Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pistacjowe marzenia

Dojrzewanie do decyzji o dziecku-ale za jakiś czas

Polecane posty

Gość ja to w sumie moglabym
sie zdecydowac tak za 2-3 lata (bede miala wtedy 31-32 lata), ale obecnie moj upatrzony material genetyczny jest ze mna w 'czasowej separacji' i innej szerokosci geograficznej. jak sie wreszcie zejdziemy (mam nadzieje w tym roku) to powiem mu wprost, ze chce miec z nim dziecko.

Gość nie myśleć o pieniądzach
pistacjowe marzenia - dlatego ci własnie napisałam, żebyś poczekała. Żebyś miała pewną i bezpieczną sytuację w pracy.

poknij sie w leb jezeli bys byla dobrze poinformowana to bys wiedziala ze takie badania jet dobrze przygotowac jest przed ciaza a potem w jeje trakcie powtórzyc badanie krwi podstawowe grupa krwi poziom cukru badanie na tokso gdy juz teraz wyjdzie ze jej nie mialas dobrze jest bardziej uwazac a gdy wyjdzie ze na przyklad ja masz a za jakis czas okazałoby sie ze jestem w ciazy moze to miec straszne skutki dla plodu wiec lepiej teraz zrobic badanie zeby w razie co miec czas zeby wszystko doprowadzic do porzadku i stworzu dziecku jak najdogodniejsze warunki bo kazda z nas wie ze dziecko rozwija sie jeszcze przed tym jak dowiesz sie ze jestes w ciazy podstawowe organy juz ma jak ty dowiadujesz sie ze jestes w ciazy a wtedy na jak by bylo cos nie tak bylo by zapozno temu zaradzic wic wole zgromadzic zapas potrzebnych witami i mineralu juz wczesniej bo w pierszych tygodniach wlasnie plod potrzebuje tego najwiecej niedobór moze doprowadzic do rozszczepu kregoslupa waodoglowia itp jak bys dobrze czytala to zrozumialabys ze prawdziwe starania zaczne w przyszlym roku ale to nie znaczy ze juz teraz nie robie nic w tym kierynku , nie zabezpieczamy sie wiec to metoda jak bedzie to bedzie zeby sie nie stresowac ze nie wychodzi i podejsc do tego na luzie :)

Gość Pistacjowe marzenia
Małpka 24 witaj:) No jasne im więcej nas tym weselej:) strzałka:) Nie Mąż nie będzie aż dwa lata pracy zmieniał. Mam nadzieję , że konkrety pojawią się już w luty/marzec. Ale nas ogranicza to wykończenie domu. Mi wystarczy na początek mieć łazienkę , zlew w kuchni i łóżko-byle być już na swoim. Ale teraz czeka nas zakładanie c.o . płytki także najbardziej kosztowne rzeczy. I realnie z naszymi finansami to potrwa 2 lata niestety;/ Także tak jak u Ciebie i Młoda żona ...88 i u mnie jest podobnie pod tym względem:)

Gość mireczkaa
dwa lata szybko zlecą, jesteś jeszcze młoda :) Ja zaszłam w ciążę jak miałam 29, i nie do końca świadomie :) Dzieci nigdy mieć nie chciałam, nie ruszały mnie "dzieciate" koleżanki. Odstawiłam tabletki, a że wiedziałam, ze mój partner to "ten jedyny" nie miałam obsesji zabezpieczania się. I powiem Ci, że nie żałuję. Super wiek. W pracy ok, miejsce na mnie czekało, finansowo prawie niezauważalnie. Myślę, że na Twoim miejscu poczekałabym:)

Gość Pistacjowe marzenia
mireczkaa -Ja pewnie będę czekała te 2 lata. No chyba , że wygramy w totka . Chyba zbyt strachliwa jestem żebym zaryzykowała. Choć marzy mi się by to wszystko trwało krócej. Małpka 24 dobrze robisz z tymi badaniami. Ja też robiłam w sierpniu i mi PCO wyszło. Także lepiej być świadomym swojego stanu zdrowia

pistacjowe marzenie- dwa lata to nie przepasc szybko zlaeca a tym abardziej ze czaka cie jedna z najprzyjemniejszych i kosztowny rzecz zwiazane z twoim dommem wybieranie plytek itd. zajmiesz sie urzadzanie domku i zobaczysz jak to szybko zlecie :) a pozatym starac sie mozesz wczesnie taj jak dziewczynki juz pisaly ciaza trwa 9 mc i nie zawsze sie w nia zachodzi od razu , wiec polecam sie tez do niej przygotowac bo kazdy dobry gin ci to powie tak jak moja jak do niej zadzwonilam i poinformowalam o planach od razu powiedziala ze robimy badania i nie ma znaczenia ze pozadne starania zaczynam w przyszlym roku 🌻

Gość mireczkaa
Pistacjowa- teraz dopiero doczytałam, ze Ty jesteś zaledwie 2,5roku po ślubie!! Dziewczyno, poczekaj jeszcze, naciesz się mężem- serio piszę. Jak już będziecie rodzicami ten beztroski czas się nie wróci. Dodatkowo wykończenie domu, zawirowania lekkie z pracą. Przestań o tym myśleć i wróćcie do tematu później. Powodzenia :)

a pozatym ja jestem w sytuacji gdzie moj facet tylko pracuje ja wlasnie zwolnilam sie z pracy a od pazdziernkia czekaja mnie studja 4 letnie dzienne ale wiem ze damy rade sytuacja finansowa sie nie martwie , a pozatym nigdy nie jest tak ze masz wystarczajaco zawsze cos sie znajdzie :/ ciaza to nie koniec swiata a zato duza dawka pozytywnej energii i szczescia która daje nam jeszcze wieksza motywacje do dzialania bi masz to mysl ze to wzsystko dla malego skarba ❤️

Też mam PCO ale wiem od kilku lat o tym. Małpka 24 i strzałka:) Napiszcie coś o sobie . Ile Macie lat? Mężatki/Panny? Ja tak jak pisałam mam 24 i jestem rok po ślubie:)

Gość jajajajajajajajajjjjjj
malpka24 to ty sie zdecyduj czy sie staracie teraz czy w przyszlym roku bo do przyszlego roku h o ,ho ho a co badania nasienia tez zamierzasz robic? teraz:D potem wrogi sluz np itd ,itd bo jak badania to wszystkie badania rozumiem:D

badania podstawowe ktore wykonuje sie przed ciaza , badania nasienia wykonuje sie w przypadku par kiedy przez dluszy okres starnia koncza sie niepowidzeniem , pierwsze sa badania i uregulowanie stanu zdrowia i przygotowanie organizmu bo wiadomo ciaza to nie choroba ale obarcza organizm i wyciaga z mam to co najlepsze . nie rozumie dlaczego niektore z was w taki sposób reaguja na to ze juz teraz chce wykonac badania czy to wynika z wszej niewiedzy :( a po drugie nie mieszkam w polse i to jest jedyna okazja kiedy moge je wykonac bo raczej w przyszlym i przez nastepnych pre lat nie odwiedze kraju :(

badania podstawowe ktore wykonuje sie przed ciaza , badania nasienia wykonuje sie w przypadku par kiedy przez dluszy okres starnia koncza sie niepowidzeniem , pierwsze sa badania i uregulowanie stanu zdrowia i przygotowanie organizmu bo wiadomo ciaza to nie choroba ale obarcza organizm i wyciaga z mam to co najlepsze . nie rozumie dlaczego niektore z was w taki sposób reaguja na to ze juz teraz chce wykonac badania czy to wynika z wszej niewiedzy :( a po drugie nie mieszkam w polse i to jest jedyna okazja kiedy moge je wykonac bo raczej w przyszlym i przez nastepnych pre lat nie odwiedze kraju :(

jajajaja- mam zamiar zrobic badania podstawowe które wykonuje sie przed ciaza badanie nasienia wykonuje sie wtedyy gdy para przez dłuzszy okres staran nie moze zajsc w ciaze wtedy wykonuje sie szereg badan zawansowanych . nie rozumiem jednej kwesti dlaczego co niektórych reakcja na to ze chce wykonac badnia przed ciaza tak obuza lub smieszy czy to jest spowodowane wasza niewiedza i lekomyslnoscia ? a po drugie nie mieszkam w polsce wiec tylko w tym roku mam okazje przyjechac i zrobic te badania pozniej nie wybieram sie przez dluszy okres do kraju:(

jajajaj...- ja nie rozumiem takiej reakcji jak twoja ? spowodowane jest to niewiedza ? CHCE WYKONAC PODSTAWOWE BADANIA przed ciaza a badanie na sienia wykonuje sie wtedy gdy para po dłuzszych staraniach nadal nie moze zajsc w ciaze, a po drugie ja nie mieszkam w polsce i to jest jedyna opcja w tym roku kiedy moge wykonac te badania poniewaz pozniej nie wybieram sie przez dłuzszy okres do kraju:(

jajajaj...- ja nie rozumiem takiej reakcji jak twoja ? spowodowane jest to niewiedza ? CHCE WYKONAC PODSTAWOWE BADANIA przed ciaza a badanie na sienia wykonuje sie wtedy gdy para po dłuzszych staraniach nadal nie moze zajsc w ciaze, a po drugie ja nie mieszkam w polsce i to jest jedyna opcja w tym roku kiedy moge wykonac te badania poniewaz pozniej nie wybieram sie przez dłuzszy okres do kraju:(

Gość MłodaChcącaIniechcąca
ja ma rocznikowo 24 lata i mówią mi, że jestem młoda ale ja tak bardzo bym chciała.. bynajmnie moje serce by chcialo, które trochę kłóci sie z rozumiem- ale mamy obydwoje pracę, na wiosne robimy remont poddasza i tam osobne mieszkanie. W ciąży przecież jest się 9 m-cy nie muszę mieszkac w idelanych warunkach.. ale mój uparł się, że może w czerwcu jakby to jakąś różnice robiło :/ sama nie wiem co o tym myśleć

młoda chcaca nie chcaca- wykorzystaj ten czas przed tym jak zaczniesz sie starac do czerwca to pół roku mozesz zaczac brac folik kwas foliowy jest bardzo wazny w pierszy miesiacach ciazy a zeby nagromadzic go mozna go brac min 3mc

Hej dziewczyny:)Ja chyba nie należe do tematu bo my jesteśmy po ślubie 1.5 roku.Ja mam w tym roku 26 lat-rocznikowo. Nie zabezpieczamy sie od lutego a od wakacji staramy sie o dzidzie.Ale bez jakiegoś wielkiego parcia tylko nadal nam nie wychodzi.Oboje mamy prace,mamy kredyt bo kupilismy mieszkanko. Ja radze nie odwlekać decyzji....Takie moje własne zdanie

Gość Pistacjowe marzenia
Widzę, że dużo jest kobiet w podobnej sytuacji.

Gość mireczkaa
małpka24- sorry za szczerość ale Ty przesadzasz. Kwas foliowy radzisz brac pół roku przed zajściem w ciązę?? Dziewczyno, wystarczy zdrowo się odżywiać- a kwas foliowy zaczac brac wtedy, kiedy sie zacznie starac o dziecko! Podstawowe badania? Rok przed ciąża? I potem będziesz robiła drugie, jak zaciążysz? Przesadzasz, przyjmij to do wiadomości i nie pisz dziewczynie, że ma zaczac "gromadzić" kwas foliowy na pół roku przed ciażą :) Sorry, musiałam to napisać:)

ja mam wrazenie ze co niektóre nie zdaja sobie sprawy jak zachodza w ciaze dopiero wtedy jak sie cos powaznego dzieje to maja wyrzuty sumieni. uwaznie czytaj dziewczynao kwas foliowy zalecany jest przed ciaza minimum 3mc . ja robie badania teraz bo wole byc spokojna dla wlasego sumienia ze wszystko ok a jesli nie to miec czas temu zapobiec , po drugie to w tym roku mam tak okazje zeby zrobic badania wiec z niej zkorzystam , a po trzecie oczywiscie ze powtórze badani jak juz zajde

Gość mireczkaa
małpka, ale głupia morfologia czy poziom hormonów moze Ci się przez ten rok zmienić! A kwas foliowy, jeśli się dobrze odżywiasz, naprawdę masz w organizmie i nie ma co go "magazynować" przez pół roku! Jakie chcesz te badania zrobić na rok przed planowaną ciążą?? Nawet toxo moze Ci się potem zmienićteraz Ci wyjdzie, ze jej nie masz a potem możesz mieć i co? Nie jesteś w stanie zgoromadzić "na zapas" minerałów i witamin teraz, rok przed staraniem się o dziecko! Poza tym nie badasz się w miarę regularnie? Cukier, morfologia? Wiesz, WHO zaleca karmienie piersią przez dwa lata, przy alergikach przez trzy- też się będziesz stosowała? Podchodzisz do ciąży tak zadaniowo, że naprawdę obawiam się, że możesz mieć problemy z zajściem w ciązę- czego Ci oczywiście nie życzę. Wrzuć trochę na luz, zdrowo się odżywiaj, dbaj o kondycję i skończ z tym magazynowaniem :)