Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamajedna

Co z pięciolatkami...?

Polecane posty

Gość mamajedna

Drogie mamy, sama się już w tym wszystkim pogubiłam - odłożono w czasie obowiązek szkolny dla 6-latków a co z 5-latkami? Czy w tej sytuacji nadal obowiązuje ich obowiązek "rocznego przygotowania przedszkolnego"? Czy w roku szkolnym 2012/2013 każdy 5-latek będzie miał obowiązek uczęszczania do oddziału w przedszkolu/szkole...? Z góry dzięki za jakiekolwiek informacje!

podniosę bo mnie to też interesuje, choć córka i tak pójdzie do zerówki czy będzie obowiązkowa, czy nie.

Gość mamajedna
OK, sama chyba znalazłam sobie odpowiedź ;) http://men.gov.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=2686%3Arada-ministrow-przyja-projekt-zmiany-ustawy-o-systemie-owiaty-dotyczcy-szeciolatkow&catid=236%3Aycie-szkoy-szeciolatek-w-szkole-default&Itemid=296 Wynika z tego, że pozostaje obowiązek przedszkolny dla 5-latków. Co wiąże się w moim wypadku z tym, że starsza córka - 5latka, obecnie w "zerówce szkolnej"- będzie mogła w niej pozostać drugi rok, natomiast młodsza musi do niej obowiązkowo dołączyć (w naszym przedszkolu nie ma już od tego roku oddziału dla 5 i 6-latków) i będzie mogła ewentualnie spędzić tam dwa lata. Bez sensu to wszystko.