Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jarosóFkaaaaa

dieta siedmiomiesięcznego dziecka

Polecane posty

Gość jarosóFkaaaaa

witam jak w tytule mamy co podajecie swoim dzieciom jakie jest dzienne menu waszych pociech ?? my o 7 rano 180 mleko, 10- deser, 11- 180, ok 14 obiad, 16- 180 i 20- 180. Małą pije Bebilon chętnie zjada nowości tylko ryby jej nie podchodzą nie jest uczulona jak narazie na nic, zjada juz produkty zawierające gluten. Ale teraz chciałąbym przejsc na model 3 x dziennie mleko po 210. a wy zagęszczacie deserki czy mleko za kazym razem jesli tak to czym my narazie tylko kleik ryzowy na noc bez smakowy. moze macie jakies pomysły na smaczny i pozywny deser przygotowany samemu w domu a budynie takie na żółtku podaje któraś czekam na odpowiedz i pozdrawiam wszystkie mamy :)

Gość tikal
moj jak mial 7 m-cy to jadl mniej wiecej taK: sniadanie: mleko mamy, mm lub kasza jaglana, manna, (potem platki owsiane) z jablkiem, gruszka, bananami obiad: zupka deser: owoce kolacja: kleik kukurydziany ok. 180ml w nocy 2-3 razy mleko mamy jak mial 9 m-cy to mu sie apetyt zmioenszyl a teraz ma 10 i znow je wiecej, normalny budyn kasza jaglana z jablkiem rodzynkami i cynamonem i maslem wwyznaje zasade: jak najmniej cukru, wiecej tluszczu dodaje oliwe i maslo do kaszek, ale kaszek nie daje slodkich ani sokow. jesli jeszcze cos chccesz wiedziec to pytaj

muszę spróbować kaszę jaglaną znalazłam fajny przepis Budyń z kaszy jaglanej 1 szklanka kaszy jaglanej 3/4-1 szklanka gorącego soku z ananasów 1,5-2 łyżki miodu 1/4-1/2 łyżeczki wiórków kokosowych Ugotowaną kaszę jaglaną wraz wiórkami kokosowymi miksujemy z wcześniej zagotowanym sokiem. Dodajemy miód. Można modyfikować wedle upodobań. Myślę ze z ryzem też zda egzamin :)

no i dzięki za wypowiedź a odnośnie obiadków to gotujesz czy gotowe podajesz? jeśli gotujesz to jakie z czego? ja głównie z gołąbkiem warzywka cebula pietruszka por seler marchew ale ie za duzo jej :)

Gość tikal
obiady gotuje marchewska, pietruszka, ziemniak, por, seler, dynia, 2 razy mial pomidory krolik, kurczak, indyk, losos, golabek tez byl maslo, oliwa ziemolna pietruszka, cebuli jeszcze nie dawalam polecam dynie- moj Maly uwielbia ale taraz ma juz 10 m-cy i powoli dostaje zmiast zupy normalne klopsiki i marchewska i ziemniakiami

Gość tikal
nie peski dyni tylko miasz:) to cos pomaranczowego nowmalny budyn i np. zupe mleczna to daja mu moi rodzice, od ok. 8 m-ca ale to bardzo rzadko i je tego kilka lyzek, wiec na tyle mleka co on wypija to chyba mu nie szkodzi, czyli budyn w tym wieku to tylko jako atrakcja a nie samodzielny posilek

Gość tikal
aha no i buraczki tez Maluch zjada

teraz jedlismy to tylko ze na 150 ml super małej smakowało:) dodałam suszone morele i 2łyzeczki kaszki bananowej polecam ten przepis Budyń na mleku modyfikowanym bez gotowania: 120 ml wody przegotowanej 4 miarki mleka łyżeczka mąki ziemniaczanej żółtko lub pół (w zależności od wieku dziecka) W 20 ml wody rozpuszczamy mąkę i żółtko. Gotujemy osobno 80 ml wody. Do ugotowanej wody dodajemy mąkę z żółtkiem i chwilkę gotujemy mieszając. Przestudzić. Mleko rozpuszczamy w pozostałych 20 ml ciepłej wody i dodajemy do budyniu. Polać sokiem lub deserkiem.

Gość czarnula20
Witam wszystkie Mamy!!! Moja Lidunia ma 7,5 miesiąca, a jej dieta wygląda tak: Śniadanie godz 8- Owsianka z BoboVity ok 200ml Drugie śniadanie między 12, a 13 mleko modyfikowane Bebiko 200ml Obiadek między 15, a 16 Je już wszystko to co zrobię dla mnie i męża ziemniaczki z sosem mięsko( drób, wołowina, cielęcina, królik, wieprzowina, indyk oczywiście wszystko zmielone , bo nie ma jeszcze ząbków.) Zupki też zmiksowane( rosołek z kluseczkami lanymi, albo makaronem, ogórkowa , pomidorowa, warzywna oprócz fasoli i grochu.)Jeśli nie gotuje obiadu daje jej obiadek ze słoiczka BoboVity najbardziej lubi warzywa w potrawce z indyka z nutą owocową i inne. Podwieczorek między 17, a 18 czasami daje jej budyń śmietankowy na zwykłym mleku 3,2 %, albo owoce ( banan, kiwi, jabłko, morele, brzoskwinie) żeby były bardziej syte dodaje skruszone biszkopciki. Kolacja 20 Kaszka na mleku modyfikowanym bananowo-ryżowa z BoboVity ok 200ml smaki też zmieniam na brzoskwiniową lub morelową. Później kładę ją spać i śpi całą noc do 8 rano, bez nocnego karmienia. Moja Lidunia już po pierwszym miesiącu przestała się budzić w nocy na karmienie. Do picia podaje jej herbatki z hippa, wodę i soczki owocowe rozcieńczone z wodą. POZDRAWIAM!!!!

Gość ja bym się tak nie obnosiła
z takim beznadziejnym karmieniem :O

Gość kaftanik niebieski
nie uwierze ze twoja corka nie budzi sie w nocy

Gość tak to jest jak
A dlaczego niby? Moje dziecko też się nie budzi.

Gość b.e.a.t.a
Przepis na szybki i smaczny deser, jesli podajesz juz jogurt: Rozgniesc banana, dodac pol utartego jablka, 2-3 lyzeczki jogurtu naturalnego, posypac szczypta cynamonu.

Gość czarnula20
Z niczym się nie obnoszę, myślałam tylko ,że uzyskam jakieś cenne rady , a nie bezproduktywną krytykę.;)

Gość gość
KTOS TUTAJ ZAZDROŚCI !!!!

Gość gość
gdyby to był świeży temat to doradziłabym czarnula20 aby zmieniła kaszki na te bez cukru i aromatu owocowego, można dodać mm jak chce się żeby to był mleczny posiłek.

Witajcie mamy to i ja sie dolacze. Moj synek zjada o: 9.00- 210ml mm 12.00- obiadek i deserek 15.00- 210ml mm 18.00- obiadek i deserek 21.00- 210ml mm Obiadek i deserek to najczesciej ok 200gr jakis warzyw i mieska zupki czy co tam akurat przygotowane mam a deserek to ok 100gr budyniu, kislu, lub startego owoca

Gość stronegr3
Pewnie boisz się zaparć przy zmianie diety ale ja bym się nie bała ponieważ teraz technika tak poszła do przodu , że nie musisz faszerować dzieciaczka kapusta kiszoną by mógł się opróżnić. Ja osobiscie daje dicopeg junior . W Moim przypadku dzieciaczek miał problemy z zatwardzeniami przy każdej zmienie diety ... jelita musiały się widocznie przyzwyczaić.