Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zwolniony1

Zwolnienie dyscyplinarne

Polecane posty

Gość Zwolniony1

Jakie są konsekwencje w przyszłości gdy ktoś zwolni mnie z pracy dyscyplinarnie? Czy taka informacja jest gdzieś później dostępna dla przyszłego potencjalnego pracodawcy. Pytam teoretycznie i umieszczam się sam w takiej sytuacji by uprościć kontekst pytania.

Gość w swiadectwie pracy
jest zapisany sposób rozwiązania umowy o pracę

Gość to ty nie wiesz
będziesz miał przesrane j.w. - no ale chyba zasłużyłeś na to. z darma racji dyscyplinarnie się nie zwalnia.

Gość powiem i ja........
zgadza się że dyscyplinarne zwolnienie zawsze jest odnotowane w świadectwie pracy ...

Gość Zwolniony1
Piszę, że nie o mnie chodzi ani o nikogo. Tylko pytam teoretycznie by mieć taką wiedzę. Bo jeden z pracowników u nas zachował się tak, że zastanawiamy się w firmie w jaki sposób go zwolnić. I teraz czy te konsekwencje nie są jakieś wirtualne. Bo przyszłemu pracodawcy chyba nie trzeba pokazywać świadectwa. A raczej niewielu tego chce. A jeśli nawet chce to to jedno przecież może nie być pokazane. O takie sprawy pytam.

Gość w swiadectwie pracy
zalezy co to za firma. czasami pracodawca żąda referencji z poprzedniego miejsca pracy

Gość oj nie dobrze
u nas zawsze życzymy sobie świadectwa z ostatniego miejsca pracy i to uważam jest normą. Chociażby po to żeby wiedzieć coś o przyszłym pracowniku - a taki byłby bez szans....

Gość u nowego pracodawcy
trzeba składac swiadectwa pracy z poprzednich miejsc zatrudnienia, nowy pracodawca będzie zakładal teczkę z dokumentami tzw. akta osobowe pracownika, te akta są podzielone na działy i jest tam dział z danymi o poprzednich zatrudnieniach

Gość Zwolniony1
Rozumiem te referencje itp. Ale przeciez w CV moge nie wpisac ze pracowalem w firmie ktora mnie zwolnila. Moge nie pokazac referencji takze.

Gość u nowego pracodawcy
oczywiście sposób zwolnienia jest wpisany zawsze do świadectwa pracy

Gość u nowego pracodawcy
to będziesz miał dziurę z zyciorysie i pracodawca moze zapytac co wtedy robiłeś

Gość w swiadectwie pracy
nowego pracodawcę moze zastanowić przerwa w okresie zatrudnienia jesli ten któś opuści ten kawałek pracowniczego zyciorysu

Gość Zwolniony1
ale ta luke łatwo zawsze zamylic, choroba najblizszej osoby, itp. Pozatym np zwolniono mnie po 2 miesiacach, to latwo ukryc. Pytam się teoretycznie bo zaczelo mnie nurtowac to zagadnienie i jego konsekwencje.

Gość Przerąbane! Moja znajoma
została w ten sposób zwolniona i niestety nie z własnej winy. Była od 10 lat na kierowniczym stanowisku i po prostu raz, dosadnie wyraziła swoją opinię o kimś z pracy...i poleciała, chociaż na to nie zasłużyła, bo bardzo dobrze wywiązywała się ze swoich obowiązków. Została z kredytami, długami na lodzie i w czarnej dziurze, bo gdzie tu znaleźć pracę z tak zafajdanym, zawodowym życiorysem? Na szczęście znajomi jej pomogli. Zatrudniona została po znajomości w Biedronce, oczywiście jest tam zwykłym, szeregowym pracownikiem, no, ale przynajmniej coś robi.. Także jak widzisz, nie warto mieć dyscyplinarki...

Gość oj nie dobrze
w sytuacji gdy jest zbyt wielu kandydatów na miejsce pracy wybiera się tych, mających "klarowną" sytuację, nie budzącą żadnych zastrzeżeń - taki rynek pracy

Gość ja chce i nie chce
a ta znajoma czemu nie oddala sprwy do sadu pracy jezeli nie byla pijana i nic nie ukradla to sama jest teraz sobie winna

Gość oj nie dobrze
no dobrze, ale chyba na jiakiejś podstawie ma być zwolniony, tak ? A tu jak nic walnełabym dyscyplinarkę bo aż się o to prosi ! Nie zastanawiałabym się nad tym czy mu tym dokopię czy nie. Problem będzie miał - jak pisałam wyżej. Zawsze może go zatrudnić w między czasie jakiś znajomy żeby ostatnie świadectwo "wyglądało". Ale co to ciebie w końcu obchodzi ?

Przy takim okresie zatrudnienia to twojemu pracownikowi dyscyplinarka nic nie zrobi...Schowa świadectwo głęboko do szafy. dyscyplinarka może zaszkodzić pracownikowi, ktoremu zalezało na pracy, który był zatrudniony dłuzy czas a ta praca to wazny punkt jego cv.

Gość Zwalniajacy
Ale ja wlasnie chce mu dokopac i ustrzec innych przed takim oszustem. Tylko czy np to nie zaangazuje mojego czasu na prozno, co gorsze zeby ciec sie nie chcial mscic i wysylac jakis glupich pism oczerniajacych. Ludzie sa porabani i perfidni. Czy nie potraktowac tego na zasadzie machnac reka i nie tracic czasu? Bo sie okaze ze cale wsytawianie dyscyplinarki jemu to po prostu w niczym mu nie przeszkodzi.

Gość ja chce i nie chce
oj niedobrze-taki pracownik pojdzie do sadu i wygra musisz go pozniej przyjac do pracy i wyplacic wszystkie pieniadze tak jakby pracowal,a pewnnie w miedzyczasie zdazysz kogos juz zatrudnic ne jego miejsce i wtedy bedzie proble-ale Twoj:P zwolniony pracownik moze domagac siee odszkodowania i poniesiesz wszystkie koszta w sadzie wiem bpo moj maz 2 tyg temu wygral sprawe o niesluszne zwolnienie dyscyplinarne nie pracowal tam a i tak musza mu zaplacic mimo,ze pracowal gdzie indziej w ty czasie(z czegos zyc musielismy) pracodawca musi zaplacic wszystkie koszta i naszego adwokata(duze pieniadze wzial)

Gość Zwalniajacy
Nashiba, o to mi wlasnie chodzi. ze taka dyscyplinarka to dla niego pikus, nawet nie wpisze w cv ze pracowal w mojej firmie. Ja zreszta jak widze ludzi ktorzy pracuja po 2-3-4 miesiace w roznych firmach to tez nie jestem nimi zainteresowany. Lepiej jak maja 2-3 stanowiska pracy po przynajmniej 2-3 lata srednio.

Sprawa chyba nie warta problemów. Pracownikowi, który krótko u ciebie pracował nie zaszkodzisz a możesz go sprowokowac do zemsty, złosliwych akcji pt. nasle na ciebie wszystkie kontrole jakie mozliwe...szkoda Twojego czasu.

Gość ja chce i nie chce
dyscyplinarke trzeba bardzo dobrze umotywowac inaczej nie wygrasz

Gość oj nie dobrze
faktycznie krótko pracował i może to pominąć w swoim życiorysie nie budząc niczyich podejrzeń, ale przy uzasadnieniu takiej dyscyplinarki możesz mu uszczuplić znacząco jego należne wynagrodzenie. w końcu myślę poniosłeś wręcz straty w wyniku jego "pracy" czyż nie ?

O tak 10 miejsc pracy w 2 lata brrrrr. tak samo nie lubie osób w wieku 25 lat, którzy nigdy nie pracowali brrrrrrr ! Albo ostatnio mialm do czynienia z facetem 25 lat, od 14 mcy nie pracuje, studia od 3 lat nieskończony 3 rok (na garnuszku rodziców) :) Rozumiem jak jakis specjalista czuka pracy w swoim zawodzie, ale jak widzę młodego zdrowego faceta w wieku 25 po ogólnianku, z nieskończonymi studiami (juz 2 kierunek w zyciu), który przez 14 mcy nie pobrudził sobie rąk...BRRRRR Lubię ludzi po stuiach zaocznych, ktorzy pracują od 20 roku zycia, nie boją się pracy, mają doswiadczenie, znaja realia i nie mają żądań z kosmosu...Same studia to NIC w dzisiejszym swiecie

Gość Zwalniajacy
Dokładnie ok 10 tys w plecy. wynagrodzenie + wypalone paliwo + brak klientow Jestem wsciekly, juz jakby chociaz cos robil a nie wychodzilo to by bylo inaczej. A pozniej sie dziwia ze wszedzie umowa na czas probny przez 3 miesiace z warunkami dot. wynagrodzenia i planem. Pozniej sie dziwia ze pacodawca placi jedynie prowizje za klienta i daje smieciowa umowe. Jestem wsciekly bo chcielismy zainwestowac w czlowieka i nas oszukal.

Gość oj nie dobrze
nashiba ja też kieruję się w wyborze podobnymi kryteriami, co nie oznacza że to zawsze był celny wybór. Jednak szanse na powodzenie zawsze zwiększa :) Kolega po prostu paskudnie trafił. To jakiś młodzieniec któremu chciałeś dać szansę ?

Gość Zwalniajacy
Nashiba Dokladnie jak piszesz. Ja pracowalem juz w technikum kazdym popoludniem ukladajac towar na poklach. Pozniej studia dzienne ale uznalem to za stratę czasu. Bo 4 zajecia w ciagu dnia a okienka po 2-3 h i caly dzien zmarnowany. Jak szybko mozliwe przenioslem sie na zaoczne i do pracy. Uwielbiam swoja prace :) kiedys policzylem ze w jednym miesiacuy zrobilem 400godzin ale nawet tego nie czulem bo po prostu wychodzac z pracy wkurzalem sie ze musze isc sie przespac zeby miec sile na jutro... Mialem podobnego kolesia i potrafilismy do rpacy wybrac sie o 4 w nocy zeby jak najwiecej zrobic bo o 8 przychodza inni i juz tempo spada bo kazdy cos chce cos sie pyta itp :) Teraz troche zwolnilem tempo ale nadal jak cos mnie wciagnie to yyyyh. Kiedys rozmawialem ze znajomym i doszlismy do wniosku, ze jakby ktos nam dal jesc, mieszkanie i na wakacje to nic wiecej nie potrzebujemy :) Wiadomo to sie zmienia z wiekiem, mam teraz 30 lat, zone i pewnie jakos niebawem dzieci... ale to wlasnie byly cudowne czasy :)

Gość Zwalniajacy
oj nie dobrze, dorosly czlowiek po 30. I jeszcze z polecenia. Osoba ktora ja polecila juz dostala taki telefon, ze tylko przepraszala...