzi buciorami na białym dywanie, wyciągnie rękę po kopertę i rok odfajkowany. Ja tam nie wiem, czy nie przyjmować księdza to grzech - w moim ujęciu nie, bo tak naprawdę 90% przyjmujących kolędę traktuje to jako przykry obowiązek, bo tak naprawdę jest to tradycja, ksiądz chodzi, bo musi, bo mu za to płacą (szansa na poprawienie finansów parafii) a tak naprawdę nie ma w tym żadnej szczerości, szczerego zainteresowania daną rodziną, danymi mieszkańcami..

Gość zxdywal
własnie grzechem jest isc do obudnego koscioła gdzie pełno zakłamanych pseudokatoli modli sie do figury a za skóra maja diabła i pseudoksiezy którzy udaja ze spełniaja posługe kaplanską

Gość eqwewqewew
masz racje bo to sa tacy kapelanie jak ten: Co Kapelan uprawiał seks z nastolatką i kazał jej usunąć ciążę!? Szokujące kulisy śledztwa! Policjanci zatrzymali księdza z kościoła garnizonowego w legionowie (woj. mazowieckie). Ksiądz kapitan Jacek S. jest oskarżany o to, że uprawiał seks z 14-latką! Dziewczyna była chórzystką. Według jej zeznań, zaszła z księdzem w ciążę, a ten kazał jej usunąć dziecko. To właśnie duchowny miał zapłacić za zabieg. Sprawa wyszła na jaw tylko dlatego, że ksiądz miał znaleźć sobie nową kochankę Do legionowskiej prokuratury zgłosiła się 18-letnia dziewczyna. Powiedziała, że przed czterema laty została wykorzystana seksualnie przez księdza Jacka S. Śledczy zatrzymali duchownego, a sąd zadecydował o aresztowaniu księdza. Prokuratura nie ujawnia, czy mężczyzna przyznaje się on do winy. Ordynariat polowy nie komentuje tej sprawy. Ksiądz Jacek S. od czterech lat pracował w legionowskiej parafii. Uczył też religii w jednej z tamtejszych szkół. W 2010 roku był jednym z organizatorów akcji pomocy powodzianom z okolic Sandomierza. "Super Express" napisał, że ksiądz może odpowiedzieć za jeszcze jedno przestępstwo - nakłonianie dziewczyny do usunięcia ciąży! Nastolatka powiedziała mu, że spodziewa się z nim dziecka. Ksiądz miał ją wtedy namówić do aborcji i dać pieniądze na zabieg. Dziewczyna mówi, że przerwała ciążę. Dlaczego teraz obciąża "swojego ukochanego"? Twierdzi, że została zdradzona, a ksiądz znalazł sobie nową kochankę. Duchownemu za uprawianie seksu z nieletnią grozi do 12 lat więzienia. http://www.fakt.pl/Policjanci-zatrzymali-ksiedza-z-legionowskiego-kosciola,artykuly,142888,1.html

Gość MALa edddddddi
ale glupie te twoje kolezanki ! znam ten typ... jesli nie myslisz jak one , masz inne poglądy to od razu jakies glupie teksty i spojrzenia. Ja tez nie mam zamiaru brac koscielnego. Jak byla koleda to poszlam na gore, a mama sama ksiedza przyjela. Trwalo to moze 3 minuty... Tez mnie denerwuje , ze ludzie ( zwlaszcza baby ! ) sa takie jakies zacofane, nietolerancyjne. Nie myslisz tak jak one , to znaczy ze jestes grzesznik. A same do kosciola chodza pewnie tylko na ploty, i jeszcze pewnie niejedna jest po rozwodzie eh to durne polskie społeczenstwo. Ludzie , nie każdy musi zyc tak jak wy !!! i miec takie same poglady na zycie , wiec nie trzeba od razu krytykowac eh Ulżyło mi :D

Gość dfgt76
Jestem wierzacy, ale jak to mnie uczyli wczesniej Bog jest wszedzie. Wiec mam chodzic do kosciola by sluchac durnych kazan klechy? Pomodle sie wszedzie. Bylem przez 6 miesiecy w KSM - zaklamanie i obluda - szkoda, bo z zewnatrz wygladalo to super. Z Katachezy przedmalzenskiej dostalem 3 - bo nie chodzilem(ale na wszystkie pytania odpowiedzialem dla ksiezulka) - komedia. A debil ktory regulki ledwo dukal dostal 4 - bo chodzil. Coz, kiedy Batman chodzi po koledzie, mnie nie ma i nie bedzie dla owego pana :>.

Gość jestem osobą wierzącą
i księdza przyjmuję, ale nie mam za złe komuś, kto czyni inaczej. Niech każdy robi co jemu pasuje, innym nic do tego.

Gość Iloon
ksiedza nie przyjmuje od ladnych paru lat (jakies 6-7 bedzie) a slub dostalam, chrzestna jestem wiec to takie pierdolenie kotka za pomoca mlotka :D

Gość zaaaaaaaaaaaaal
proszek ---> mama kultury nie nauczyla?:O a kolezanki sa zacofane i niestety taki jest obraz katolikow

Gość DomiiiiiiiS
Jestem osoba wierzaca i praktykujaca, ale nie obchodzi mnie czy inni praktuja, chodza do kosciola, wpuszcza ksiedza po koledzie i tak dalej. Za to widze problem w tym,ze wiekszosc z tych osob potem chce brac slub koscielny, chrzcic swoje dzieci, wysylac je do komunii, bierzmowania itd. Trzeba zrozumiec, ze to sa sakramenty i miec swiadomosc tego, ze one do czegos zobowiazuja. To nie sa puste obrzedy, jakies gusla i szopki. Przeciez wszyscy wiemy jakimi zasadami rzadzi sie Kosciol, jesli sie z nimi nie zgadzam to nie chrzszcze swojego dziecka, i nie czynie go czescia tego kosciola. Chrzest to rowniez zobowiazanie rodzicow do wychowywania dziecka wedlug zasad wiary. A ci ktorzy sa ochrzszczeni, a nie czuja sie czescia Kosciola, to moga z niego wystapic, to bardzo proste, wystarczy pojsc do ksiedza i powiedziec, ze sie wystepuje. Polska jest wolnym krajem i NIKT nie ma obowiazku byc katolikiem. Ludzie badzcie konsekwentni w tym co mowicie i w tym co robicie. A to, ze ktos uwaza cos za grzech to nie znaczy, ze jest zacofany, tylko postrzega pewne rzeczy w innych kategoriach, i nalezy to uszanowac, a jednoczesnie, jesli to nie jest zgodne z naszym swiatopogladem, to trzeba sie tym nie przejmowac. Zyj i dac zyc innym. Pozdrawiam wszystkich, tych ktorzy przyjmuja kolede, i tych, ktorzy jej nie przyjmuja.

Gość x pieniądze z kolędy ma dla si
Ksiądz 100% pieniędzy z kolędy ma dla siebie. To jest jedyna sytuacja, w której nie oddaje ani 1% Kurii ani swojej parafii. Wiem, bo brat mojego męża jest księdzem. Ma probostwo.

Gość miklenna
a gdzie w przykazaniach jest napisane, że trzba księdza po kolędzie przyjmować?